Ρέθυμνο:Τιμήθηκαν οι Αθάνατοι Ήρωες Μυλοποταμίτες στο «Ταφικό Μνημείο Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών» στο Λατζιμά
Με τις δέουσες τιμές και πλήθος κόσμου, εορτάστηκε και φέτος στον Λατζιμά, η 81η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης. Την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Μάϊου, διοργάνωσε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνης, την Κοινότητα Πρίνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Ενορία Πρίνου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, από τον Πρωτοπρεσβύτερο πάτερ Νικόλαο, ο οποίος εκπροσώπησε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο. Τιμές απέδωσαν το Τιμητικό Άγημα της Ελληνικής Αστυνομίας και η Μουσική του Σώματος. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τον Στρατηγό ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλη Αποστολάκη και το στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης Σταύρο Παλτατσίδη. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, κ. Μανώλης Κυρίμης, καλωσόρισε τους καλεσμένους. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε σιγή 1΄λεπτού και η Μουσική Μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας ανέκρουσε τους Εθνικούς Ύμνους της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση από το Δήμο Ρεθύμνου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σταύρος Παλτατσίδης, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, κ. Μανώλης Κυρίμης, ξεκινώντας το καλωσόρισμα του επισήμανε: «Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό τον χώρο, για να τιμήσουμε και φέτος τη μνήμη των Ηρωικά Πεσόντων Μυλοποταμιτών, που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το πεδίο της Μάχης, γνωστή ως Μάχη του Λατζιμά, το Μάη του 1941 για τα ιδανικά της πατρίδας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η εκδήλωση αυτή μνήμης και Τιμής πραγματοποιείται για 31 συναπτά έτη από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης, την Κοινότητα Πρίνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρίνου και την Ενορία Πρίνου…» στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή της Μάχης της Κρήτης και το ρόλο που έπαιξε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Για τη Μάχη του Λατζιμά είπε μεταξύ των άλλων: «..Η μάχη του Λατζιμά κράτησε μέχρι την 28η Μαΐου. Η συμμετοχή των κατοίκων στην εξουδετέρωση του εχθρού, ήταν καθολική. 44 συνεπαρχιώτες μας, έχασαν τη ζωή τους την περίοδο αυτή, ηρωικά μαχόμενοι κατά του μεγάλου κατακτητή, και μαζί με αυτούς έπεσαν και 8 Αξιωματικοί και Δόκιμοι χωροφύλακες…» στη συνέχεια ο Πρόεδρος τόνισε: «…Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό τον χώρο, που για εμάς είναι τόπος ιερός, είναι τόπος θυσίας των προγόνων μας, για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους νεκρούς Μυλοποταμίτες, που έπεσαν σε αυτό το πεδίο της Μάχης δίδοντας τη ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας!
Στο παράδειγμα τους, οφείλουμε και εμείς σήμερα από όποια θέση κι αν υπηρετούμε τη Χώρα, να λειτουργούμε πάντοτε με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης. Αφενός για να αποτρέπουμε απειλές αλλά κυρίως για να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και προοπτική για τον τόπο μας. Η σημερινή κατάσταση με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει επίμονα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Επίσης θα πρέπει να επαγρυπνούμε, προκειμένου να προλαμβάνουμε καταστάσεις από επίδοξους αναθεωρητές της ιστορίας που επιχειρούν κατά καιρούς, ανεπιτυχώς, τη διαστρέβλωση της Μάχης της Κρήτης. Αυτό το σκοπό, ως μόνιμη υπενθύμιση, έχει το Ταφικό Μνημείο Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών στο χώρο που βρισκόμαστε, το οποίο στήθηκε το 1991 από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών…»
Τέλος ο Πρόεδρος εκ μέρους της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, Επίσης ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για την παρουσία του Αγήματος και της Μουσικής, που από το 1991, έρχονται, ανελλιπώς, από την Αθήνα. Την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης για τη συνεργασία της στην εκδήλωση αυτή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη για το κέρασμα στους καλεσμένους στο τέλος της εκδήλωσης, τον Εφημέριο της Ενορίας Πρίνου, ιερέα Σμαράγδο Δενδρινό, την Κοινότητα Πρίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρίνου, καθώς και τον Δημοτικό Σύμβουλο Ρεθύμνης κ. Μανώλη Κρεβατσούλη». Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους καλεσμένους στο 35ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών, το οποίο προγραμματίζουμε να γίνει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 στο χωριό Γαράζο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των άλλων: H αυτού εξοχότης, πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιος Σπύρου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Η αυτού εξοχότης, πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Νικόλαος Κακογιαννάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνου, Αντισυνταγματάρχης πεζικού κ. Γεώργιος Τσιαντούλας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Λυμπινάκης, ο Υπολιμενάρχης, Πλωτάρχης κ. Κυριάκος Παττακός, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ρεθύμνης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Yπηρεσίων Νομού Ρεθύμνης, Πύραρχος κ. Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία. κ. Ανδρέας Κλάδος εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Ρεθύμνης, ο κ. Γεώργιος Κατσανέβας, έφεδρος υπολοχαγός πεζικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου, ο κ. Γεώργιος Σταράκης, Πρόεδρος του Σωματείου Ρεθυμνίων πληγέντων από την ναζιστική κατοχή, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Αριστείδης Μπροτζάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Ελεύθερνας, κ. Κων/νος Παρασύρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίων κ. Γιώργος Βάμβουκας, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου κ. Ελένη Βιδάκη, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λιβαδίων κ. Σπύρος Βάμβουκας, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αλφάς κ. Σταύρος Βολτυράκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αχλαδιανών κ. Νικόλαος Νησανάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρτζανών κ. Αλέκος Ξενάκης, ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Μιχάλης Αποστολάκης, και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μνήμη των Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών, στέφανα κατέθεσαν, εκτός από τους εκπροσώπους των Αρχών και των Φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και συγγενείς των θυμάτων. Αυτοί ήταν: ο Κώστας Σιγανός, για τον παππού του Ιωάννη Σιγανό, ο Δράκος Κλάδος για τον παππού του Δράκο Κλάδο (Κατραμπούζος) και εκ μέρους του Συνεταιρισμού Λιβαδίων, ο Γιώργος Δασκαλάκης ή Κιαγιάς για τον θείο του Μιχάλη Δασκαλάκη ή Κιαγιά, ο Μανώλης Λυρώνης για τον προπάππου του Νίκο Λυρώνη, ο Χαράλαμπος Κιαγιάς για τον Χαρίτο Κιαγιά ως εκπρόσωπος της οικογένειας, ο Μανώλης Σκανδάλης για τον προπάππου του Γεώργιο Σκουλά και ο Μανώλης Στριλιγκάς για τον παππού του Γιώργο Στριλιγκά,
Τα σχόλια είναι κλειστά.