Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου
8η Μάρτη-ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!
• Στάση εργασίας 12:00 έως λήξη ωραρίου. Απεργιακή συγκέντρωση 13:00 στα Λιοντάρια
• Συγκέντρωση και πορεία στις 17:30 στα Λιοντάρια
Η 8 Μάρτη αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής. Εν έτη 2022 και παρά το δήθεν προοδευτικό πρόσωπο που προσπαθούν να δείξουν οι κυβερνήσεις ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες, οι παρενοχλήσεις αλλά και οι έντονες διακρίσεις στην πρόσβαση και τη θέση στην εργασία, στην παιδεία και αλλού, δεν μπορούν να αποκρυφθούν.
Στην Ελλάδα ήδη από πέρυσι με το ελληνικό #metoo ήρθαν στην επιφάνεια περιστατικά έμφυλης βίας κάθε μορφής που ως τότε έμεναν θαμμένα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυκλώματος βιαστών στη Θεσσαλονίκη που εμπλέκει μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Οι χώροι εργασίας δεν έμειναν έξω από αυτό, με το χώρο του θεάματος να πρωταγωνιστεί στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς και έμφυλες διακρίσεις.
Ταυτόχρονα η πανδημία και η κυβερνητική διαχείριση με τα συνεχόμενα λοκνταουν στον ελεύθερο χρόνο και τις εντεινόμενες απαγορεύσεις και περιστολές σε δικαιώματα και ελευθερίες, έφερε τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα της εργατικής τάξης σε ακόμη πιο δεινή θέση. Η τηλεργασία ενοποίησε τον χώρο του σπιτιού με τον χώρο της δουλειάς διαμορφώνοντας μια συνθήκη διαρκούς καταπίεσης. Οι εργαζόμενες μητέρες επιφορτίστηκαν με όλα τα βάρη που απαιτούσαν οι νέες συνθήκες, ενώ η δυνατότητα για γονική άδεια ήταν συνεχώς υπό διαπραγμάτευση και αντικείμενο διεκδίκησης προς την εργοδοσία, ενώ όσες εργάζονται με ελαστικούς όρους ήταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Παράλληλα, με την αναγκαστική παραμονή στο σπίτι αυξήθηκαν ραγδαία οι σεξιστικές, ομοφοβικές κακοποιήσεις, ενώ το βάρος της φροντίδας των αρρώστων, των παιδιών έπεσε κυρίως στις γυναίκες.
Οι διαχωριστικές γραμμές στους χώρους εργασίας συνεχίζουν να είναι ξεκάθαρες με τις γυναίκες να υποαμείβονται με μέση απόκλιση ετήσιων αποδοχών 20,6 % ενώ η διαφορά του ποσοστού της ανεργίας ανδρών και γυναικών ανήλθε, τον Δεκέμβριο 2020, σε 6,7 μονάδες και ήταν η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι αριθμοί βέβαια έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την σκληρή πραγματικότητα που πολλές γυναίκες έχουν βιώσει με απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, με παρενοχλήσεις και μια σειρά από συστηματικές διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους λόγω φύλου.
Στον κλάδο μας έχουμε εμπειρία διακρίσεων και των αντίστοιχων συμπεριφορών που δέχονται συναδέλφισσες από εργοδότες και προϊσταμένους. Από τις ερωτήσεις για το αν πρόκειται να κάνουν άμεσα παιδιά στις συνεντεύξεις, ως τις απαξιωτικές και παραβιαστικές συμπεριφορές. Η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ η αμοιβή με το μπλοκάκι σημαίνει συχνά μηδενικά δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες.
Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση έφερε το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που αποτελεί τομή στην επίθεση απέναντι τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στον συνδικαλισμό στους εργατικούς χώρους. Το νομοσχέδιο πλήττει διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ που ήδη δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες εργασιακές συνθήκες (ασφάλιση, σταθερότητα κλπ) από τους άντρες συναδέλφους τους. Επιπλέον το νομοσχέδιο παρουσιάζονταν ως «απάντηση» στις παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς για την έμφυλη βία, ενώ ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνση (απόλυση) του θύματος από τη δουλειά του σε περίπτωση που κακοποιηθεί, παρενοχληθεί! Ειδικά όταν μιλάμε για εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις μετανάστριες οι οποίες δουλεύουν με τις χειρότερες συνθήκες, συνήθως σε εργασίας φροντίδας, καθαρισμού κλπ πλήρως ελαστικά και τις περισσότερες φορές ανασφάλιστες. Συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που βαθαίνει την εκμετάλλευση και πλήττει διπλά τις πιο καταπιεσμένες δίνουν όλα τα αστικά κόμματα.
Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παλεύουμε για να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές, αλλά και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης που αναπαράγουν και οξύνουν τέτοια προβλήματα.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του, τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου να απευθυνθούν στο σωματείο για κάθε αντεργατική, παραβιαστική, κακοποιητική και σεξιστική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας. Στηρίζει τα θύματα παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Το ΣΜΤ θέλει να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιδιαίτερη καταπίεση και τις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη της δράσης μας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό. Με την συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής για τη στήριξη συναδελφισσών και την καταγραφή περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων στους χώρους δουλειάς. Με στόχο την καταπολέμηση της ανισότητας που αποτυπώνεται τόσο μισθολογικά αλλά και στις καθημερινές αρμοδιότητες σε κάθε επιχείρηση.
Η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να αποτελέσει έναν απεργιακό σημαντικό σταθμό στην πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στην γυναικεία εκμετάλλευση, τις έμφυλες διακρίσεις, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό. Σε αυτό το πλαίσιο το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, κάλεσε τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και τα σωματεία-μέλη του, να λάβουν απόφαση για 24ωρη απεργία για εκείνη την ημέρα.
Διεκδικούμε:
-Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Παλεύουμε για κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη.
-Καμία απόλυση εγκύου. Απαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας. Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (άδειες, επιδόματα κ.ά.). Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες ντόπιες και μετανάστριες χωρίς αποκλεισμούς.
-Γονικές άδειες και για τους δύο γονείς για φροντίδα παιδιών που νοσούν με κορονοϊό. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).
– Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
-Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας που πλήττει περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες.
-Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας στους χώρους δουλειάς. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.
-Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.
-Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό, να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία». Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζωσών βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη των επιζωσών.
-Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.
-Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.
Παλεύουμε συνολικά για ένα κόσμο ισότητας, χειραφέτησης και ελευθερίας