Σε δραματική κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας λόγω της μειωμένης παραγωγής λαδιού
Σε δραματική κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας λόγω της μειωμένης παραγωγής λαδιού
Όσο προχωρεί η περίοδος της συγκομιδής του ελαιόκαρπου από τα αρδευόμενα λιόφυτα της Σητείας, τόσο μεγαλώνει η απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών, που βλέπουν ότι το εισόδημα τους κι εφέτος όπως και πέρυσι δεν θα ξεπεράσει το 30% μιας καλής χρονιάς, τότε που η Σητεία έφτανε τους 14.000 τόνους ΠΟΠ ελαιόλαδου και διέθετε την παραγωγή της στις ανώτερες τιμές της αγοράς.
«Εφέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 3.000 τόνους και θα είμαστε περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα , αλλά αυτό δεν είναι ότι χειρότερο μας έχει συμβεί. Δυστυχώς φοβούμαστε ότι αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα διαχείρισης των ημίξηρων η των εντελώς ξηρών ελαιόδεντρων μήπως μπορέσουμε να τα αναγεννήσουμε για να μας δώσουν κάποιο εισόδημα μετά από 3-4 χρόνια, οι χρονιές που ακολουθούν θα είναι πάρα πολύ δύσκολες για τους παραγωγούς της Σητείας, που ζούσαν μόνο από την πώληση του λαδιού», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.
Οι άνθρωποι αυτοί που είχαν μάθει να εργάζονται στον ελαιώνα όλο τον χρόνο και κατάφερναν με το λάδι που πουλούσαν και τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα περασμένα χρόνια να ζούν καλά, να κάνουν οικογένειες, να σπουδάζουν και να παντρεύουν τα παιδιά τους ακόμα και να χτίζουν σπίτια αφήνοντας κάτι πίσω τους, σήμερα δεν μπορούν να βιοποριστούν.
«Σήμερα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πέρυσι παρά τη μικρή παραγωγή, κάπως κρατήθηκε ο κόσμος στις καλλιέργειες των ελαιώνων του γιατί πίστεψαν ότι η τιμή του λαδιού κι εφέτος λόγω της γενικότερης κατάστασης με την ξηρασία , θα έμενε κοντά στα 8-9 ευρώ το κιλό. Δυστυχώς σήμερα οι τιμές παραγωγού στο λάδι έχουν πέσει 50% σε σχέση με πέρυσι και οι περικομμένες επιδοτήσεις που δίδονται δεν αρκούν να πληρωθούν ούτε τα εργατικά.
Έχουμε μείνει άφωνοι τα τελευταία χρόνια από τη συνεχόμενη περικοπή των επιδοτήσεων που παίρναμε και αποτελούσαν μια τονωτική ένεση για εμάς που καλλιεργούμε ελαιόδεντρα.. Ο κόσμος στα καφενεία της Σητείας εκφράζει την αγανάκτηση του για το θέμα των μειωμένων επιδοτήσεων και πολλοί λένε να σταματήσουν να δίδονται εντελώς αυτές οι επιδοτήσεις για να ησυχάσουμε και να μη χρειάζεται να κάνουμε και δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κανονικός εμπαιγμός για τους ταλαιπωρημένος από την κλιματική κρίση ελαιοπαραγωγούς.
Δεν μπορεί ακόμη κανείς να διανοηθεί ότι με την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε. οι επιδοτήσεις που μας δίδονται σήμερα θα μειωθούν γύρω στο -50%. Ας τις κόψουνε λοιπόν εντελώς για να μην έχουν οι ελαιοπαραγωγοί και το άγχος της δήλωσης των καλλιεργειών τους το οποίο μάλιστα κοστίζει αρκετά. Έχουμε ελαιοπαραγωγούς στη Σητεία που έχουν χάσει το 70% της επιδότησης που έπαιρναν πριν μερικά χρόνια και δεν γνωρίζουν το λόγο που έχει γίνει αυτή η περικοπή.», προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.
