-Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για το ΑΕΙ, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους
Μετά από ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, τα αμφιθέατρα, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον ενθουσιασμό να είναι διάχυτος από όλες τις πλευρές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Σκοπός και στόχος είναι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να μην υπάρξει εκ νέου το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης.
Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά με καλές προοπτικές, καθώς το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού έχει ήδη καταφέρει να κατέχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμών τόσο στους καθηγητές όσο και στους φοιτητές του, ενώ ακόμα πιο αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι καταγράφονται τις τελευταίες μέρες αυξητικές τάσεις στον εμβολιασμό, κατατάσσοντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις πρώτες θέσεις των ΑΕΙ με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού πανελλαδικά.
Έχοντας αυτό ως εφόδιο με την παράλληλη τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ με βασικότερο τη χρήση προστατευτικής μάσκας, εκτιμάται ότι η χρονιά μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στα αμφιθέατρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης της περασμένης Τετάρτης τα μαθήματα για το νέο έτος θα ξεκινήσουν στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το χειμερινό εξάμηνο θα λήξει στις 14 Ιανουαρίου του 2022.
Σε μήνυμά του προς τους φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης αναφέρει: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σε ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα διακεκριμένο στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με ιστορία 45 χρόνων. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και διακρίνεται διεθνώς.
Στόχος μας παραμένει η πολύπλευρη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Αποστολή μας είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με συναίσθηση ευθύνης, με ευρύτητα νου, ακαδημαϊκές αρχές, αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες.
Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου δυναμικού κύκλου στη ζωή σας, με νέες προκλήσεις, καινούργιες εμπειρίες, δοκιμασίες αλλά και επιβραβεύσεις. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι ιδιαίτερες καταστάσεις της πανδημίας δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στους υψηλούς εκπαιδευτικούς μας στόχους καθώς το Πανεπιστήμιό μας αναδιοργάνωσε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, εκσυγχρονίστηκε ακόμη περισσότερο και προσάρμοσε τα προγράμματα σπουδών στις καινούργιες συνθήκες, ενώ παράλληλα ανέπτυξε και τρόπους υποστήριξης των φοιτητών μέσα από ειδικά προγράμματα.
Αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία στους ακαδημαϊκούς χώρους. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, μαζί με τον εμβολιασμό (ή την απαρέγκλιτη εφαρμογή των οδηγιών σε αντίθετη περίπτωση) και φυσικά με τη συνεργασία σας.
Σας εύχομαι εκ μέρους της Ακαδημαϊκής κοινότητας καλή σταδιοδρομία στις σπουδές σας με ασφάλεια και υγεία και ευελπιστώ ότι η νέα σας πορεία στα μονοπάτια της γνώσης στο Πανεπιστήμιό μας θα αποτελέσει ορόσημο στον επιστημονικό προσανατολισμό σας».
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Δημήτρης Μυλωνάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο είναι πανέτοιμο για να υποδεχτεί ξανά τους φοιτητές του, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη δια ζώσης εκπαίδευση και την επιστροφή της ακαδημαϊκής κοινότητας στο φυσικό της χώρο: «Εμείς κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Μια σημαντική προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στο αμφιθέατρο με ασφάλεια, που είναι ο εμβολιασμός επαληθεύεται, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ υψηλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δημοσιευτεί ορίζεται ότι τα αμφιθέατρα θα έχουν 100% πληρότητα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε την Τετάρτη. Οι φοιτητές θα εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης είτε με πιστοποιητικό ότι έχουν υποβληθεί σε rapid test ή μοριακό με ταυτόχρονο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι θα έλεγα για την επιστροφή στα αμφιθέατρα. Πλην όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι δεν γυρίζουμε υπό κανονικές συνθήκες. Γυρίζουμε υπό συνθήκες πανδημίας και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τους κανόνες που υπάρχουν.
Δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική, όπως και η επίδειξη των πιστοποιητικών. Δεν πρέπει να διασφαλίσουμε μόνο το άνοιγμα του ΑΕΙ, άλλα το μεγάλο στοίχημα είναι να εξασφαλίσουμε την συνέχεια δια ζώσης διδασκαλίας του επόμενους μήνες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».
Όσον αφορά τον τρόπο του έλεγχου των πιστοποιητικών είναι ακόμα υπό εξέταση. Υπάρχει μια δέσμευση του υπουργείου για διάθεση σχετικών κονδυλίων, ώστε να προσληφθεί προσωπικό, μέχρι όμως αυτό να γίνει θα υπάρξει συνεννόηση με τους κοσμήτορες και τα τμήματα της κάθε σχολής και στην επόμενη σύγκλητο θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Υψηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι οι εμβολιασμοί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ξεπερνούν το 95% στους καθηγητές, το 85% στους διδάσκοντες, ενώ στους φοιτητές το ποσοστό ξεπερνά των 70%. Σε κάποια τμήματα το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο, όπως στην ιατρική σχολή που φτάνει το 90%.
