Oι καλές πρακτικές για τις αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ νερού, οικοσυστημάτων ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Ενημερωτικής Ημερίδας – η πρώτη που διεξήχθη δια ζώσης – την οποία διοργάνωσε την Πέμπτη 06/04/2023 στα Χανιά, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου SIGMA Nexus.
Στις εργασίες μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης κ. Γιώργης Μαρινάκης, η Δρ. Μαρία Βραχιόλη, από το Πολυτεχνείο Μονάχου, η Δρ. Τριανταφυλλιά Νικολάου, Ο.Α.Κ. Α.Ε. , η κ. Αγγελική Μαρτίνου, Αναπλ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και ο Δρ. Δημήτριος Βακόνδιος, από την Δ.Ε.Υ.Α. Σύρου.
«Η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων, μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Επιβάλλεται να «εκπέμψουν ηχηρά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις» καθώς η επιστημονική κοινότητα, μας έχει κάνει γνωστά, αυτά που θα συναντήσουμε τα επόμενα χρόνια. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους υδάτινους πόρους και στην Κρήτη, επιβάλλεται να διορθωθεί σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις καλλιέργειες» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά, στο Σχέδιο Διαχείρισης (Master Plan) των υδραυλικών έργων της Κρήτης, το οποίο έχει εκπονήσει για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.
«Προσπαθούμε μέσα από τις συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς, να βρούμε τα κατάλληλα οικονομικά μοντέλα που θα μας βοηθήσουν στην διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται σημαντική μείωση των υδάτινων πόρων, η οποία επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό επίσης, από τη μεγάλη χρήση, τόσο από τον τουρισμό όσο και από τον αγροτικό τομέα», υπογράμμισε η Δρ. Μαρία Βραχιόλη,
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της ημερίδας, παρουσίασε και η αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί της Σύρου, μια περιοχή της χώρας, με έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού, από τον Δρ. Δημήτριο Βακόνδιο, εκπρόσωπο της υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α. Σύρου. «Δημιουργούμε με την μέθοδο της αφαλάτωσης πόσιμο νερό καθημερινά. Πολύτιμος σύμμαχος μας πλέον, είναι και οι έξυπνοι υδρομετρητές, μέσω των οποίων ελαχιστοποιούμε τις χαμένες ποσότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι περιοχές μελέτης του SIGMA Nexus είναι η Λίμνη του Κουρνά στον Δήμο Αποκορώνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη και οι περιοχές Minia και Nubariya στην Αίγυπτο», διευκρίνισε για το πρόγραμμα, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ο.Α.Κ. , Δρ Γιώργος Μπαζδάνης.
Η τεχνική ενημερωτική ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Civitel Akali και η δράση ήταν ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιώσιμης Καινοτομίας και Διακυβέρνησης στην περιοχή της Μεσογείου για το πλέγμα σχέσεων Υδάτων, Οικοσυστημάτων, Τροφίμων και Ενέργειας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.