Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η επανείσοδος εργολάβου στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Με πρόσχημα την αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν από την αναστολή εργασίας 14 ανεμβολίαστων καθαριστριών την 1η Σεπτέμβρη, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αιτήθηκε το προηγούμενο διάστημα πίστωση 50.000€ για «πρόσληψη αναδόχου», που θα διαθέσει 10 καθαρίστριες και 3 λαντζέρηδες. Το αίτημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του νοσοκομείου, με μοναδική αρνητική ψήφο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, πορείες κ.α., απαιτώντας τη μονιμοποίηση τους και να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Αντέδρασε άμεσα, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση στα ΜΜΕ και οργανώνοντας διαμαρτυρία (πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ) ενάντια στην εκχώρηση της καθαριότητας, της εστίασης και των πλυντηρίων του νοσοκομείου σε εργολάβους. Στα πλαίσια της κινητοποίησης αυτής πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων (από τα τμήματα αυτά) αλλά και μελών του ΔΣ του Σωματείου με τη διοίκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας (η διοίκηση) επέμεινε στην απόφασή της. Ωστόσο, το σχέδιο για πρόσληψη εργολαβικών καθαριστριών και λαντζέρηδων δεν φαίνεται να προχωράει άμεσα και σε αυτό συνέβαλαν οι αντιδράσεις μας.
Το πάγωμα της απόφασης αυτής της διοίκησης μετά τις πιέσεις μας δείχνει ότι οι συλλογικοί αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μπορούν να φέρουν έστω μικρές προσωρινές «νίκες». Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα από συλλογικές κινητοποιήσεις, με τις οποίες πετύχαμε παρατάσεις στις συμβάσεις επικουρικών και εργαζομένων του ΟΑΕΔ, την αφαίρεση των λουκέτων από τις πόρτες του νοσοκομείου (τον Απρίλη), κλπ. Υπάρχουν ακόμη παραδείγματα από απεργίες και μαζικότερους πανελλαδικούς αγώνες των εργαζομένων, που είχαν σαν αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» της ψήφισης ή τη μη εφαρμογή αντεργατικών νόμων.
Δεν πρέπει ωστόσο να επαναπαυόμαστε. Ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε για τους ΣΟΧ (καθαριότητα – σίτιση) ότι παρόλο που η δική του εισήγηση είναι για ανανέωση, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων. Μέχρι τα τέλη του έτους λήγουν οι συμβάσεις περισσοτέρων από 150 συμβασιούχων του ΠΑΓΝΗ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει τα σχέδιά της για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Την επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των σχεδίων εξυπηρετεί και η πρόσφατη τροπολογία της για «ανάθεση υπηρεσιών» των δημόσιων δομών υγείας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, για την κάλυψη δήθεν των αναγκών που προκύπτουν από τις αναστολές.
Οι επιτυχίες της οργανωμένης πάλης πρέπει να μας εμψυχώνουν και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή μας στους αγώνες, γιατί η πίεση στις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις μπορεί να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας και να βελτιώσει τις συνθήκες της δουλειάς και της ζωής μας. Η μαζικοποίηση των αγώνων για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας -το οποίο θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών- μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες νίκες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.