Σχέση: Η επικοινωνία σε έναν γάμο… διαρκείας

Ημερομηνία:

Τι σχέση έχει το «baby talk» με τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας; Το «baby talk» χαρακτηρίζεται από πιο έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο, απλή γλώσσα, πιο αργό ρυθμό ομιλίας και πιο υψηλό τόνο φωνής με σκοπό να τραβήξουμε την προσοχή του μωρού και να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί σε εκείνο. Αυτός είναι συχνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ο τρόπος επικοινωνίας μας με το κατοικίδιο μας.

Πρόσφατα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lorand στην Ουγγαρία αποκάλυψαν πως τα παντρεμένα ζευγάρια αναπτύσσουν παρόμοιους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους με τα χρόνια.

Η μελέτη

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science εξέτασε 46 παντρεμένα ζευγάρια που είχαν ένα σκύλο και ένα μωρό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκφράσεις του προσώπου και τη συναισθηματική κατάσταση των ατόμων ενώ εκείνα μιλούσαν με τον/την σύζυγο, το παιδί και το κατοικίδιό τους. Διαπίστωσαν ότι ενώ οι σύντροφοι απευθύνονταν στο σκύλο τους ή μιλούσαν στο μωρό τους, οι κινήσεις των μυών του προσώπου τους ήταν πιο έντονες.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατήρησαν όταν οι σύντροφοι απευθύνονταν ο ένας στον άλλο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως οι σύντροφοι συχνά υιοθετούν εκφράσεις που δηλώνουν έκπληξη με πιο ανοιχτά μάτια, ανασηκωμένα φρύδια και υπερβολικές κινήσεις του στόματος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

«Τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί μπορεί να χρησιμοποιούν ασυναίσθητα τέτοιες τεχνικές επικοινωνίας για να κρατήσουν την προσοχή του συντρόφου τους ή να ενισχύσουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς. Αυτό το είδος επικοινωνίας θα μπορούσε να πηγάζει επίσης από την εγγύτητα και το δέσιμο που αισθάνονται μεταξύ τους. Παράλληλα, ίσως βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ειλικρινούς και εστιασμένης ατμόσφαιρας στη συζήτηση», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής συγγραφείς.

Και κάποια ευχάριστα νέα για εσάς που ο γάμος σας αντέχει στο χρόνο…

Οι παντρεμένοι:

Έχουν πιο γερή καρδιά

Δεκαετής έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology, το περιοδικό της ένωσης Αμερικανών ψυχολόγων, υποστηρίζει πως οι παντρεμένες γυναίκες εμφανίζουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα απ’ ό,τι οι ελεύθερες, οι χήρες ή οι χωρισμένες.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσµπουργκ επισημαίνουν πως οι έγγαμοι έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση µε τους εργένηδες.

Βασική προϋπόθεση είναι η σχέση τους να στηρίζεται στην ειλικρίνεια και να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.

Επιπλέον, ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με τους παντρεμένους.

Έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Ερευνητές από τον Καναδά και το Λουξεμβούργο ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 3.335 άτομα 50-89 ετών και αποκάλυψαν ότι ο γάμος ή η συμβίωση μείωσε την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα, ενώ ένα διαζύγιο/ χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου αύξησε τον κίνδυνο για προδιαβήτη ή διαβήτη.

Δεν κινδυνεύουν τόσο από άνοια

Αξιολογώντας στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ερευνητές του πανεπιστημιακού κολλεγίου του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%.

Είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από τη μάχη με τον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο.

«Καθώς η τάση αυτή ήταν ανεξάρτητη από την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, υποθέτουμε ότι σχετίζεται περισσότερο με την υποστήριξη που έχουμε από τον σύζυγο ή σύντροφό μας στη φάση θεραπείας του καρκίνου», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι λιγότερο αγχωμένοι

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ένας αρμονικός γάμος είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

Μάλιστα, φαίνεται πώς όσο πιο ικανοποιημένος είναι κάποιος στην προσωπική του ζωή, τόσο πιο χαμηλά είναι στον οργανισμό και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται µε το στρες και την αύξηση της πίεσης του αίματος.

Ζουν περισσότερο

Έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και την ιατρική σχολή του City University της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι οι παντρεμένοι ζουν, κατά μέσο όρο, 2 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο του γάμου οι δύο σύντροφοι δέχονται τη φροντίδα και την ενθάρρυνση του έτερού τους ήμισυ.

Επομένως, είναι πιο πιθανό να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται πιο τακτικά.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Global Epidemiology αποκάλυψε ότι ο γάμος συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα τρίτο για τις γυναίκες.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σχέσεις με διαφορά ηλικίας: Τι προτιμούν οι...

Κάποιοι είναι με συντρόφους περίπου της ίδιας ηλικίας ενώ...

Οι άντρες κοιτάζουν τις καμπύλες! Οι γυναίκες;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Όστιν στο Τέξας, αυτό...

Σχέσεις με διαφορά ηλικίας: Τι προτιμούν οι...

Κάποιοι είναι με συντρόφους περίπου της ίδιας ηλικίας ενώ...

Οι άντρες κοιτάζουν τις καμπύλες! Οι γυναίκες;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Όστιν στο Τέξας, αυτό...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου «rEdESIGN»

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247...

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...