«Τα ποσοστά μας εξέπληξαν ευχάριστα, ιδιαίτερα στους φοιτητές που είναι η κρίσιμη μάζα. Επίσης στους φοιτητές υπάρχει μια δυναμική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε το ποσοστό τους κατά 2,5% και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί εκτιμώ ότι θα εμβολιαστούν σύντομα και τον επόμενο μήνα ευελπιστώ να φτάσουμε σε τέτοια ποσοστά, ώστε να έχουμε μια καλή ασφάλεια», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι έχει γίνει αίτηση στο υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ζητηθεί δυο εμβολιαστικές μονάδες, μια στο Ρέθυμνο και μια στο Ηράκλειο.
Ανακαινίζονται οι φοιτητικές εστίες στου Γάλλου
Εν τω μεταξύ, στην ανακαίνιση των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου προχωρά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έχει ήδη κάνει τις σχετικές επαφές με τον αρμόδιο για τη συντήρησή τους φορέα. Το έργο θα τρέξει το επόμενο καλοκαίρι, ενώ υπάρχει συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων για την στέγαση των φοιτητών, όταν θα εξελιχθούν οι εργασίες. Λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης 1.810 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης τονίζοντας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν μπορεί να καλύψει το 100% των αιτημάτων στέγασης των φοιτητών του.
«Και φέτος έχουμε τον ίδιο αριθμό κρεβατιών με πέρυσι. Έχουμε δρομολογήσει με τον Οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την συντήρηση των φοιτητικών κατοικιών την ανακίνηση των εστιών που βρίσκονται στου Γάλλου. Αυτό προχωρά ήδη. Οι εργασίες θα γίνουν του χρόνου το καλοκαίρι και τώρα είμαστε σε συνεννοήσεις με τον Σύλλογο Ξενοδόχων για να συνεργαστούμε, ώστε να μπορούν οι φοιτητές μας να διαμείνουν σε κάποια ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των φοιτητών για τις εστίες τα κριτήρια είναι επτά, έξι εκ των οποίων κοινωνικά και ένα ακαδημαϊκό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν μπορούμε να στεγάσουμε το 100% των αιτούντων φοιτητών. Ταυτόχρονα προχωρά και το ΣΔΙ μέσω του οποίου θα αποκτήσουμε 3.000 διαμερίσματα 1.810 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο που θα λύσουν κατά μείζονα λόγο το στεγαστικό των φοιτητών σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό».
2.900 οι νεοεισακτέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το Ρέθυμνο θα έχει περισσότερους εισακτέους (1.500) από το Ηράκλειο (1.444).
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βιολογίας Ηρακλείου, 116
Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Ηρακλείου, 10
Επιστήμης Υπολογιστών Ηράκλειο, 148
Ιατρικής Ηράκλειο, 94
Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ρέθυμνο, 47 από 170
Κοινωνιολογίας Ρέθυμνο, 181
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηράκλειο, 20 από 158
Μαθηματικών Ηράκλειο, 31 από 168
Οικονομικών Επιστημών Ρέθυμνο, 176 από 293
Παιδαγωγικό Δημοτικής Ρεθύμνου, 170
Παιδαγωγικό Προσχολικής Ρεθύμνου, 171
Πολιτικής Επιστήμης Ρεθύμνου, 234
Φιλολογίας Ρεθύμνου, 176
Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Ρεθύμνου, 124 από 194
Φυσικής Ηρακλείου, 43 από 155
Χημείας Ηρακλείου, 129
Ψυχολογίας, 172
ΕΛΜΕΠΑ
Γεωπονίας Ηρακλείου, 70 από 188
Διοίκησης και Τουρισμού Ηρακλείου, 160 από 273
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγ. Νικόλαος, 39 από 217
Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας, 137
Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ηράκλειο, 92 από 243
Ηλεκτρονικών Μηχανικών Χανιά, 176
Κοινωνικής Εργασίας Ηράκλειο, 141
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηράκλειο, 170
Μηχανολόγων Μηχανικών Ηράκλειο, 67 από 127
Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρέθυμνο, 49 από 147
Νοσηλευτικής Ηράκλειο, 151
Εν τω μεταξύ οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι, οπότε δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι τελικά από τους νεοεισακτέους θα φοιτήσουν στις σχολές που πέτυχαν.
Σύνοδος των πρυτάνεων: «Ναι» στην επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση
«Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».
«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει ως εξής:
Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (πχ αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων-αναγνωστηρίων-βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Φοιτητικές εστίες:
Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
Απομόνωση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός σε covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.https://rethnea.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.