politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

΄΄Σάρωσε΄΄ η Ελλάδα στις διεθνείς αφίξεις το Καλοκαίρι | Ποιές χώρες εμφανίζουν προβάδισμα και στις φθινοπωρινές κρατήσεις

Ημερομηνία:

Ρεκόρ κατέγραψαν οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ η χώρα προηγείται και στις φθινοπωρινές κρατήσεις, οι οποίες, παρά την ενεργειακή κρίση και τον αυξημένο πληθωρισμό, παρουσιάζουν θετικές τάσεις.

Όπως αποκαλύπτει στην τελευταία έκθεσή της η ForwardKeys, τα αεροπορικά ταξίδια προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη ξεπέρασαν σημαντικά τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στις διεθνείς αφίξεις επισκεπτών, κατά 9% και 2%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, τα αεροπορικά ταξίδια προς την Αλβανία (ένας σχετικά μικρός προορισμός, με μερίδιο αγοράς μικρότερο του 1% των ευρωπαϊκών αεροπορικών αφίξεων) αυξήθηκαν κατά 28%. Καμία άλλη χώρα-τουριστικός προορισμός δεν ανέκαμψε στα νούμερα του 2019, με τη Σλοβενία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία να πλησιάζουν, καταγράφοντας πτώση 7%, 8% και 10%, αντίστοιχα.

Ο κατάλογος των προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις καθοδηγείται από την Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε αύξηση 2% στις αεροπορικές αφίξεις. Ακολούθησαν η Αθήνα με πτώση 7%, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο με πτώση 8% και η Μάλαγα με πτώση 13%.

Στους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στις ισχυρές επιδόσεις της Τουρκίας περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και το άνοιγμά της στη ρωσική αγορά, από την οποία έχουν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% του συνόλου των αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά.

Η Ελλάδα, ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ευρώπη

Η Ελλάδα σημείωσε ισχυρές επιδόσεις ως προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόζοντας σχετικά φιλικούς προς τους επισκέπτες ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον Covid-19.

Η ανάλυση των αγορών προέλευσης αποκαλύπτει ότι εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα αποδείχθηκε ο πιο ανθεκτικός προορισμός, με τις αναχωρήσεις για ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να αντιστοιχούν στα επίπεδα του 2019. Ακολουθεί η Πολωνία, με πτώση 9%, η Ισπανία, με πτώση 12%, το Ηνωμένο Βασίλειο, με πτώση 13%, η Δανία, με πτώση 14% και η Πορτογαλία, με πτώση 15%. Συνολικά, οι ενδοευρωπαϊκές αναχωρήσεις μειώθηκαν κατά 22%.

Η ισχυρότερη εξωευρωπαϊκή αγορά ήταν οι ΗΠΑ, με πτώση μόλις 5%, σε σχέση με το 2019. Ακολούθησαν η Κολομβία και το Ισραήλ, αμφότερες με πτώση 9%, η Νότια Αφρική με πτώση 10%, το Μεξικό με πτώση 12% και ο Καναδάς και το Κουβέιτ με πτώση 13%. Συνολικά, οι εξωευρωπαϊκές αγορές προέλευσης παρουσίασαν μείωση κατά 31%.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να είχαν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν η αεροπορική βιομηχανία είχε ανταπεξέλθει καλύτερα στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης για ταξίδια, στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Εάν δεν είχαν υπάρξει δυσλειτουργίες, η ForwardKeys εκτιμά ότι η ανάκαμψη των κρατήσεων για ενδοευρωπαϊκές πτήσεις θα ήταν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Τουρκία και Ελλάδα προηγούνται στις φθινοπωρινές κρατήσεις

Ενώ γίνεται πολύς λόγος για ύφεση και πληθωρισμό που βλάπτουν τις προοπτικές της ανάκαμψης των ταξιδιών μετά την πανδημία, η τάση παραμένει θετική.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα αεροπορικά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 26%, ωστόσο, οι προοπτικές για τους επόμενους τρεις μήνες δείχνουν ότι στις 31 Αυγούστου, οι κρατήσεις πτήσεων ήταν 21% πίσω από την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019, με τις κρατήσεις για την Τουρκία και την Ελλάδα να προηγούνται κατά 20% και 5% αντίστοιχα. Οι επόμενοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις είναι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 3%, η Ισλανδία, με υστέρηση 7% και η Ισπανία, με υστέρηση 15% χαμηλότερα.

Οι ισχυρότερες αγορές προέλευσης οδηγούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ζήτηση για εξερχόμενες πτήσεις, για τους επόμενους τρεις μήνες, είναι μόλις 2% χαμηλότερη, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Ακολουθεί η Ισπανία, με υστέρηση 3%, οι ΗΠΑ, με υστέρηση 5%, η Ιρλανδία με υστέρηση 6% και η Γερμανία με υστέρηση 11%.

forwardkeysΣε δηλώσεις του ο Olivier Ponti της ForwardKeys, είπε: “Η ανάκαμψη από την πανδημία συνεχίστηκε παρά το ταξιδιωτικό χάος και τις μειώσεις στη χωρητικότητα που προκλήθηκαν από τις ελλείψεις προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, οι μελλοντικές κρατήσεις για ταξίδια αναψυχής δείχνουν μια συνεχή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών, μετά την πανδημία και, ενθαρρυντικά, οι κρατήσεις για επαγγελματικά ταξίδια καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές, διότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και ο συνακόλουθος αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας θα επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, γεγονός που πιθανότατα θα πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την εταιρική ζήτηση. Τούτου λεχθέντος, επί του παρόντος, παρατηρείται συγκέντρωση κρατήσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών και των Χριστουγέννων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διαταραχή των πτήσεων, εάν οι πρόσφατες δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αερομεταφορών επιμείνουν”.

Από την πλευρά του ο Tom Jenkins, διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού – ETOA, πρόσθεσε: “Η διορατικότητα που παρέχει η ForwardKeys είναι ανεκτίμητη για την κατανόηση της ανάκαμψης. Κάτω από τους αριθμούς, οι προβλεπόμενες προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς μετά την πανδημία στο οικοσύστημα του τουρισμού της Ευρώπης παραμένουν. Οι οργανωτές ταξιδιών αναφέρουν δυσκολίες στην κατανομή των εργασιών και ακανόνιστα επίπεδα υπηρεσιών, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της απώλειας της τεχνογνωσίας των πελατών. Οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί και οι νέοι φόροι σε επίπεδο προορισμού προσθέτουν πολυπλοκότητα και κόστος. Ορισμένοι ξενοδόχοι τα πάνε καλά, βλέποντας ισχυρά έσοδα σε χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας. Άλλοι αγωνίζονται: ακόμη και με υψηλή πληρότητα, τα περιθώρια κέρδους διαβρώνονται από την ταχεία κλιμάκωση του κόστους. Όσο ανεπιθύμητα και αν είναι αυτά, είναι προκλήσεις που θέτει η επιστροφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κλάδος ανταπεξέρχεται, αλλά οι δυσκολίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν (όπως η αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους), δυσχεραίνουν την ανάκαμψη”.https://money-tourism.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής στη μέση του ταξιδιού

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ έρχεται να «ζωντανέψει» τα φετινά...