Στο «σκαμνί» η Περιφέρεια Κρήτης για την «Αγία Σκέπη»
Αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο το βούλευμα που απάλλασσε τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων ● Στις 26 Απριλίου δικάζεται για παράβαση καθήκοντος ● Αναμένεται και η δίκη για τα κακουργήματα των άμεσα εμπλεκομένων στους δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων.
Στο «σκαμνί» η Περιφέρεια Κρήτης για την «Αγία Σκέπη»
Για παράβαση καθήκοντος θα δικαστεί τελικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη», ενώ συνολικά 12 υπάλληλοι της περιφέρειας είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση. Ο αντιπεριφερειάρχης κατηγορείται ότι, τον Οκτώβριο του 2019, ανανέωσε τη ληγμένη άδεια του γηροκομείου και μάλιστα ενέκρινε και την επέκταση της λειτουργίας του από 16 σε 46 κλίνες, ενώ η μονάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη με φωτογραφία του πατέρα της, που ήταν από τα θύματα της «Αγίας Σκέπης»
Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχης κατηγορείται πως δεν προχώρησε στη σφράγιση της μονάδας, ως όφειλε, όταν αργότερα (το 2021) ήρθαν στο φως οι σοβαρότατες καταγγελίες για την κακοποίηση των ηλικιωμένων. Επιπλέον, δεν έλαβε υπόψη τις σωστές επισημάνσεις ενός μέλους της τριμελούς επιτροπής ελέγχου της μονάδας, το οποίο διαπίστωσε σοβαρότατες παραβάσεις στο γηροκομείο.
Για τις κατηγορίες αυτές ο αντιπεριφερειάρχης παραπέμπεται οριστικά σε δίκη (στις 26 Απριλίου), καθώς αρχικά είχε απαλλαχθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χανίων, το οποίο όμως αναίρεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αντίστοιχες κατηγορίες βαραίνουν και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, για πράξεις και παραλείψεις επί της δικής του θητείας (2017-2019). Εκτός από τους δύο πολιτικούς προϊσταμένους, θα δικαστούν με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα ακόμα 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 υπάλληλοι και προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης για πράξεις και παραλείψεις τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μεταξύ άλλων, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού κ.ά.
Η κύρια δίκη
Για το βασικό μέρος της υπόθεσης και για τα βαριά κακουργήματα έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και, εντός του επόμενου διμήνου, αναμένεται να ξεκινήσει η κύρια δίκη. Σε αυτήν κατηγορούμενοι θα είναι τα 4 προφυλακισμένα άτομα (οι δύο ιδιοκτήτριες και οι δύο γιατροί της μονάδας) και ακόμα τρεις εργαζόμενοι, δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, παράβασης του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και χορήγησης και χρήσης ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών. Επίσης, τις κατηγορίες της έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και της παράβασης καθήκοντος. Οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293, μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών, από το 2015 ώς το 2021, ωστόσο στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι υποθέσεις θανάτου συνολικά 30 ηλικιωμένων και της απόπειρας ανθρωποκτονίας άλλων οκτώ.
Περιφέρεια και υπουργείο
Βαριά εκτεθειμένος, πάντως, στην υπόθεση αυτή παραμένει και ο περιφερειάρχης Κρήτης που, παρά την οριστική παραπομπή, κρατά στη θέση του τον νυν αντιπεριφερειάρχη με το τουλάχιστον παράδοξο φαινόμενο να συνεχίζει να προΐσταται των υπηρεσιών Πρόνοιας και να παραμένει υπεύθυνος για τον έλεγχο των γηροκομείων, την ώρα που είναι ελεγχόμενος για τις παραλείψεις του στον συγκεκριμένο τομέα. Σε δηλώσεις τους στην «Εφ.Συν.» τόσο ο κ. Καλογερής όσο και ο κ. Αρναουτάκης έχουν τονίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Καλογερής, τον περασμένο Ιούνιο (και πριν προσφύγει για την ακύρωση της δίωξης), είχε χαρακτηρίσει «αναμενόμενη» τη δίωξή του, λέγοντας πως «εφόσον επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε την κρίση της. Θα είναι χαρά μου να δώσω τις εξηγήσεις που απαιτούνται». Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τον Φεβρουάριο του 2022, τόνιζε: «Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί, περιμένουμε να καταλογίσει ευθύνες όπου κρίνει και, στη συνέχεια, θα τοποθετηθώ. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχαν γίνει έλεγχοι και από άλλες ανεξάρτητες αρχές, όχι μόνο από την περιφέρεια, και πάλι δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης,περιφερειάρχης Κρήτης και ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη καταγγέλλει πως, παρά τους θανάτους και τις βαρύτατες ποινικές διώξεις, το γηροκομείο συνεχίζει να λειτουργεί υπό το ίδιο ακριβώς ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ίδια διοίκηση, με την Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να κάνουν τα στραβά μάτια. «Ενώ το γηροκομείο του Κορυδαλλού εκκενώθηκε σε 2-3 μέρες και στην περίπτωση της “Κιβωτού” ορίστηκε αμέσως από το κράτος νέο Δ.Σ. -σε χρόνο που δεν είχαν καν ασκηθεί ποινικές διώξεις-, παραδόξως στην “Αγία Σκέπη” έχει αφεθεί στις ιδιοκτήτριες η δυνατότητα να συνεχίζουν να λειτουργούν τη μονάδα μέσα από τη φυλακή, αλλάζοντας μάλιστα και διακριτικό τίτλο, παρά τις σοβαρές ενδείξεις ενοχής για κακουργηματικές πράξεις (άνευ αυτών δεν διατάσσεται προσωρινή κράτηση) και την απόρριψη μέχρι σήμερα όλων των αιτήσεων αποφυλάκισης των 4 κατηγορουμένων».
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως, παρά την υποχρέωση περιφέρειας και υπουργείου να παρέμβουν αυτεπάγγελτα, εκ του περισσού οι παθόντες έχουν επίσημα αιτηθεί στο υπουργείο τη σφράγιση της μονάδας. «Η κ. Μιχαηλίδου όμως κωφεύει. Ομοίως κωφεύει επί 6 μήνες και στην αίτησή μας να δηλώσει το υπουργείο υποστήριξη κατηγορίας στην πλημμεληματική δίκη των αντιπεριφερειαρχών και των υπαλλήλων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας για παράβαση καθήκοντος. Η Περιφέρεια Κρήτης και το αρμόδιο υπουργείο είναι εκείνοι που κατά βάση νομιμοποιούνται να δηλώσουν υποστήριξη κατηγορίας για την παράβαση καθήκοντος και, αν το παραλείψουν, στην ουσία μεθοδεύουν την ατιμωρησία των κατηγορουμένων», τονίζει η ίδια.efsyn.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.