Με αφορμή την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας με εικόνες για τη βιοποικιλότητα του διάσημου φαραγγιού και τη συμβίωση των ανθρώπων με τον προστατευόμενο κρητικό αίγαγρο
Στις 7 Απριλίου του 1960 οι κάτοικοι της Σαμαριάς και της Αγίας Ρουμέλης κηρύσσουν «άγραφο νόμο»: «…Δίνομεν τον λόγο της τιμής μας ότι όχι μόνο δεν θα κυνηγήσωμεν το ζώον τούτο, αλλά απεναντίας θα το προστατεύσωμεν, και πας όστις θα επιχειρήση να εξοντώση τούτο θα τον καταγγέλωμεν πάραυτα εις τας αρμοδίας του τόπου Αρχάς. Τέλος, η υπογραφή μας επισφραγίζει τον δοθέντα προς Υμάς Λόγον».
Δύο χρόνια μετά, η Σαμαριά ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Και από τους πρώτους επισκέπτες – περιπατητές εκείνης της εποχής, το φαράγγι έφτασε να δέχεται σήμερα δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε –καλοκαιρινό– μήνα και να είναι ένας από τους κορυφαίους φυσιολατρικούς προορισμούς του νομού Χανίων.
Με αφορμή την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στον οποίο ενσωματώθηκαν όλοι οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, διοργανώνει τις ημέρες αυτές μια έκθεση φωτογραφίας, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της Σαμαριάς, από τη φύση έως τον άνθρωπο.
«Οι φωτογραφίες που επελέγησαν για την έκθεση προβάλλουν το φυσικό και ανθρωπογενές κεφάλαιο της Σαμαριάς και έχουν χωριστεί σε ενότητες. Για τον αίγαγρο, τις κορυφές των Λευκών Ορέων, τη βιοποικιλότητα του φαραγγιού και τη ζωή μέσα στο φαράγγι. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στο φαράγγι υπήρχε το χωριό Σαμαριά, που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’60 και τα κτίριά του σήμερα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του προσωπικού του δρυμού», εξηγεί ο Αντώνης Μπαρνιάς, προϊστάμενος της τοπικής μονάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Οπως μας λέει, οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, από το αρχείο Αντώνη Πλυμάκη, ενός από τους παλαιότερους ορειβάτες των Χανίων, από το αρχείο Κυριάκου Βιρβιδάκη, πρώην βουλευτή και δημάρχου, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και από πολλούς φωτογράφους ή συλλέκτες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Αγαπημένη φωτογραφία του κ. Μπαρνιά είναι αυτή που επελέγη για το «εξώφυλλο» της έκθεσης. Δείχνει μια γυναίκα να κρατάει στην αγκαλιά της έναν μικρό αίγαγρο, έχοντας δίπλα το παιδί της. «Η φωτογραφία αυτή, τραβηγμένη στο χωριό Σαμαριά, δείχνει την απόλυτη ισορροπία που υπήρχε μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής. Δεν είναι τυχαία η υπόσχεση που έδωσαν ήδη από το 1960 οι κάτοικοι να προστατεύσουν τον αίγαγρο, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά του».
Σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς των Χανίων. «Τους μήνες Μάιο με Ιούλιο το επισκέφθηκαν περίπου 80.000 άνθρωποι. Η επισκεψιμότητα Ιουνίου και Ιουλίου είναι ρεκόρ των τελευταίων 16 χρόνων», λέει ο κ. Μπαρνιάς. «Με τον τρόπο που γίνεται η επίσκεψη στο φαράγγι, δηλαδή η διάσχισή του ανά ομάδες σε μια προκαθορισμένη διαδρομή, από την οποία κάποιος δεν μπορεί να παρεκκλίνει –άρα δεν υπάρχει διάχυση του κόσμου–, δεν υπάρχει ουσιαστική επίπτωση». Να σημειωθεί πάντως ότι και φέτος ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΟΦΥΠΕΚΑ στη Σαμαριά παρέμεινε χωρίς γιατρό.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, στη θέση Ξυλόσκαλο, έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Είσοδος ελεύθερη.https://www.kathimerini.gr/