Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να αναστατώνει τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ενώ το βράδυ της Τετάρτης (5/2) σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
Καθώς ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται, κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου το νησί να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (6/2) έφτασαν στη Σαντορίνη οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί, καθώς παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα.
Συγκεκριμένα, αποβιβάστηκαν από το πλοίο δύο οχήματα βαρέως τύπου του στρατού, πέντε οχήματα ΟΠΚΕ και δύο πυροσβεστικά.
Επίσης, έφτασαν και φορτηγά που μετέφεραν επιπλέον γεννήτριες αλλά και κεραίες κινητής τηλεφωνίας για την περίπτωση που γίνει black out ή κοπεί το σήμα.
Την ίδια ώρα, στην παραλία Μονόλιθος έχουν στήσει αναχώματα με σακιά άμμου, υπό τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι.
Να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερο σεισμό και ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, συστήνει την απαραίτητη προετοιμασία των αρχών και των πολιτών για ένα μεγαλύτερο σεισμό, αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας «ηφαιστειακής κρίσης» στην περιοχή των Κυκλάδων.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του» ανέφερε ο κ. Συνολάκης, τονίζοντας ότι τα επίκεντρα των σεισμών καταγράφονται κοντά στην Άνυδρο.
«Οι ηφαιστειολόγοι -ιδίως στο εξωτερικό- ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης ίσως κινείται προς τα ανατολικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικής έκρηξης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Σαντορίνη καταγράφει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια, αυτό δεν συνεπάγεται άμεσα ότι θα έχουμε μια τέτοια ενέργεια».
Για το μεγάλο αριθμό των σεισμών και την πιθανότητα να γίνει μεγαλύτερη δόνηση, ο κ. Συνολάκης σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «μερικές φορές αυτές τις σμηνοσειρές καταλήγουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό που αποδεσμεύει και πολύ περισσότερη περισσότερη ενέργεια και το φαινόμενο μετά πάλι θα έχουμε μετασεισμούς και θα σταματήσει. Δηλαδή αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός θα συνεχίσουν μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα».
Αναφορικά με την πιθανή εμφάνιση ενός τσουνάμι ο κ. Συνολάκης ήταν ξεκάθαρος. «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ινδονησία. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανένα τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό. Από την άλλη πλευρά, αν τύχει και είναι άνθρωποι στην παραλία και δεν απομακρυνθούν, μπορεί να παρασυρθούν» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης επανέλαβε την ανάγκη για σωστές κατασκευές σε περιοχές με έντονο σεισμικό κίνδυνο. Όπως εξήγησε, ενώ οι κατασκευές της Σαντορίνης το 1956 ήταν από άψητα τούβλα που δεν άντεξαν στη σεισμική δραστηριότητα, οι σύγχρονοι τρόποι κατασκευής εγγυώνται μεγαλύτερη αντοχή.
«Ωστόσο, εάν οι οικοδομικοί κανονισμοί δεν έχουν τηρηθεί, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.