Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» – Εικόνες από το εσωτερικό του

Αναμένεται να παραμείνει στη ναυτική βάση της Σούδας μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» – Εικόνες από το εσωτερικό του

Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης κατέπλευσε στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle κατέπλευσε στην προβλήτα Κ14 της αμερικανονατοικής βάσης στο Μαράθι.

Στους χώρους του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δημοσιογράφοι των Χανίων.

Το θηριώδες αεροπλανοφόρο μεταφέρει πάνω από 2.000 άτομα, πλήθος αεροσκάφων Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, ελικόπτερα AS365F Dauphin Pedro , EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση μάχης βρίσκονται πάνω στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που κατέπλευσε σήμερα το πρωί στη Σούδα. Οι γαλλικές φρεγάτες συνοδείας θα φέρουν η καθεμία από ένα ελικόπτερο είτε σε ρόλο επιφανειακού είτε ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που ξεκίνησε πάλι τις επιχειρήσεις του, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εκτός δράσης και υποβλήθηκε σε εργασίες συντήρησης.

Ναυπηγήθηκε το 2001 με κόστος τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι το πρώτο γαλλικό πυρηνοκίνητο σκάφος και το μόνο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο εκτός του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Από τον Ιούλιο του 2021, είναι το μόνο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη, το οποίο επέτρεψε τη λειτουργία των F/A-18E/F Super Hornets [10] και C-2 Greyhound του Αμερικανικού Ναυτικού.

Το Charles de Gauelle και αναμένεται να παραμείνει στον κόλπο της Σούδας μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, ευχαρίστησε τις Ελληνικές και τοπικές αρχές για την ομαλή διεκπεραίωση της επίσκεψης του αεροπλανοφόρου, ενώ όπως ανέφερε, η άφιξη του πλοίου έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία του στόλου των δύο χωρών. Όπως η ίδια ανέφερε «Μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας έχουμε δημιουργήσει έναν στρατηγικό συνεταιρισμό ο οποίος μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε 150-180 ασκήσεις ετησίως, γεγονός που ενισχύει τη ναυτική συνεργασία μας.

Η σημερινή επίσκεψη στο λιμάνι της Σούδας είναι πολύ σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το τόσο εμβληματικό και μεγαλοπρεπές Charles de Gaulle. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που το αεροπλανοφόρο επισκέπτεται το λιμάνι της Σούδας, καθώς οι επισκέψεις είναι ετήσιες, αλλά η επαφή αυτή είναι σημαντική ώστε να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω με τις ελληνικές αρχές. Η συνεργασία μας, μέχρι και σήμερα, είναι άριστη» ,ενώ τέλος, η Πρέσβειρα ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η σημερινή ανοιχτή επίσκεψη εντός του αεροπλανοφόρου.

Με τη σειρά του ο Ναύαρχος Jacques Mallard τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα στην Σούδα μετά από μια αποστολή 10 ημερών στην Μεσόγειο Θάλασσα. Το όνομα της αποστολής είναι «Ακκίλας». Τις τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και το ελληνικό ναυτικό. Έχουμε ισχυρές και μακροχρόνιες συνεργασίες και είμαστε πολύ χαρούμενοι που την επόμενη εβδομάδα θα ενσωματωθούν στις δικές μας δυνάμεις ελληνικά πλοία για συνεχιστούν οι συνεργασίες μας στην Μεσόγειο».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.