Σταφίδα: Μπαράζ ελληνοποιήσεων σε προϊόντα της Κρήτης
Για έλλειψη ελέγχων και ελληνοποιήσεις στα περισσότερα τοπικά προϊόντα κάνουν λόγο αγροτοκτηνοτρόφοι και καλλιεργητές της Κρήτης
Σταφίδα: Μπαράζ ελληνοποιήσεων σε προϊόντα της Κρήτης
Τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες μεταποιητές, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς παραγωγών της Κρήτης, ελληνοποιούν σταφίδα προερχόμενη από την Τουρκία και το Ιράν, προωθώντας την στην αγορά μαζί με την κρητική.
Τη σοβαρή αυτή καταγγελία, κατέθεσε στην εφημερίδα «ΝΚ» ο αγροτοκτηνοτρόφος και στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Γιώργος Τζουλιαδάκης, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση που επικρατεί στον κλάδο των αμπελουργών και κατ’ επέκταση τον προβληματισμό για το μέλλον της σταφιδοποιίησης στο νησί.
Για «παντελή έλλειψη ελέγχων» και για ελληνοποιήσεις «“φουλ” στα περισσότερα προϊόντα» κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
Υπενθυμίζεται επίσης, η σχετική για το θέμα καταγγελία του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστου Μάρκου, στην «ΝΚ» για τις ελληνοποιήσεις σε εισαγόμενα κρασιά αμφιβόλου ποιότητας. Μάλιστα, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργών, μετά την πρωτοβουλία των Σταύρου Αραχωβίτη και Σωκράτη Βαρδάκη να τις προωθήσουν στη Βουλή, με τις υπογραφές άλλων 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τζουλιαδάκης τονίζει πως «τέτοια παιχνίδια δεν παίζονται μόνο στο κρασί, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό και σε βάρος της σταφίδας της Κρήτης και όχι μόνο. Η τακτική κάποιων ιδιωτών είναι συγκεκριμένη τα τελευταία χρόνια. Ξεκινούν παίρνοντας την καλή σταφίδα και στη συνέχεια σταματούν επικαλούμενοι προβλήματα στην ποιότητα. Ποια είναι η μέθοδός τους; Παίρνουν την καλή σταφίδα μόνο και μόνο για να κάνουν ένα είδος “ξεπλύματος”. Συγκριμένα, εκμεταλλεύονται τον κωδικό και τη Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας των παραγωγών. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, αυτοί δεν μπορούν να πουλήσουν. Γιατί θα τους πούνε “πού βρήκες τα προϊόντα και τα πουλάς;”.
Στη συνέχεια φέρνουν φτηνή σταφίδα από Τουρκία και δεν ξέρω από ποια άλλη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τη λίγη σταφίδα που παίρνουν από τους παραγωγούς, εκμεταλλευόμενοι τους κωδικούς τους… Και την ελληνοποιούν. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι αυτή η σταφίδα είναι αμφιβόλου ποιότητας, διότι η Τουρκία δεν έχει τους πολύ αυστηρούς κανόνες που έχει η Ε.Ε. ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων και των δραστικών ουσιών. Εκεί τα πράγματα είναι τελείως ανεξέλεγκτα. Χρησιμοποιούν φάρμακα-δηλητήρια τα οποία έχουν καταργηθεί στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιούσαμε κι εμείς εδώ πολύ παλιά, και με τα οποία μειώναμε το κόστος παραγωγής, γιατί βγάζαμε τη χρονιά με ένα-δύο ψεκάσματα. Οι Τούρκοι λοιπόν εξακολουθούν και τα χρησιμοποιούν. Και οι έμποροι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο φέρνουν τέτοιες σταφίδες και τις διαθέτουν στους καταναλωτές. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος».
Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης φέρνει ως παράδειγμα και το αιγοπρόβειο γάλα: «Οι καταγγελίες για τις νοθείες στο γάλα δε βγήκαν μέσα από τους εργαστηριακούς ελέγχους της χώρας μας. Οι κομπίνες στο γάλα αποκαλύφθηκαν όταν τα εργαστήρια των άλλων χωρών εντόπισαν τις απάτες. Γι’ αυτό στη συνέχεια οι βιομηχανίες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά του κρητικού γάλακτος και ακούμε ότι υπάρχει προοπτική να ανέβουν οι τιμές. Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς», καταλήγει ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Για το θέμα τοποθετείται και ο κ. Αραχωβίτης: «Οι καταγγελίες του Χρήστου Μάρκου στην εφημερίδα σας έχουν πάρει πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Εκτός από τη δική μας ερώτηση, το θέμα έχει πάει τώρα και στο Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Έχουμε ελληνοποιήσεις στο γάλα. Έχουμε ελληνοποιήσεις στη σταφίδα. Έχουμε ελληνοποιήσεις στο κρασί. Έχουμε ελληνοποιήσεις στο μέλι… Σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς…
Αυτό δείχνει δύο πράγματα: το πρώτο είναι την ανικανότητα ελέγχων και τη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου, και το δεύτερο έχει να κάνει με τη φήμη των ελληνικών προϊόντων. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν πολύ καλή φήμη και “περπατάνε” πολύ καλά στην αγορά. Αυτή τους τη φήμη, λοιπόν, αντί να την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και να τη μεταφέρουμε ως προστιθέμενη αξία προς τον παραγωγό, την αφήνουμε να αμαυρώνεται από τέτοια φαινόμενα. Είναι τραγικό…».
Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: «Όταν ακουστεί ότι η σταφίδα είναι ελληνοποιημένη, η ζημιά είναι τεράστια όχι μόνο σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Και τελικά, με όλα αυτά που συμβαίνουν, βλέπουμε ότι δεν “κουνιέται φύλλο”. Δεν “ιδρώνει το αφτί” τους», καταλήγει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πηγή: neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.