Σε διπλό ταμπλό «παίζει» η Σερβία – Γιατί κινδυνεύει να γίνει… Τουρκία

Ημερομηνία:

Η Σερβία δεν δέχθηκε πυραύλους από τη Ρωσία, αλλά από χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον προθάλαμο της ΕΕ, εκεί που πολύ θα ήθελε να βρίσκεται η Ουκρανία. Και κανονικά σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να γίνει μέλος της.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η «Σερβία εξοπλίζεται από την Κίνα» τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Η Σερβία παρουσιάζει με υπερηφάνεια την τελευταία της στρατιωτική συμφωνία, ένα σύστημα αεράμυνας από την Κίνα, βασισμένο σε ρωσική τεχνολογία. Είναι εικόνες που προκαλούν για άλλη μια φορά εκνευρισμό στις Βρυξέλλες: Η Σερβία, η οποία απορρίπτει την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ αλλά περιβάλλεται από έξι κράτη-μέλη και μια πιθανή μελλοντική χώρα του ΝΑΤΟ, εξοπλίζεται δυναμικά».

Παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία

Ο αρθρογράφος περιγράφει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και τη «σιδηρά» φιλία της με την Κίνα, η οποία της παρέχει μεγάλη οικονομική στήριξη και κατά την περίοδο της πανδημίας, της έστειλε ιατρικά προϊόντα ενώ από την άλλη, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει σε συνομιλίες με δυτικούς πολιτικούς και ΜΜΕ ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εμπάργκο πετρελαίου ούτε στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι μόνο γιατί εξαρτάται κατά 90% από ρωσική ενέργεια, για την οποία καταβάλλει φιλική τιμή. «Η σερβική εγγύτητα με τη Ρωσία δεν είναι αλτρουιστική», υπενθυμίζει, «μαζί με την Κίνα, η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και το διεκδικεί ως δικό της τμήμα»… «από την άλλη, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι σημαντικά για τον Βούτσιτς. 4 δισ. ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια από τις Βρυξέλλες έχουν ήδη εισρεύσει στη χώρα, καθιστώντας την ΕΕ ως τον σημαντικότερο δωρητή. Υπό αυτή την έννοια, η Σερβία δεν διαθέτει την πολυτέλεια να απομακρυνθεί από την ΕΕ, γεγονός που τροφοδοτεί τις ελπίδες στις Βρυξέλλες, ότι η χώρα θα ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική της».

Στο δρόμο της Τουρκίας;

Καταλήγοντας η γερμανική εφημερίδα βλέπει αναλογίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας, «κινδυνεύει να γίνει δεύτερη Τουρκία όσον αφορά στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ», επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δεν θα συνεχιστούν πλέον. Αλλά για γεωστρατηγικούς και διπλωματικούς λόγους κανείς δεν θέλει να τις ακυρώσει επίσημα.

Προενταξιακή βοήθεια θα συνεχίσει να δίδεται στη χώρα, αλλά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε το γεγονός ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Σε ό,τι αφορά στη Σερβία, η Βιόλα φον Κραμόν που ανήκει στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα, είπε ότι το Βελιγράδι πρέπει να μας δείξει πού βρίσκεται. Κι αφού γίνει γνωστή η απάντηση, μπορούμε να εξετάσουμε εάν θα διατηρήσουμε τα προενταξιακά κονδύλια και άλλες διμερείς ενισχύσεις ή εάν η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει αυτή τη στήριξη».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Για την Κυκλική Οικονομία η νέα «Πράσινη...

Ένα ρολόι Garmin το δώρο για τον νικητή Συνεχίζονται...

Ηράκλειο:Για την Κυκλική Οικονομία η νέα «Πράσινη...

Ένα ρολόι Garmin το δώρο για τον νικητή Συνεχίζονται...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...