Στο μεταξύ οι λίγες βροχές που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στη Σητεία δεν έχει αλλάξει την εικόνα των ξερών η σχεδόν ξερών ελαιόδεντρων και για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φώς στον ορίζοντα.
«Οι βροχές που έχουν πέσει μέχρι τώρα δεν ξεπερνούν τα 30 χιλιοστά και οι άνυδροι ελαιώνες συνεχίζουν να έχουν την εικόνα της καταστροφής. Έχουν γίνει αυτοψίες από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία για πιθανές έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κεντρικό κράτος το οποίο θα έπρεπε να κηρύξει την περιοχή της Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση και ελπίζω να μας αντιμετωπίσει όπως κάνει με άλλες ομάδες αγροτών της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι παίρνουν με το παραμικρό οικονομικές ενισχύσεις με ασήμαντες αφορμές. Έτσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας για να λύσουμε το πρόβλημα με τα εισβολικά είδη ψαριών που καταστρέφουν τους παράκτιους αλιείς και με την επιμονή μας κάτι καταφέραμε . Έρχονται αποζημιώσεις για τις ζημιές των ψαράδων από προστατευόμενα θηλαστικά ψάρια και ανοίγει ο δρόμος για την επικήρυξη του λαγοκέφαλου , τον οποίο θα ψαρεύουμε με μια καλή επιδότηση που θα ανακοινωθεί σύντομα», συμπλήρωσε ο κ Τσιφετάκης.
Αναδιαρθρώσεις στην καλλιέργεια κηπευτικών του Γούδουρα
Από τα 400 στρέμματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Γούδουρα Σητείας σήμερα έχουν μείνει μόνο 300 στρέμματα , γιατί πολλοί νέοι αγρότες αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα κάνοντας μια μεγάλη στροφή προς τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα.
«Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κηπευτικά υπό κάλυψη μειώνονται κάθε χρόνο. Οι νέοι μας δεν ακολουθούν τις καλλιέργειες των κηπευτικών και προτιμούν τις δουλειές του ξενοδοχειακού κλάδου. Τα 300 περίπου στρέμματα που μας έχουν μείνει φέτος έχουν φυτευτεί κυρίως με αγγούρια, πιπεριές Φλωρίνης και ντοματίνια βελανίδια.
Σίγουρα μας ταλαιπωρούν και εδώ οι ιώσεις και όλα τα γνωστά προβλήματα που έχουν οι καλλιέργειες των κηπευτικών . Το μεγάλο πρόβλημα μας είναι η επάρκεια του νερού άρδευσης καθώς ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν εμπλουτίζεται από το νερό της βροχής και του χιονιού . Αντλούμε νερό από γεωτρήσεις βάθους 250-400 μέτρων το οποίο στο μεταξύ είναι πολύ καλής ποιότητας με αγωγιμότητα 0,6-0,7..Τώρα αρχίζει πάλι να ζεσταίνεται η υπόθεση του φράγματος των Λιθινών , ενώ έχει γίνει και μια ενδιαφέρουσα μελέτη στον Αδιάβατο μεταξύ Γούδουρα και Μονής Καψά. Οι μελέτες έδειξαν ότι εκεί έχουμε πολύ νερό που καταλήγει στη θάλασσα όπως στις πηγές της Μαλάβρας Καβουσίου. Αποδείχτηκε ότι γύρω στα 1600 κ.μ. νερού την ώρα καταλήγουν στη θάλασσα… Συνεπώς αν πιάσουμε το νερό αυτό και κατασκευάσουμε το φράγμα των Λιθινών η έναν άλλον μικρό ταμιευτήρα να το αποθηκεύουμε , μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας», κατέληξε ο κ Γιώργος Τσιφετάκης , δείχνοντας έναν δρόμο που αν ακολουθηθεί σωστά και γρήγορα, οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της περιοχής του Νότου της Σητείας θα είναι πολύ μεγάλες.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.