Το σφακιανό έδεσμα που αποτελείται από ένα λεπτό ζυμάρι με ενσωματωμένη συνήθως μυζήθρα, τηγανισμένο και περιχυμένο με μέλι είναι πλέον γνωστό στο πανελλήνιο ως «σφακιανή πίτα».
Σε δυο περίπου χρόνια η «σφακιανή πίτα» αναμένεται να γίνει γνωστή και παγκοσμίως μέσα από την ένταξή της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Μετά τον θεσμό της ετήσιας γιορτής της σφακιανής πίτας από τον Δήμο Σφακίων και τον πολιτιστικό σύλλογο Σφακίων, ο Δήμος μαζί με την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ξεκινούν την προσπάθεια σύνταξης και υποβολής του φακέλου στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το πρωί της Πέμπτης 14/11 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό και τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας, περιφερειακό σύμβουλο Στρατή Φλεμετάκη.
«Ο Δήμος Σφακίων είναι στην ευχάριστη θέση να αναθέσει στην Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης την υποβολή φακέλου της σφακιανής πίτας προς ένταξη στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» ανέφερε ο κ. Ζερβός.
Όπως επεσήμανε «σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σφακιανής πίτας που έχουν να κάνουν με την Παρασκευή της και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά της…..»
Από την πλευρά του ο κ. Φλεμετάκης έκανε λόγο για ένα σπουδαίο εγχείρημα που έρχεται να αναδείξει ένα από τα σύμβολα της κρητικής παράδοσης και γαστρονομίας και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026».
Η όλη προσπάθεια αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025 με την υποβολή αιτήματος στο υπ. Πολιτισμού και θα ακολουθήσει με γρήγορους ρυθμούς η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2025 ανέφερε η Διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαρία Πετραντωνάκη.
Όπως επεσήμανε, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι στο πλαίσιο σύνταξης του φακέλου θα συλλεχθούν μαρτυρίες ανθρώπων και στοιχεία που θα καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και την διαχρονική αξία της σφακιανής πίτας για τον κρητικό γαστρονομικό πολιτισμό.
Η σύμβαση που υπεγράφη για την σύνταξη του φακέλου