Ο 35χρονος εφοπλιστής Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε πρόταση – πλατφόρμα ιδεών και θέσεων, οι οποίες χαίρουν μεγάλης αποδοχής, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνικών δικτύων, με τις φήμες ότι θα μπει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα να επιμένουν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται έντονα το όνομα του 35χρονου εφοπλιστή Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας. Ο κ. Κασσελάκης, όπως προηγούμενα έκανε και ο κ. Τεμπονέρας, κατέθεσε πρόταση – πλατφόρμα ιδεών και θέσεων, οι οποίες χαίρουν μεγάλης αποδοχής. Τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνικών δικτύων.
Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα πως θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας τον πέμπτο, πλέον, υποψήφιο, έπειτα από τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Στέφανο Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο κ. Κασσελάκης ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ ήδη από τα 14 χρόνια του. Ζει μόνιμα στο Μαϊάμι. Είχε συμμετάσχει στην καμπάνια των Δημοκρατικών το 2008, ως εθελοντής στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν και πριν τις εκλογές του Μαΐου θέλησε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση. Ο Στέφανος Κασσσελάκης κέρδισε μια θέση στο Επικρατείας, χωρίς, ωστόσο να εκλεγεί.
Εντούτοις, δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται πολιτικά. Το γεγονός ότι δεν είναι εκλεγμένος σε κανένα κομματικό όργανο, δεν τον εμπόδισε να καταθέσει ανοιχτά -μέσω κοινωνικών δικτύων- σειρά προτάσεων για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες πολιτικές του στενές σχέσεις με το ναύαρχο Αποστολάκη φαίνεται να χάραξαν μια πολιτική κατεύθυνση στον κ. Κασσελάκη. Στην πορεία, βέβαια, οι θέσεις που εκφράζει αποδεικνύονται πιο… ριζοσπαστικές από εκείνες του ναυάρχου και μοιάζουν περισσότερο με θέσεις που έχει εκφράσει ο Παύλος Πολάκης.
Για την ακρίβεια, η αποδοχή που λαμβάνει ο Στέφανος Κασσελάκης προέρχεται κυρίως από το -εντός του ΣΥΡΙΖΑ- περιβάλλον του Παύλου Πολάκη, κάτι που ίσως να σημαίνει μία μεταξύ τους συνεννόηση. Κι ενώ η αρχική πολιτική συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη αρχικά προσέγγιζε την αμερικανική νοοτροπία των δημοκρατικών, τελευταία φαίνεται να έχει αντιληφθεί την πολιτική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Τι προτείνει
Οι βασικοί άξονες των προτάσεων του κυρίου Κασσελάκη αφορούν τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, με πλήρη μάλιστα εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, τις αποζημιώσεις, δώρα, άδειες κλπ.
Ζητά καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με ελάφρυνση για τους υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα κλίμακα.
Προτείνει να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν την βάση τους εκτός Αθήνας, όπως και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές σε υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις αυτές έρχονται μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων με μπλοκάκι, που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση των ΚΟΙΝΣΕΠ, που έδιναν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.
Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ο κ. Κασσελάκης προτείνει διαχωρισμό από την Εκκλησία, πάγια θέση της Αριστεράς, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας για τη μισθοδοσία και τη συνταξιοδότηση των κληρικών. Το κράτος θα παρεμβαίνει και θα είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση μνημείων (ναών, μονών), στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ζητά, επίσης, εκσυγχρονισμό του στρατού με κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και δημιουργία επαγγελματικού στρατού (α λα ΗΠΑ). Αντί για την υποχρεωτική θητεία, προτείνει εξάμηνη κοινωνική θητεία για νέους και νέες, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται πλήρης κατάρτιση σε ζητήματα εθνικής άμυνας.
Σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα, προτείνει εναρμόνιση με τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες ευρωπαΐκων κρατών για άτομα με αναπηρία, γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας μετά τα δέκα έτη σε όσους νόμιμα διαμένουν στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις του κου Κασσελάκη, αν και προοδευτικές, είναι πιο… «κεντρώες» σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ίδια ζητήματα.
Θα θέσει υποψηφιότητα;
Στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, μια πιθανή του υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν περισσότερο ζήτημα πολιτικής του καθιέρωσης στο κόμμα, παρά μπρα ντε φερ νίκης. Ο κ. Κασσελάκης απέχει από την ελληνική πολιτική ζωή, ζει μόνιμα στο Μαϊάμι, δεν είναι εκλεγμένος από την βάση του κόμματος σε κανένα όργανο και δεν είναι πολιτικό προϊόν (sic) από διαδικασίες, παρά κυρίως από επικοινωνιακές πρακτικές.
Σε αντίθεση με τον Διονύση Τεμπονέρα, που οριστικά απέκλεισε το σενάριο της δικής του υποψηφιότητας, ενώ όμως είναι εκλεγμένος στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε… εξ ουρανού.
Φυσικά, με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε μέλος έχει δικαίωμα να καταθέσει την υποψηφιότητά του μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του Διαρκούς Συνεδρίου.
Από την πλευρά του κ. Κασσελάκη δεν έχει φανεί -προς το παρόν- διάθεση να θέσει εαυτόν στην κρίση της κομματικής βάσης, ούτε, βέβαια, και έχει απαντήσει αρνητικά στα σενάρια γύρω από το όνομά του.
Κοντός ψαλμός, πάντως, αφού μας μένει κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα για τις οριστικές αποφάσεις και την τελική απεικόνιση των… εσωκομματικών διαθέσεων, που θα κρίνουν εν πολλοίς ακόμη και τη μετά τις εκλογές ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.