• Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους Προέδρους της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης διαπιστώθηκε η ανάγκη για άμεση κοινή δράση. Ζητήματα που σχετίζονται με την τουριστική περίοδο δεν επιδέχονται καθυστερήσεων, γι’ αυτό και απεστάλη κοινή επιστολή των βουλευτών της Κρήτης προς την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα και την Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο τον προγραμματισμό συνάντησης για συντονισμό χωρίς κομματικά φίλτρα.
• Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) παραμένει βασική προτεραιότητα. Οι καθυστερήσεις και οι αδυναμίες στο υφιστάμενο δίκτυο θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Είναι επιτακτικό να πραγματοποιηθούν άμεσα τεχνικές εργασίες: φωτισμός, διαγραμμίσεις, καθαρισμός, απομάκρυνση νεκρών ζώων και επικίνδυνων απορριμμάτων. Παράλληλα, ζητείται διαφάνεια σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – χάθηκαν ή όχι;
• Ο ΝΟΑΚ δεν είναι προαιρετικός. Είναι απαραίτητος για τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελίου με τις περιοχές του νότου. Πώς θα μετακινούνται οι κάτοικοι; Πώς θα φτάνουν καύσιμα και προμήθειες; Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αγωγούς, υδροδοτήσεις και αντιπλημμυρικά.
• Το αεροδρόμιο ‘Ν. Καζαντζάκης’ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Δεν γίνεται το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης να είναι εγκαταλειμμένες τουαλέτες. Καθαριότητα, εξοπλισμός, υποδομές. Το αεροδρόμιο είναι πίεση και καθημερινότητα, όχι θεωρία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Καστέλι που μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και το 2028.
• Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου πρέπει να προχωρήσει με συνοδά έργα – συνδέσεις με ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, αντιπλημμυρικά, υδροδοτήσεις. Χωρίς αυτά, το έργο θα υπολειτουργεί. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνεννόηση με Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για την άρση των προσφυγών.
• Η Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης που διοργάνωσε η Επιτροπή Κρήτης και το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο έφερε επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ. Προχωράμε στην εγκατάσταση εταιρείας στον τομέα των data centers. Διεκδικούμε απευθείας αεροπορική σύνδεση με Αμερική. Η Κρήτη γίνεται κόμβος ψηφιακής και επιχειρηματικής καινοτομίας.
• Η Γεωργική Σχολή Μεσαράς συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και αποκτά νέα προοπτική. Ιδρύεται νέος Φορέας Διαχείρισης, με το διοικητικό συμβούλιο να αποτελείται από εκπροσώπους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Ηρακλείου, Φαιστού και Γόρτυνας, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Η νέα αυτή διοικητική δομή –που υποστηρίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου– έχει στόχο την ταχεία υλοποίηση των δράσεων και την ενεργό εμπλοκή των τοπικών φορέων στη λειτουργία της Σχολής. Η ιδιοκτησία της έκτασης είναι πλέον ξεκαθαρισμένη και προχωρούν επενδύσεις.
• Η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΛΜΕΠΑ, το ΙΤΕ και αμερικανικά και ισραηλινά πανεπιστήμια, καθιστούν τη Μεσαρά κέντρο καινοτομίας. Ήδη εκπονήθηκε από τη Deloitte πλήρες business και master plan. Στόχος μας: αγροδιατροφικό hub με εφαρμοσμένη έρευνα.
• Η γνώση πρέπει να φτάνει στον παραγωγό. Η καινοτομία χωρίς εφαρμογή είναι αποτυχημένη. Οι παραγωγοί χρειάζονται τεχνογνωσία, ευελιξία και ουσιαστική στήριξη. Η Κρήτη συμμετέχει με υψηλό ποσοστό σε προγράμματα ψηφιακής γεωργίας και θερμοκηπίων.
• Στον τομέα του αθλητισμού, η Κρήτη απέκτησε υποδομές που τη φέρνουν στο προσκήνιο διεθνώς: παραολυμπιακές εγκαταστάσεις, διεθνείς διοργανώσεις, πανελλήνιοι και παγκόσμιοι αγώνες, αναβαθμίσεις στα στάδια, ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Εργαστήκαμε με σχέδιο και συνέπεια για να έχει ο τόπος μας τις υποδομές που του αξίζουν – και συνεχίζουμε. Δεν θα επιτρέψω να χαθούν έργα που δρομολογήθηκαν. Αν κάποιοι τα ακυρώσουν, οι εργολάβοι θα πληρωθούν στα δικαστήρια χωρίς έργο – αυτό δεν θα το δεχτώ.
• Παραμένω ενεργός και παρών. Έχω σταθερή, ειλικρινή σχέση με τον αγροτικό κόσμο, και τους ευχαριστώ δημόσια. Οι πολίτες ζητάν από εμάς να βγαίνουμε μπροστά για τα ζητήματα του τόπου μας. Και για αυτό δεν θα πάψω ποτέ να παλεύω!
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio me 88,4 στην εκπομπή «Επιστροφή στο Μέλλον» με τον Λευτέρη Συμβουλάκη