Ήρθε πριν 3 χρόνια, έφτασε ως ναυαγός, έμαθε ελληνικά, έγινε αριστούχος. Η ιστορία που συγκίνησε το Πανελλήνιο.
Παραμένει στην Ελλάδα ο αριστούχος πρόσφυγας μαθητής Σαϊντού Καμαρά αφού το αίτημά του έγινε δεκτό από την Αρχή Προσφύγων για την απόδοση ασύλου.
Το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, που συμμετείχε στη φετινή μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το σχολείο είχε προκαλέσει συγκίνηση στο Πανελλήνιο.
Ο αριστούχος πρόσφυγας μαθητής από τη Γουϊνέα που κινδύνευε με απέλαση μετά την ενηλικίωσή του θα παραμείνει στην Ελλάδα, αφού η Αρχή Προσφύγων άναψε το πράσινο φως προκειμένου να του χορηγηθεί άσυλο.
Η απόφαση αυτή δεν προκαλεί χαρά μόνο στους συμμαθητές του, αλλά σε χιλιάδες πολίτες που μόλις έγινε γνωστή η κατάστασή του στάθηκαν αμέσως στο πλάι του.
«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή, Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη Πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Το κύμα συμπαράστασης στον Σαϊντού
Το κύμα συμπαράστασης για την παραμονή του αριστούχου Σαϊντού Καμαρά πήρε αμέσως διαστάσεις στην παρέλαση της 25η Μαρτίου.
Η μαθητική παρέλαση τότε στον Άγιο Δημήτριο ήταν από νωρίς έντονα συναισθηματικά φορτισμένη.
Ανάμεσα στα παιδιά βρισκόταν και ο 17χρονος αριστούχος μαθητής από τη Γουϊνέα, ο Σαϊντού Καμαρά.
Όταν το παιδί από τη Γουϊνέα και αριστούχος μαθητής άρχισε τον βηματισμό του και πέρασε μπροστά από τους επίσημους, ο κόσμος αλλά και οι συμμαθητές του άρχισαν να φωνάζουν: «Σαϊντού, είμαστε μαζί σου» και να χειροκροτούν.
Μητσοτάκης-Κεραμέως- Τσίπρας στο πλευρό του
Αφού δυνάμωσε το κύμα συμπαράστασης στον πρόσφυγα, Σαϊντού Καμαρά, η Πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεσή του.
Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής του, το υπουργείο Παιδείας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει το φάκελο του Σαϊντού.
Όπως είχε αναφέρει η Νίκη Κεραμέως σε σχετική ανάρτησή της: «Σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές, οι συμμαθητές του & το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον μαθητή από την Γουϊνέα, καθώς είχε δηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Κυβέρνησης.
«Ελπίζω να κάνεις την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα σου» είχε πει ο πρωθυπουργός στον μαθητή.
Ο μαθητής είχε συναντήσει και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Σαϊντού πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, μην τον προδώσει και δεύτερη πατρίδα», είχε τονίσει με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Το συγκινητικό ευχαριστώ του Σαϊντού
Τελικά ο μαθητής πέρασε την πόρτα του Περιφερειακού Συμβουλίου Προσφυγών στου Ρέντη το πρωί της Τετάρτης, 30 Μαρτίου.
Έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Προσφύγων είχαν συγκεντρωθεί, για να δείξουν τη στήριξή του, πλήθος κόσμου κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως: «Με τον Σαϊντού και κάθε Σαϊντού. Με όλους τους Σαϊντού».
Έκτοτε ο μαθητής περίμενε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων.
«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, σας ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας, ευχαριστώ όλα τα παιδιά απ’ το λύκειο του Αγίου Δημητρίου, τον διευθυντή μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πάρα πολύ» δήλωσε τότε ο Σαϊντού συγκινημένος.
Ήρθε πριν 3 χρόνια, έφτασε ως ναυαγός, έμαθε ελληνικά, έγινε αριστούχος
Ο Σαϊντού ήρθε στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, έπειτα από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι. Έφυγε από την χώρα του καθώς αντιμετώπιζες τεράστια προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας.
«Πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία» είπε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος για το παιδί.
Τα σχόλια είναι κλειστά.