Σήμα κινδύνου από το ECDC: Χειροτερεύει η κατάσταση σε πολλά κράτη – Μόνο η Ελλάδα με πράσινες περιοχές
Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο».
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 15 με 28 Ιανουαρίου, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα στην πράσινη και περισσότερο ασφαλή ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Ωστόσο τα νούμερα δεν είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η βόρεια Ιταλία μεταπήδησαν από το κόκκινο χρώμα, στο σκούρο κόκκινο.
Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.
Στο «πράσινο» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον παρακάτω χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».
Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στο πορτοκαλί χώρα.
Ωστόσο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου , των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα αλλά και ένα κομμάτι από την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.
Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.
Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.