Διαδραστικό Εργαστήρι ανοιχτού χώρου
10 Οκτωβρίου 2024, 12:00 – 19:30, Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, Ρέθυμνο
Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, προσκαλούν τους πολίτες, τους μαθητές και τους επαγγελματίες του Ρεθύμνου σε ένα διαδραστικό εργαστήρι ανοιχτού χώρου, όπου θα εξερευνήσουμε τι σημαίνει να ζούμε σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη και πώς μπορούμε να το πετύχουμε!
Το Εργαστήρι θα βρίσκεται στις 10 Οκτωβρίου 2024 στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, από τις 12:00 μέχρι τις 19:30. Εκεί, οι πολίτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδραστικές δραστηριότητες, και να:
Εκπαιδευτούν στα σημαντικά θέματα της κλιματικής αλλαγής, του οικολογικού αποτυπώματος και της κλιματικής ουδετερότητας.
Συζητήσουν λύσεις που θα βοηθήσουν την πόλη του Ρεθύμνου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μεταβεί σε ένα πιο βιώσιμο αστικό περιβάλλον.
Οραματιστούν μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, καθώς και τις πιο κατάλληλες λύσεις για το Ρέθυμνο του 2030.
Το Εργαστήρι αποτελεί μέρος τριήμερου εκδηλώσεων που θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024 στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του καινοτόμου Ευρωπαϊκού έργου CO2 PACMAN (COoperation and COdesigning Partnership for CliMAte Neutrality), το οποίο στοχεύει στη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας σε νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, με πεδίο εφαρμογής στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο, την Κροατία και την Ιταλία.
——————————————————————————————————————————————————-
Το CO2 PACMAN, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Euro MED, αναδεικνύει βιώσιμες ενεργειακά λύσεις για τα νησιά της Ευρώπης, με χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση του οικολογικού αποτυπώματος και το σχεδιασμό πολιτικών και μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αι φιλοδοξεί να συνδιαμορφώσει κατάλληλες λύσεις για τη μετάβαση σε Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις και νησιωτικές περιοχές, μέσω της ενεργής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας Στην ομάδα του CO2 PACMAN συμμετέχουν 10 συνεργαζόμενοι φορείς (αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, δημοτικές/περιφερειακές αρχές, Κέντρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί) από 7 ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Κύπρος. Στόχος της συνεργασίας αποτελεί η πράσινη μετάβαση από μια θεωρητική έννοια σε μια απτή πραγματικότητα.
Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο έργο, συνεισφέροντας με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του. Η συμμετοχή του στο CO2 PACMAN συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της εργαλειοθήκης βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού (Sustainable Energy Planning toolbox-COMPOSE toolbox), η οποία αναπτύχθηκε από την ομάδα του εργαστηρίου προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές αρχές στην μετάβαση τους προς κοινότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει την εφαρμογή δοκιμασμένων πρακτικών σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Κρήτη, προσφέροντας λύσεις για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια και τρόφιμα, ενισχύοντας την κλιματική τους ουδετερότητα και την αυτονομία τους. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις για την τοπική κοινωνία και τις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές αρχές.