Ελέγχους για την πάταξη των «ελληνοποιήσεων» ζητούν φορείς και κτηνοτρόφοι
Η Κρήτη έχει «στεγνώσει» από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ γύρω στα μέσα Οκτωβρίου μπαίνει στη νέα γαλακτοκομική περίοδο με ελπίδες για μια καλή παραγωγή, αλλά την ίδια ώρα, σε ολόκληρη τη χώρα η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» στο γάλα παραμένει μείζον θέμα, με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη να έχει προχωρήσει σε σχετική αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.
Τι γίνεται, τελικά, με την «ελληνοποίηση» στο γάλα; Ο αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης κάνει λόγο για καταστάσεις που εντοπίζονται μεν στη φέτα, επηρεάζουν όμως όλο τον κλάδο από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, η Κρήτη πλέον έχει λιγοστό γάλα και αυτό το αγοράζουν περισσότερο οι τυροκόμοι της υπόλοιπης Ελλάδας. Μάλιστα, όπως λέει, η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο δεν έχει ξεκολλήσει από το 1 ευρώ το λίτρο. «Μέσα Οκτωβρίου μπαίνουμε στη νέα παραγωγή. Υπάρχουν κατευθύνσεις προς τον κλάδο, να αρνηθούμε να αρμέγουμε, πιέζοντας για άνοδο των τιμών. Όμως, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Γιατί το βασικό εισόδημά μας δεν προέρχεται από το κρέας. Προέρχεται από το γάλα», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, που υπενθυμίζει ότι πιο παλιά οι τιμές στο γάλα στο νησί μας ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Όταν όμως άρχισε το κράτος να κάνει καλή δουλειά, εντοπίζοντας παρανομίες «ελληνοποιήσεων» στο γάλα, σε ολόκληρη τη χώρα βελτιώθηκαν από τότε έστω και λίγο οι τιμές του προϊόντος.
Πάντως, αναφορικά με το όργιο των «ελληνοποιήσεων» στο γάλα, ο αγροτοσυνδικαλιστής μάς είπε πως «όταν πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση προχώρησε σε εντοπισμό υπευθύνων της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν το έκανε στα πλαίσια τακτικών ελέγχων στην αγορά του γάλακτος. Το έκανε γιατί η χώρα μας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν σε μία άλλη χώρα οι ελεγκτικές Αρχές εντόπισαν φέτα που είχε παραχθεί στη χώρα μας από εισαγόμενο γάλα και όχι από ντόπιο της περιοχής παραγωγής»!
Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, «σήμερα ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης μειώνει διαρκώς το ζωικό του κεφάλαιο. Από το νέο έτος οι καταναλωτές δε θα βρίσκουν εύκολα τα ντόπια προϊόντα. Εμείς όταν τα λέγαμε κάποτε ότι δεχόμαστε επίθεση, έλεγαν ότι υπερβάλλουμε. Και σήμερα τα βλέπουμε στην πράξη»…
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ – Στη Βουλή οι καταγγελίες
Στο μεταξύ, έγκαιρη εντατικοποίηση των ελέγχων για αποτροπή «ελληνοποιήσεων» στο γάλα ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.
Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται «η ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτές, καθώς και να βρεθούν πόροι ώστε το ΥπΑΑΤ να χρηματοδοτήσει επιτέλους το σύστημα Artemis Plus του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ένα σύστημα που θα βάλει ολοκληρωτικά τέλος στις ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος, προστατεύοντας έτσι τον Έλληνα κτηνοτρόφο και το εμβληματικό μας προϊόν, τη φέτα».
Αναλυτικότερα: Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα εξέφραζε την ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητούσε από τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτές, καθώς και να βρεθούν πόροι ώστε το υπουργείο να χρηματοδοτήσει επιτέλους το σύστημα Artemis Plus του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ένα σύστημα που θα βάλει ολοκληρωτικά τέλος στις «ελληνοποιήσεις» αιγοπρόβειου γάλακτος, προστατεύοντας έτσι τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τη φέτα.
«Ακόμη ζητάμε την άμεση εξόφληση όσων κτηνοτρόφων δεν πήραν την ενίσχυση 2%, καθώς και όποιες άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν, όπως η συνδεδεμένη.
Θέλουμε επίσης να τονίσουμε πως έχει αργήσει χαρακτηριστικά και υπέρ το δέον η δεύτερη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, την οποία οι κτηνοτρόφοι την έχουμε απόλυτη ανάγκη, αλλά και η Oμοσπονδία είχε αιτηθεί να είναι πραγματική ενίσχυση (150 εκατομμύρια ευρώ) και όχι παρωδία. Θέλουμε τα χρήματα άμεσα, ώστε να προμηθευτούμε ζωοτροφές όσο το δυνατόν πιο φθηνές, μιας και είναι τώρα η περίοδος συγκομιδής – ακόμη και μία μέρα διαφορά έχει σημασία.
Θα θέλαμε δε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους να μην υπογράφουν συμβόλαια για τη νέα γαλακτική περίοδο χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένη τιμή σε αυτά, καθώς και να κάνουν έρευνα αγοράς για τις ζωοτροφές.
Βεβαίως, δεν ξεχνάμε τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και υπενθυμίζουμε στον υπουργό πως είχε δεσμευτεί για ενίσχυση αυτής της πολύ σημαντικής ομάδας του κλάδου μας, οι κτηνοτρόφοι της οποίας αποτελούν θεματοφύλακες των παραδόσεών μας και πραγματικοί φύλακες της υπαίθρου. Πλησιάζει η περίοδος που θα αρχίσουν οι επιστροφές των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από τα βουνά και ακόμη δεν είδαμε τίποτα από τον υπουργό», επισημαίνουν στην ίδια ανακοίνωση.
«Ζητάμε ο Νόμος 4251/14 περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών, και ο οποίος έληξε στις 30/6/2022, να πάρει παράταση, ώστε να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι στην εύρεση εργατών. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των βιολογικών, ζητάμε να βρεθούν πόροι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι. Και τελειώνοντας θα θέλαμε να θίξουμε ένα θέμα για πρώτη φορά και αυτό είναι η σύνταξη ΟΓΑ. Δεν είναι δυνατό να ακούμε καθημερινά για αύξηση κατώτατου μισθού και στις άλλες συντάξεις και η σύνταξη του ΟΓΑ να βρίσκεται στα 360 ευρώ. Το θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για τον κτηνοτρόφο να ανταμείβεται με ένα τόσο μικρό ποσό μετά απ’ όσα έχει προσφέρει στη χώρα. Πρέπει κάποτε οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας να τύχουν του σεβασμού και της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί μας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», κατέληγε η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που φυσικά εκφράζουν και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους αιγοπροβατοτρόφοι στην Κρήτη.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.