ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις εν όψει της νέας σεζόν που θα ανοίξει σε ένα μήνα περίπου με τους πρώτους επισκέπτες να έχουν επιλέξει την πόλη μας για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών. Μικροεπισκευές, συντηρήσεις, κλαδέματα κήπων και καθαριότητα είναι οι εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο από την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, μιας και η έναρξη της τουριστικής περιόδου μετρά πλέον αντίστροφα. Παράλληλα οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι σε διαδικασία αναζήτησης του απαραιτήτου προσωπικού που θα στελεχώσει τις μονάδες. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις παραμένει σοβαρό στον κλάδο και εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον τομέα της καθαριότητας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
«Αυτήν την περίοδο όλοι συντηρούν και επισκευάζουν τις επιχειρήσεις τους. Καθαρίζουν κήπους, κάνουν βαψίματα, ανακαινίσεις και συντηρήσεις. Όπως επίσης είμαστε και στη διαδικασία των προσλήψεων. Προσπαθούμε να βρούμε προσωπικό, ψάχνουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα, ψάχνουμε από Τρίτες Χώρες, όπου βρίσκει ο καθένας. Το πρόβλημα των ελλείψεων εξακολουθεί να είναι έντονο όπως πέρσι. Ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας είναι τεράστιο. Αυτήν τη στιγμή πληρώνονται ημερομίσθια πολύ πιο ακριβά απ’ ότι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πάλι δεν βρίσκουμε προσωπικό. Όλα τα άλλα πόστα, δηλαδή στο σέρβις, στη ρεσεψιόν καλύπτουμε με κάποιο τρόπο τα κενά, στις καμαριέρες όμως είναι δύσκολα τα πράγματα» τονίζει ο κ. Τσακαλάκης.
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τη νέα σεζόν
Σε ένα περίπου μήνα το Ρέθυμνο θα υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες που επέλεξαν τον τόπο μας για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα των Καθολικών, ενώ η τουριστική κίνηση θα ενισχυθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, μετά τις 15 Απριλίου, οπότε και θα ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού. «Το τυπικό άνοιγμα της σεζόν είναι στο τέλος του Μάρτη, που είναι και το Πάσχα των καθολικών. Επομένως μια βδομάδα νωρίτερα θα ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία, δηλαδή γύρω στις 25 Μαρτίου. Αυτό είναι το τυπικό άνοιγμα, καθώς θα είναι λίγες οι πτήσεις τότε. Το ουσιαστικό άνοιγμα είναι μετά τις 15 Απριλίου. Τότε ανοίγουν τα περισσότερα ξενοδοχεία και από τέλος Απριλίου θα ανοίξουν όλοι. Στο Πάσχα των καθολικών έχουμε σχεδόν όλες τις εθνικότητες, όλοι ξεκινάνε να έρχονται, απλώς ξεκινάει ο κάθε tour operator με μια πτήση ή με δύο πτήσεις. Είναι η κλασική μας πελατεία, δηλαδή Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, οι χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και οι σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή οι κλασικοί πελάτες μας» ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.
Τα μηνύματα για την νέα σεζόν είναι ενθαρρυντικά, οι έμπειροι παράγοντες της τουριστικής αγοράς προμηνύουν μια σεζόν αντίστοιχη με αυτή του 2023 και ενδεχομένως και λίγο καλύτερη. Οι κρατήσεις που έγιναν στη περίοδο του early booking ήταν αυξημένες και αυτό είναι το αισιόδοξο κομμάτι. Από την άλλη, μετά την ολοκλήρωση του διαστήματος των εκπτώσεων καταγράφηκε μια παύση που ναι μεν είναι συνήθης για την τουριστική αγορά, αποτυπώνει όμως και την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην Ευρώπη, κάτι που διαπιστώνεται και από τις τουριστικές εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις που γίνονται στο εξωτερικό. Η εικόνα που εισπράττουν οι φορείς του τόπου δείχνει ότι εκείνοι που ήθελαν να ταξιδέψουν και ήταν σίγουροι έχοντας επιλέξει προορισμό και ξενοδοχείο εκμεταλλευτήκαν τις πρόσφορες και τις εκπτώσεις και προχώρησαν από νωρίς σε κράτηση. Εκείνοι όμως που δεν είναι σίγουροι λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους είτε δεν έχουν ακόμα κράτηση είτε θα ακυρώσουν αυτή που έκαναν αν δουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει σε μεγάλο βαθμό και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφορικά με την πορεία των κρατήσεων ο κ. Τσακαλάκης δηλώνει ικανοποιημένος τονίζοντας ωστόσο ότι η οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην Ευρώπη σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό: «Πάντα όταν τελειώνει ο Γενάρης και μπαίνει ο Φλεβάρης, επειδή αλλάζουν τα ποσοστά του early booking υπάρχει ένα «φρένο» στις κρατήσεις. Όπως επίσης «φρένο» θα υπάρξει και στο τέλος του Μάρτη. Τότε σταματάει ένα μεγάλο κομμάτι του early booking, οπότε και εκεί έχει ένα φρένο και μετά ξεκινάει αργότερα.
