Σχολεία – Πώς θα γίνει η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες – Ανησυχία για τα κρούσματα
Σχολεία – Πώς θα γίνει η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες – Ανησυχία για τα κρούσματα
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων, με τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στις τάξεις για ακόμα μια χρονιά με μέτρα.
Φαίνεται πως και η φετινή χρονιά θα έχει το στίγμα της πανδημίας, με τους μαθητές άνω των 12 ετών να καλούνται να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού.
Το ερώτημα και το πιο ανησυχητικό παραμένει η συμπεριφορά της πανδημίας αφού οι επιστήμονες επιμένουν πως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα και δη στους μαθητές.
Όπως έχει προειδοποιήσει ο παιδίατρος Μιχάλης Ανδρέου σχεδόν το 30% των μαθητών θα κολλήσουν κοροναϊό λόγω της επιστροφής στις αίθουσες τονίζοντας παράλληλα πως από αυτόν τον αριθμό θα προκύψουν νοσηλείες, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για απώλειες ζωών.
«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Delta του ιού θα μολυνθεί» εκτίμησε ο κ. Ανδρέου και εξήγησε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα δεν αρκούν
Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων από τους παιδίατρους μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για κανένα κίνδυνο. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα παιδιά θα ξεκινήσουν με ασφάλεια, οι μητέρες να χαίρονται που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ανοιχτό σχολείο. Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν βοηθούν τα υπόλοιπα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς», είπε η Αθηνά Λινού.
«Αν ήταν όλα τα παιδιά εμβολιασμένα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα νοσήσουν ή θα νοσήσουν ήπια. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά παιδιά ανεμβολίαστα, όπως και μέλη στην οικογένειά τους, θα πρέπει να τηρηθούν μέτρα, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων».
Ιδιαίτερα, η κ. Λινού τόνισε πως είναι σημαντικό ότι τον εμβολιασμό των παιδιών θα τον αναλάβουν οι παιδίατροι, γεγονός το οποίο ενισχύει την εμπιστοσύνη προς το εμβόλιο.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι τα εμβόλια θα κάνουν οι παιδίατροι, γιατί εκείνοι έχουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά και τους γονείς. Οι γονείς εμπιστεύονται πιο πολύ τον γιατρό τους, παρά κάποιον ανώνυμο υγειονομικό».
Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων
Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, προβλέπει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε.
Θύμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κοροναϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ολα αυτά που συζητούμε πως θα ανοίξουμε σχολεία και πανεπιστήμια με ασφάλεια θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων θα αρχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες.
Τι ισχύει εάν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα
Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών, ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.