-Πρόκειται για στοιχείο που ζητήθηκε και προσκομίστηκε και σύμφωνα με νομικούς κύκλους δείχνει τη σχέση των δυο πλευρών…
Το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, όπως την έκρινε η ΕΕΑ, μεταξύ των ΠΑΟΚ, Ξάνθης, με κοινό παρονομαστή τον Σαββίδη, είναι ο ανιψιός Γιάννης Καλπαζίδης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕΑ, το οποίο απαριθμεί 84 σελίδες, ο Καλπαζίδης έχει σχέση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πρόκειται για σκεπτικό-καταπέλτης, το οποίο έχει πάρα πολλά στοιχεία που δείχνουν αυτό που έχουν καταλάβει και όλοι οι φίλαθλοι, πως υπάρχει πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, με κοινό παρονομαστή τον Σαββίδη.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως από την RFA, εταιρία του Καλπαζίδη που αγόρασε το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης, στην Dimera μεταφέρθηκε ποσό ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορούσε σε ομολογιακό δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με την ΕΕΑ αυτή η κίνηση, του ομολογιακού δανείου, δείχνει τη σχέση των δυο πλευρών και πρόκειται για στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος ο ΠΑΟΚ και οι εταιρίες, μετά από απαίτηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΕΑ στο σκεπτικό της χρησιμοποιεί οικονομικά και εταιρικά στοιχεία, έγγραφα τραπεζών με επίσημες συναλλαγές, τα οποία προέκυψαν είτε από δική της έρευνα είτε από αυτά που ζητήθηκε να προσκομίσουν οι ομάδες και οι εμπλεκόμενες εταιρίες. Επίσης, στο σκεπτικό υπάρχουν και τα νομικά επιχειρήματα που δικαιολογούν την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ, Ξάνθης, με κοινό παρονομαστή τον Ιβάν Σαββίδη.
Επίσης, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται και η επίσκεψη που έκανε η Ειρήνη Μαρούπα στα Πηγάδια της Ξάνθης, στις προπονητικές της εγκαταστάσεις. Το μέλος της ΕΕΑ διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο της Ξάνθης είναι άνευ ιδιαίτερης αξίας και παράλληλα ο Καλπαζίδης δεν έκανε κάποιο έργο για να το βελτιώσει.
«Αποκλειστικά και δεσμευτικά»
Επίσης, το σκεπτικό της απόφασης, εμμέσως πλην σαφώς, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική. Αφού επικαλείται τους νόμους αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πολύϊδιοκτησία εξετάζεται αποκλειστικά και δεσμευτικά από την ΕΕΑ».
Αναλυτικά:
«Εξάλλου από μια σειρά διατάξεων του αθλητικού νόμου προκύπτει κατά τρόπο σαφή ότι κεντρική στόχευση του νομοθέτη και συνακόλουθα μια από τις βασικές αρμοδιότητες της ΕΕΑ είναι ο έλεγχος του προσώπου των μετόχων κάθε Ανώνυμης αθλητικής εταιρείας. Τούτο όπως αναμφίβολα προκύπτει από το πλέγμα των σχετικών διατάξεων, ανάγεται στον πυρήνα της εποπτικής αποστολής της ΕΕΑ προκειμένου όχι μόνο να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη και από το Σύνταγμα εποπτεία του κράτους στον αθλητισμό (ιδίως με τον έλεγχο κάθε φορά των προϋποθέσεων αλλά και των ποικίλων απαγορεύσεων για την απόκτηση της ιδιοκτήτες του μετόχου ΑΑΕ) αλλά και ο ανόθευτος ανταγωνισμός μεταξύ ΑΑΕ και η ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων που επιτυγχάνεται ιδίως με τις διατάξεις για την απαγόρευση και τον έλεγχο της πολυϊδιοκτησιας, η οποία εξετάζεται αποκλειστικά και δεσμευτικά από την ΕΕΑ».
Τι απαντά ο ΠΑΟΚ
Νέες απειλές και νέα επίθεση του ΠΑΟΚ κατά της ΕΕΑ.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΠΑΟΚ:
«Λάβαμε επιτέλους την έκθεση της ΕΕΑ και ζητούμε συγγνώμη που τους κατηγορήσαμε ότι καθυστέρησαν. Οι σεναριογράφοι χρειάζονται μήνες για να καταλήξουν σε τέτοιο παραμύθι. Δυσκολεύτηκαν να τεκμηριώσουν μια προειλημμένη τους απόφαση και τελικά κατέληξαν σε ένα νομικά κενό γονατογράφημα της κακιάς ώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη. Σύντομα θα πάρουν και τις νομικές απαντήσεις…