Στο Ρέθυμνο βρίσκεται σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στη διαχείριση του Φοινικόδασους Πρέβελης με υπηρεσίες φύλαξης του χώρου και ελεγχόμενη είσοδο των επισκεπτών, και με ένα μικρό αντίτιμο, το οποίο όμως θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.
Όπως δήλωσε, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και ήρθε να απαντήσει θετικά στις προτάσεις των φορέων για την προστασία της περιοχής.
Τι προτείνουν για την προστασία και διαχείριση του Φοινικόδασους στον Πρέβελη φορείς της περιοχής
Στα τέλη του Νοέμβρη οι Βουλευτές Ρεθύμνου, κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης, είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον υφυπουργό κ. Αμυρά στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
Επιστολή για καθαρισμό Φοινικόδασους Πρέβελη
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με ένα σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία και αφορά στη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής.
Η περιοχή Πρέβελη είναι αδιαμφισβήτητα ένα οικολογικό στολίδι για τον τόπο μας, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και ντόπιων ετησίως, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, λόγω του απαράμιλλου φυσικού της κάλλους.
Το Φοινικόδασος του Πρέβελη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σε μια περιοχή, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του φοινικόδασους από νέα πυρκαγιά.
Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό της ξερής βλάστησης, που υπάρχει εδώ και καιρό στην εν λόγω περιοχή, καθώς πέραν του ότι συνιστούν αιτία πυρκαγιάς επιπρόσθετα την καθιστούν δύσβατη σε περίπτωση, κατά την οποία χρειάζεται πυρόσβεση με τεχνητά μέσα.
Δυστυχώς, ως φορείς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμος) δε μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση καθώς την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της παραπάνω περιοχής ως μέρους ενταγμένου στο δίκτυο Natura 2000, έχει η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση του Υπουργείου σας, ώστε να γίνει δασικός καθαρισμός στο Φοινικόδασος του Πρέβελη και στη συνεχόμενη περιοχή του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού μέσω του προγράμματος “Antinero”, που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας.
Για αυτό το λόγο ζητάμε την ένταξη του Φοινικόδασους του Πρέβελη στο πρόγραμμα “Antinero”, που υλοποιεί εντατικές δράσεις πυροπροστασίας με σκοπό τη θωράκιση έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η απομάκρυνση της επί σειρά ετών συσσωρευμένης καύσιμης ύλης στο Φοινικόδασος και θα μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο.
Ευελπιστούμε τη θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας».