Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Συλλόγου Ξενοδόχων συνάντηση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με φορείς Τουρισμού του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Σκοπός της επίσκεψης αυτής στην Κρήτη είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των μελών του συλλόγου σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας και διασύνδεσης αγροτικών προϊόντων με θέματα εμπορίας και αγροτουρισμού, απόκτηση εμπειριών και μεταφορά καλών πρακτικών. Τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί κτλ.
Η πρόεδρος της επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες από την Κύπρο, μίλησε για τις δράσεις που υλοποιούνται από τον Δήμο σε θέματα αγροτουρισμού και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση του brand Ρέθυμνο. Στόχος του Δήμου είναι η ανάδειξη του Ρεθύμνου ως ιδανικού προορισμού για κάθε εποχή, προβάλλοντας κυρίως τα δυνατά χαρτιά του τόπου μας, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία. Στο Ρέθυμνο ο εναλλακτικός τουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ενδοχώρα του προσφέρει μία έντονη πολιτιστική εμπειρία σε συνδυασμό με μία μοναδική φυσιολατρική απόδραση, γεγονός που αποτυπώνεται στο πλούσιο υλικό που διατίθεται για την προώθηση ποικίλων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών. Παράλληλα, κάθε χρόνο ο Δήμος Ρεθύμνης διοργανώνει μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες προβάλλουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου και αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Επίσης, η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας και ανάδειξης της μεγάλης ποικιλίας των θεματικών τουριστικών προϊόντων του τόπου μας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης, κ. Ξεκάλου Κατερίνα, η οποία υπογράμμισε ότι η γαστρονομία εξελίσσεται σε βασική παράμετρο του Τουρισμού, απαραίτητη για την καθιέρωση του brand ενός τόπου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα μιας χώρας και ενισχύει τα έσοδά της. Έννοιες όπως τοπίο, περιβάλλον, αγροτική οικονομία και προϊόντα, γαστρονομία, πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τομέα του τουρισμού. Η διαφοροποίηση του κάθε τόπου έγκειται στη μοναδική ταυτότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Η γαστρονομία αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας της ταυτότητάς του και ενισχύει την επιθυμία του ταξιδιώτη να επισκεφθεί ένα προορισμό γιατί αναφέρεται στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Οι γαστρονομικοί ταξιδιώτες είναι συνειδητοποιημένοι, διαθέτουν οικονομική άνεση, και αναζητούν τις ιδιαιτερότητες της παράδοσης, τον πολιτισμό, και τις τοπικές εμπειρίες.
Και οι δύο ομιλήτριες τόνισαν ότι μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης στον τομέα του αγροτουρισμού αποτελεί η διοργάνωση της Γιορτής Κρητικής Διατροφής κάθε χρόνο με στόχο την προώθηση πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων.
Παράλληλα, η λειτουργία πρότυπων αγροτουριστικών μονάδων όπως η φάρμα Agreco, το οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, το κτήμα Πάνακρον και το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, ενισχύουν σημαντικά τον τομέα και διαμορφώνουν την ξεχωριστή ταυτότητα του τόπου. Το σήμα We do local και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στοχεύουν να γίνουν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και το όχημα ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί.
Με βάση τα παραπάνω, ο Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της φάρμας Agreco, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη να αναδείξει την κρητική κουζίνα, τα βιολογικά προϊόντα του τόπου αλλά και να κάνει γνωστή την αγροτική ζωή του νησιού στους επισκέπτες του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι επισκέπτες αφού ευχαρίστησαν θερμά την Πρόεδρο και τον Σύλλογο Ξενοδόχων για τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν, εξέφρασαν την απορία τους για την έλλειψη χειμερινού προγράμματος στο Ρέθυμνο, λέγοντας ότι είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός και ότι οι Κύπριοι θα είχαν αδιάλειπτη επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο, εάν υπήρχαν οι ανάλογες πτήσεις. Ανέφεραν παραδείγματα πόλεων και χωριών στην Κύπρο που αναστήθηκαν οικονομικά με τον χειμερινό και αγροτικό τουρισμό και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις, όπως γιατί ένα λιμάνι σαν το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου δεν είναι ζωντανό επιχειρηματικά τον χειμώνα σε μια πόλη σαν το Ρέθυμνο.
Με τη συνάντηση αυτή άνοιξε ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων αγροτουρισμού της Κύπρου και των εκπροσώπων τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης με πολλές προοπτικές για το μέλλον.