Στη Θεσσαλονίκη μετέβη ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του προγράμματος πράσινης καινοτομίας Greenathon | AI4GoodChallenge που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων στους ζωτικούς τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγή και την αξιοποίηση αυτών των λύσεων από την ελληνική πολιτεία μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του απηύθυναν λόγω της επιπλέον ιδιότητάς του ως Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, θα παρακολουθήσει τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και θα λάβει μέρος στο δημόσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί σε κρίσιμα ερωτήματα όπως : «Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν το περιβάλλον. Αποτελούν οι πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις τη λύση στη κλιματική κρίση;» και «Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένα πράσινος κόμβος για την επίλυση των περιβαλλοντικών προκλήσεων; Πως το ΥΠΕΝ σκοπεύει να αξιοποιήσει τις καινοτόμες λύσεις και τι σκοπεύει να κάνει για την βελτίωση της Οικοκαινοτομίας στην Ελλάδα; Tί χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν;»
Μεταξύ των εισηγητών είναι ο Υπουργός, ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), Καθηγητές και Ερευνητές Πράσινης Καινοτομίας του ΕΜΠ, ο Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσιογράφοι (συντονιστές) κ.α.
Αξίζει να επισημανθεί μια σημαντική παράμετρος του Προγράμματος Greenathon | AI4GoodChallengeη οποία αφορά τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού μέσω του οποίου ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες), αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους αλλά και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου, σχεδιάζουν και παρουσιάζουν τις πράσινες, καινοτόμες ιδέες τους στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για το Περιβάλλον και ειδικότερα στις θεματικές ενότητες :
1. Προστασία και Αποκατάσταση Δασών
2. Διαχείριση Υδάτων και Θαλάσσιας Ζωής
3. Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία
4. Ενέργεια
5. Αστική Βιωσιμότητα και Έξυπνες Πράσινες Πόλεις
6. Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι συμμετοχές στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ξεπερνούν τις 40 ομάδες. Οι προτάσεις τους θα αξιολογηθούν και την ερχόμενη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης, θα ανακοινωθούν διαδικτυακά οι 12 φιναλίστ οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν την καινοτόμο ιδέα τους για να αναδειχθούν τελικώς οι 3 νικητές, από την κριτική επιτροπή ,στην οποία θα συμμετάσχει και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης / Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης. Οι νικητές θα επωφεληθούν από χρηματικά έπαθλα, δικτύωση αλλά και την παροχή ευκαιριών ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών μέσω ενός προγράμματος τεχνολογικής επώασης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.