Σκληρή κριτική Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή: Η Κυβέρνηση δεν κάνει ούτε όσα πρέπει, ούτε όσα μπορεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τα θέματα της υγείας και για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα έκανε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε αυτή την περίοδο έκλεισαν μέχρι και στεφανιαίες μονάδες λες και εξαφανίστηκαν τα εμφράγματα από την Ελλάδα», Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από συγκεκριμένες πλευρές της δημόσιας υγείας τόνισε ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε όσα πρέπει, ούτε όσα μπορεί στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ειδικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων, σημείωσε ότι «αντί για την ενίσχυση τους, είχαμε τη λεγόμενη covid-οποίηση τους, τη συμπίεση της λειτουργίας τους, λες και η νοσηρότητα είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Η Κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε ότι δεν υπάρχουν άλλες αρρώστιες εκτός του COVID. Έκλεισαν μέχρι και στεφανιαίες μονάδες λες και εξαφανίστηκαν τα εμφράγματα από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα απαιτεί εκτεταμένους ελέγχους, εκτεταμένη φύλαξη και στοχευμένα μέτρα. «Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση έκανε περιορισμένους ελέγχους και οριζόντια γενικά μέτρα με τη γνωστή καταστροφική επίδραση στην ελληνική οικονομία».
Αναφορικά με την ανάγκη για ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, «η Κυβέρνηση είδαμε να μεταφέρει προσωπικό από μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα νοσοκομεία χωρίς σχέδιο για τη δράση των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και χωρίς ίδρυση νέων ιατρείων».
Ειδική έμφαση έδωσε ο βουλευτής στο ζήτημα της επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού αναδεικνύοντας το ζήτημα της ανάγκης ελέγχου της ανοσίας: «Είναι γνωστό ότι είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο η ανοσολογική απάντηση. Αυτό εξηγεί γιατί έχουν διαφορετικό αριθμό αντισωμάτων οι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν και δεν είναι σίγουρο το τι αριθμό αντισωμάτων έχουν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν. Θα υπάρξει σχεδιασμός του ελέγχου της ανοσίας με αντισώματα ή θα παραμείνει και πάλι προσωπική ευθύνη;», ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας ο βουλευτής.
Σκληρή κριτική άσκησε ο Νίκος Ηγουμενίδης και στο ζήτημα των εμβολιασμών και στους αριθμούς που παρουσιάζει η Κυβέρνηση: «Άλλη μία ακόμη σκόνη που γίνεται προσπάθεια να σηκωθεί με μια σειρά νούμερα που δεν έχουν καμία αξία, όπως ο αριθμός όσων έκλεισαν ραντεβού σήμερα που ανακοινώθηκε αυτό το ευτελιστικό 150άρι, ο αριθμός όσων έκλεισαν ραντεβού χθες, ο αριθμός των εμβολιασμών της τελευταίας εβδομάδας και διάφορα νούμερα που δεν έχουν καμία αξία. Ανοσία υποτίθεται ότι έχουμε μετά και το δεύτερο εμβολιασμό. Πόσοι είναι οι εμβολιασμοί πλήρως στη χώρα; Το 28,3% του πληθυσμού, δύο εκατομμύρια οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό είναι το θέμα. Αφήστε τα υπόλοιπα νούμερα».
Όπως παρατήρησε ο βουλευτής για το ίδιο θέμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση διεθνώς, και στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό θνητότητας, ίδια θέση με την Ιταλία όπου μεταδόθηκε η πρώτη εικόνα που με δέος παρακολουθούσε όλη η ελληνική κοινή γνώμη από την επίθεση του κορωνοϊού, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ακόμα και από την Ινδία που είδαμε τις εικόνες της επίσης πρόσφατα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε τις διαχωριστικές γραμμές που διανοίγονται πλέον στις πολιτικές προτάσεις που διατυπώνονται: «Στην καρδιά, στον πυρήνα των προτάσεων της Δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και η εκχώρηση ζωτικού χώρου του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό. Ακόμα και τον εμβολιασμό στο σπίτι για αυτούς που δεν μπορούν να πλησιάσουν εμβολιαστικό κέντρο, τον εκχωρείτε στους ιδιώτες με αμοιβή αντί να συνεργαστούν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η «Βοήθεια στο Σπίτι»», σημείωσε χαρακτηριστικά για τη στάση της συντηρητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, προσέθεσε «στην καρδιά της πρότασης της Αριστεράς, της δημοκρατικής παράταξης, της προοδευτικής παράταξης είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενός συστήματος, δηλαδή, που θα επιτυγχάνει καθολική κάλυψη, θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση, θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».
Τα σχόλια είναι κλειστά.