Σοκαρισμένη παραμένει η κοινωνία της Ρόδου με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι ένα 12χρονο κορίτσι έπεσε θύμα αγνώστων στο Διαδίκτυο και, υπακούοντας στις εντολές τους μέσα από γνωστή εφαρμογή, αυτοτραυματίστηκε με ξυράφι και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου.
Λόγω του κορονοϊού τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ευάλωτα σε επιτήδειους που χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο τα εξαναγκάζουν σε κάθε είδους πράξη.
Συνήθως προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το messenger.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη εξιχνίαση υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας, όπου χρήστης social media, προσποιούμενος τον μάνατζερ μοντέλων και υποσχόμενος χρηματική αμοιβή ύψους 300 ευρώ, αφού συνομίλησε διαδικτυακά με ανήλικες, ζήτησε και έλαβε πλήθος γυμνών φωτογραφιών και βίντεο.
Συνολικά μέσα στο 2020 η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει χειριστεί 252 υποθέσεις που αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Σε αντίστοιχες υποθέσεις το 2019, το 39% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Η υπόθεση
Ανώνυμοι χρήστες προσέγγισαν το κορίτσι μέσα από την εφαρμογή «discord», που χρησιμοποιείται για ανταλλαγή φωτογραφιών και κειμένου, καθώς και για κλήσεις με βίντεο αλλά και φωνητικές κλήσεις.
Eπεισαν τη μαθήτρια να τους στείλει γυμνές φωτογραφίες, να χαρακώσει τα χέρια της 19 φορές με ξυράφι, ενώ την προέτρεψαν ακόμα και για αυτοκτονία, με τους γονείς της να την προλαβαίνουν λίγο πριν πάρει υπνωτικά χάπια για να δώσει τέλος στη ζωή της.
Το κορίτσι βρισκόταν για σχεδόν ένα χρόνο υπό διαδικτυακή «ομηρία», μέχρι να αντιληφθεί η μητέρα της τι συμβαίνει ανακαλύπτοντας την εφαρμογή. Τα στοιχεία του χρήστη ήταν κρυφά και έστελνε τα μηνύματά του στα αγγλικά.
Αμέσως η έντρομη μητέρα προχώρησε σε καταγγελία στο Ινστιτούτο Καταναλωτή Δωδεκανήσου και Νοτίου Αιγαίου. Ο πρόεδρος Γ. Ευγενικός, ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν, κάνει λόγο για διαφορετικά άτομα τα οποία παρενόχλησαν τη 12χρονη.
Ενας έπεισε το κορίτσι να του στείλει γυμνές φωτογραφίες, ενώ άλλος χρήστης την οδήγησε να χαρακώσει τα χέρια της με ξυράφι.
Οι γονείς της δεν είδαν εγκαίρως τα σημάδια καθώς έκρυβε τα τραύματά της. Οπως δηλώνει στον «Ε.Τ.», είναι η δεύτερη αντίστοιχη καταγγελία που γίνεται στο ινστιτούτο και απευθύνει έκκληση στους γονείς να ενημερώνουν τις αρχές και «να μη ρίχνουν ευθύνες στα παιδιά τους ούτε στον εαυτό τους».
Η 12χρονη βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από ψυχολόγους του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) Ρόδου και μέχρι στιγμής αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε για τα άτομα που την προσέγγισαν και τα όσα πέρασε.
Η οικογένεια του κοριτσιού στέλνει μήνυμα μέσω του προέδρου του ΙΝ.ΚΑ. και ζητά «να ενημερωθούν όλοι οι γονείς για τους κινδύνους του Διαδικτύου και να είναι πιο κοντά στα παιδιά τους».
Οι γονείς της μαθήτριας σκοπεύουν να κινηθούν άμεσα νομικά εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα.
Ο νομικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών και της οικογένειας, Μιχάλης Κόκκινος, ξεκαθαρίζει στον «Ε.Τ.» ότι στόχος είναι «να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία για να μπορέσει μέσα από αυτή την ιστορία να μην ξανασυμβεί αντίστοιχη δοκιμασία σε κάποιο παιδί ή και σε κάποιον ενήλικα».
Ψυχολόγοι: Ποια είναι τα σημάδια
Σύμφωνα με την κλινική νευροψυχολόγο Μαρία Λαΐου, υπάρχουν σημάδια που πολλές φορές μπορεί να αποκαλύψουν στους γονείς ότι το παιδί τους έχει ίσως πέσει θύμα σεξουαλικού εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου.
«Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι να δουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά, αν το παιδί είναι πιο απομονωμένο, αν έχει συναισθηματικές μεταπτώσεις, έντονο θυμό, έκπτωση στις σχολικές επιδόσεις. Αυτή είναι συνήθως η πρώτη απάντηση στην απειλή.
Προληπτικά, το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία που έχεις χτίσει με το παιδί σου. Αν το παιδί μπορεί να μιλήσει για τα μικρά, μιλάει και για τα σοβαρά».