«Σιωπηλός κλέφτης». Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες για την οστεοπόρωση, μία πάθηση από την οποία εκτιμάται ότι υποφέρουν 20 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, και το πρώτο σύμπτωμα της οποίας είναι συνήθως το κάταγμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, το Ελληνικό Ιδρυμα Οστεοπόρωσης στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με τη θεραπεία της νόσου, τονίζοντας ωστόσο ότι «η πρόληψη είναι πιο εύκολη και συμφέρει».
Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 200 εκατομμύρια γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από οστεοπόρωση, ενώ στις χώρες της Ευρώπης κάθε 30 δευτερόλεπτα σημειώνεται ένα κάταγμα που οφείλεται σε οστεοπόρωση. Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στη ζωή τους, το οποίο ειδικά σε μεγάλες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναπηρία. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 500.000 γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση, η οποία συνοδεύεται από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου, ενώ κάθε χρόνο 15.000 άτομα σπάνε το μηριαίο οστό, με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας. Επίσης, το 22% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 50 ετών έχει ήδη οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ το 34% του ίδιου πληθυσμού έχει αυξημένο κίνδυνο να υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα στο άμεσο μέλλον. Η συνηθέστερη μορφή της νόσου αφορά τις γυναίκες και σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, ωστόσο επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι μεταξύ άλλων ο τύπος της γυναίκας –οι μικρόσωμες, αδύνατες και ανοιχτόχρωμες είναι οι πλέον επιρρεπείς–, η ενδεχόμενη ύπαρξη διαταραχών του θυρεοειδούς, ορισμένα φάρμακα αλλά και η καθιστική ζωή, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και καφέ και το οικογενειακό ιστορικό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται πλήρως με την έννοια της αποκατάστασης της οστικής μάζας. Υπάρχουν πλήθος φαρμάκων που συνεχώς βελτιώνονται και αυξάνονται και μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν την οστική απώλεια, αλλά και να «χτίσουν» οστό, επαναφέροντάς το στα φυσιολογικά. Ακόμα πιο σημαντική είναι η πρόληψη, η οποία θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, με τη σωστή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, και την άσκηση εφ’ όρου ζωής. Επιπλέον, πρόληψη επιτυγχάνεται με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου όπως τον κάπνισμα, το αλκοόλ και ο υπερβολικός καφές.
Καταλήγοντας, οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης τονίζουν ότι η οστεοπόρωση είναι αναστρέψιμη, δεν απαιτούνται πολύπλοκες εξετάσεις για τη διάγνωσή της και «ο ενημερωμένος, ψύχραιμος ασθενής μαζί με τον ενημερωμένο και ευσυνείδητο γιατρό θα αντιμετωπίσουν άριστα το πρόβλημα».ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.