Το προηγούμενο διάστημα ήμουν Μόναχο και Βιέννη σε B2B συναντήσεις, όπου διαπίστωσα ότι όντως ζορίζονται οι Ευρωπαίοι, έχουν οικονομικό πρόβλημα. Κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Παρόλα αυτά, κατά το κοινώς «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» επιλέγουν να κάνουν διακοπές. Όσοι πραγματικά ήξεραν σε ποιον προορισμό θέλουν να πάμε και σε ποιο ξενοδοχείο έκλεισαν από νωρίς για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα αυτό της έκπτωσης. Στο μεταξύ υπάρχουν πολλοί tour operator που έχουν ευέλικτες μορφές κράτησης και ακύρωσης, δηλαδή με πολύ λίγα χρήματα κατοχυρώνεις την κράτηση. Έτσι υπάρχουν κρατήσεις με το early booking, όπου τελικά μπορεί να ακυρωθούν χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές επιπτώσεις στον πελάτη εξαιτίας της ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων των τουρ οπερέιτορς».
Μετά την περίοδο του early booking, εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα ξενοδοχεία, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ξενοδόχου ανάλογα με την πληρότητα που έχει και ανάλογα με την περίοδο να κάνει επιπλέον εκπτώσεις. Εάν δεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις, όσο πλησιάζει ο καιρός δημιουργείται η κράτηση του last minute, η οποία είναι και αυτή με έκπτωση κάποιες φορές. Άλλες φορές κερδίζουν οι τουρίστες, άλλες φορές χάνουν, γιατί μπορεί τελευταία στιγμή να μην βρουν αεροπορικές θέσεις να πετάξουν. Δεν είναι μόνο να κάνει καλύτερη τιμή ο ξενοδόχος, είναι να υπάρχει και αεροπορική θέση για να έρθει» σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης.
Από την άλλη είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κρήτη ειδικότερα παραμένει ένας δημοφιλής και περιζήτητος προορισμός διακοπών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αεροπορικών θέσεων για το νησί. Βέβαια, όπως τονίζουν, το ζητούμενο ήταν και παραμένει η επέκταση της σεζόν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου όσο και το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Η προσέλκυση επισκεπτών τα παραπάνω διαστήματα αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο.
Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού είναι οι Γερμανοί, Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, ενώ έχουμε μεγάλο όγκο τουριστών από σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία. Πάντως στον κλάδο των ξενοδόχων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μια σεζόν με πολύ υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία τουλάχιστον για τους μήνες αιχμής: «Το φετινό καλοκαίρι ίσως είναι με μικρή διαφορά καλύτερο από το περσινό. Η εικόνα που έχουμε αυτήν την εποχή είναι καλή. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Σίγουρα όμως οι τουρίστες που θα έρθουν, κατά την παραμονή τους στο Ρέθυμνο θα περικόψουν τα έξοδά τους και θα είναι πιο φειδωλοί. Στην περίοδο που θέλουν να φέρουν πολύ κόσμο οι tour operators η διαθεσιμότητα όλων των υποδομών έχει εξαντληθεί. Και το αεροδρόμιο δεν μπορεί να δώσει παραπάνω slot και τα ξενοδοχεία δεν έχουν άλλα κρεβάτια, παρότι χτίζονται κάθε χρόνο καινούργια, αλλά και οι δρόμοι δεν αρκούν, ούτε τα πάρκινγκ, ούτε τίποτα. Γενικότερα οι υποδομές δεν αρκούν. Πρέπει να επεκταθεί η σεζόν» κατέληξε.https://rethnea.gr/