Χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, που έρχεται για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους:
Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 36.
Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 120.
Λεπτομέρειες για το νέο σχήμα ρύθμισης, που θα περιλαμβάνει και σημαντικό «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής, έδωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντηση πού είχε -από κοινού με άλλουs υπουργούς- με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
«Η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες» είπε η κυρία Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας πωs για τα χρέη πριν από τις 31/12/2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.
Προσοχή: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.
«Δεν Θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων» ξεκαθάρισε η κυρία Αχτσιόγλου.
Η νέα, «έξυπνη» ρύθμιση -που θα έρθει έως τον Μάρτιο- οδηγεί σε μέσο κούρεμα οφειλής 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 τον πρώην ΣΤΑΑ).
Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι κυρίως «προίκα» της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τουs.
Επανυπολογισμός
Οι παλαιές οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν βάσει του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας τηs οφειλής, κάτι που θα οδηγήσει την πλειονότητά τους σε σημαντικό όφελος.
Για παράδειγμα, αν οι οφειλές δημιουργήθηκαν το 2004, ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα του 2003 και τα νέα ποσοστιαία ασφάλιστρα. Στην πράξη, για τη συντριπτική πλειονότητα -αν όχι για
το σύνολο- των οφειλετών, που είχαν χαμηλά εισοδήματα την περίοδο δημιουργίας των οφειλών, ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΣΦΚΑ (158 ευρώ τον μήνα για τουs ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΣΕ).
Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα φτάνει το 85%, ενώ μέσω του επανυπολογισμού θα κουρεύεται σημαντικά και η βασική οφειλή. Το σχήμα θα προβλέπει και ελάχιστο ύψος δόσης. Η ένταξη θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη.
Στον επανυπολογισμό συμφέρει να ενταχθούν όσοι δήλωναν την επίμαχη περίοδο χαμηλότερα εισοδήματα από τα τεκμαρτά, βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές τους.
Η λογική είναι να ενταχθούν ομάδες ασφαλισμένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, καθώς και οι εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών σε ηλικία συνταξιοδότησης (π.χ. από 62 ετών και πάνω).
Πηγή: ΕΘΝΟΣ