Σε αναζήτηση μέτρων προστασίας από τους λαγοκέφαλους στην Κρήτη
Σε αναζήτηση μέτρων προστασίας από τους λαγοκέφαλους στην Κρήτη
Τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά του μετά από το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων που διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο μετέφερε στο Ράδιο Λασίθι ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα στο Λασίθι, Γιώργος Τσιφετάκης.
Σκοπός της συμμετοχής του ήταν κυρίως η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αλιέων από τα εισβολικά είδη, πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια απειλεί με αφανισμό στο επάγγελμα του ψαρά και στην Κρήτη.
Ένα πρόβλημα γνωστό τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και Ευρώπης χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι τώρα το παραμικρό μέτρο προστασίας των αλιέων.
Ο κ. Τσιφετάκης ανέφερε πως στο συνέδριο οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, με αρκετούς να θεωρούν πως το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τους αλιείς να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, και άλλους να θεωρούν πως υπάρχουν μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στο κομμάτι της αντιμετώπισης του λαγοκέφαλου.
Το παράδειγμα της Κύπρου που αποζημιώνει τους αλιείς για κάθε λαγοκέφαλου που πιάνουν ήταν κάτι που συζητήθηκε και με την παρουσία επιστημόνων από την Κύπρο που παρουσίασαν την κατάσταση.
Μια μέθοδος όμως που δεν έγινε δεκτή από την επιστημονική κοινότητα που παρευρέθηκε στο συνέδριο αφού θεωρείται μειωμένης αποτελεσματικότητας με τους ιχθυολόγους να θεωρούν πως θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική η αποζημίωση για ζημιές στον εξοπλισμό των ψαράδων που καταστρέφεται.
Ο κ. Τσιφετάκης τόνισε πως τα κρατικά μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα για να μείνει το επάγγελμα του ψαρά ζωντανό, καλώντας το κράτος να υιοθετήσει ακόμα και πειραματικές μεθόδους ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα τους, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου έστω για την περίοδο αναπαραγωγής των λαγοκέφαλων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.