Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το μείζον ζήτημα υποστελέχωσης των ελληνικών ΑΕΙ, προχώρησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν χωρίς επαρκές προσωπικό, γεγονός που οφείλεται στις λιγοστές προσλήψεις καθηγητών σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και στο κύμα φυγής στο εξωτερικό κατά τα μνημονιακά έτη.
Κατά συνέπεια, τίθεται θέμα γήρανσης του ακαδημαϊκού προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 17.049 μόνιμους διδάσκοντες στα ελληνικά ΑΕΙ, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι πάνω από 50 ετών, ενώ μόνο το 3,8% είναι κάτω των 35 ετών, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 22,8%.
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και στα Πανεπιστήμια της Κρήτης, με τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) να αναφέρει ότι στο ίδρυμα υπάρχουν 170 μέλη ΔΕΠ και 10.000 ενεργοί φοιτητές (ν+2 έτη), διαμορφώνοντας την αναλογία 1 μέλος ΔΕΠ προς 60 φοιτητές, τη στιγμή που στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 προς 13 και στην Ελλάδα 1 προς 47 (Ετήσια Έκθεση ΕΘΑΑΕ 2021 για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, τέως αντιπρύτανη του ιδρύματος, σύμφωνα με τις οποίο η διαδικασία αναπλήρωσης όσων φεύγουν είναι πολύ αργή και ενίοτε δεν πραγματοποιείται καν.
Επίσης, σημαντικές είναι οι ανάγκες σε εργαστηριακό προσωπικό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό, απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Το ζήτημα υποστελέχωσης στα ΑΕΙ της χώρας μας είναι τεράστιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και αν προτίθεται να προχωρήσει στην εξασφάλιση πιστώσεων για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ, εργαστηριακού προσωπικού, αλλά και διοικητικού προσωπικού με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.
Τέλος, η Υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει ποιος είναι ο σχεδιασμός της, ειδικότερα για τα πανεπιστήμια της Κρήτης, όπου το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι πιο έντονο.
Σωκράτης Βαρδάκης: «Σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας»
Ημερομηνία:
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text