Ρέθυμνο:Συμμετοχή του ΜΑΙΧ σε εκδήλωση επιτυχούς ολοκλήρωσης και διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου DTRaiN
Η Σχεδιαστική Σκέψη για την Επιχειρηματικότητα στον Αγροδιατροφικό Τομέα, DTRaiN Erasmus +
Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων-ΜΑΙΧ συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου, 2022, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ DTRaIN – Σχεδιαστική σκέψη για την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα (http://www.dtrain.eu/). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, αναγγέλοντας έτσι την επιτυχή λήξη τριών χρόνων εντατικής δουλειάς.
Με την φράση «επενδύουμε στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση» κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα. Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου και γενικά της συνεχιζόμενης ανάπτυξης δεξιοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα και επισήμανε με βεβαιότητα ότι όλες οι επιμέρους δράσεις του θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ευαισθητοποιήσουν τις ομάδες στόχου.
Στην συνέχεια ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα τον Ευρωπαικών και διεθνών σχέσεων, κ. Γεώργιος Αλεξάκης αναφέρθηκε στα έργα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ενώ παράλληλα επιδοκίμασε την εκπαιδευτική διάσταση του έργου DTRaIN και τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στον αγροδιατροφικό τομέα του νησιού. Σημείωσε δε ότι αναμφίβολα η διασύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφής είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης καθώς οι δυο αυτοί τομείς αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της Κρήτης.
Την εκδήλωσε χαιρέτισε επίσης ο Δρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο οποίος με την σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς καινοτομίας τόσο στον ερευνητικό όσο και τον επιχειρηματικό χώρο.
Η κ. Δήμητρα Δημητρίου, υπεύθυνη σχεδίων ΚΑ2 του τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Καταρτισης (ΕΕΚ), της Εθνικής μονάδας συντονισμού Erasmus+ (ΙΚΥ) μίλησε για τα πολλάπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια καινοτόμα δράση όπως το DTRaIN και επισήμανε το πάθος και το όραμα με τα οποία υλοποιήθηκε το έργο.
Στόχος του προγράμματος DTRaIN είναι η αναζωογόνηση του αγροδιατροφικού τομέα των περιφερειών των εταίρων, η ενθάρρυνση της απόκτησης βασικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος στον τομέα μέσω της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. Πιο συγκεκριμένα το έργο ανέπτυξε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο, μέσω μιας διαδυκτιακής πλατφόρμας παρέχει στην ομάδα στόχο: διευθυντικά στελέχη και συμβούλους επιχειρήσεων αγροδιατροφής, διαμορφωτές πολιτικής και εκπαιδευτές συνεχιζόμενης κατάρτισης, βασικές γνώσης και μεθοδολογικά εργαλεία εφαμογής της Σχεδιαστικής Σκέψης (Design Thinking) στοχεύοντας στον ενστερνισμό μια διαφορετικής προσέγγισης επίλυσης σύνθετων επιχειρηματικών προβλημάτων.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επτά εταίροι από τέσσερις χώρες. Επικεφαλής του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα η Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης/ Τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης ενώ ως εταίροι συμμετέχουν: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση – EΚΚΑ (Ελλάδα), SQLearn (Ελλάδα), LDI UG – (Γερμανία), Centro Machiaveli-CM – (Iταλία), Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ) και το Πανεπιστήμιο Valladolid της Ισπανίας. Εκπρόσωπος του εταίρου Centro Machiaveli ενός οργανισμού κατάρτισης και έρευνας της Ιταλίας συμμετείχε στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τον αγροδιατροφικό τομέα της περιφέρειας του.
Ο Συντονιστής και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης και η συνεργάτης του κα. Τζωρτζάκη Ελένη παρουσίασαν μια λεπτομερή επισκόπηση του έργου DTRaIN. Ο κ. Πίτερης αναφέρθηκε εκτενώς στη Σχεδιαστική Σκέψη ως μια πολλά υποσχόμενη ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εστιάζει σε μια νέα κουλτούρα και μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και στην αντιμετώπιση προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Ακολούθησε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού από την εκπρόσωπο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανιών (Μ.Α.Ι.Χ) κα. Σταματάκη Ελένη και η παρουσίαση της διαδυκτιακής πλατφόρμας κατάρτισης που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του έργου (https://dtrain.sqlearn.com/) από τον κ. Γεωργιάδη Δημήτρη, εκπρόσωπο της SQLearn.
Τέλος ο Δρ. Μάνος Χατάζακης, εξωτερικός συνεργάτης στο έργο, αναφέρθηκε στις αρχές της Σχεδιαστικής Σκέψης, στον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, την έμφαση στην ενσυναίσθηση, την ομαδικότητα και τη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων προκλήσεων, την εύρεση λύσεων και την προώθηση αλλαγών που είναι ταυτόχρονα επιθυμητές, εφικτές και βιώσιμες. Επίσης ο Δρ Χατζάκης παρουσίασε την πρόκληση-μελέτη περίπτωσης που ανέπτυξαν οι έλληνες εταίροι και αφορά στο βαθμό ετοιμότητας παραγωγών ελαιολάδου να υιοθετήσουν φιλλοπεριβαλλοντικά μέτρα, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό ενός σοβαρού παιχνιού (serious game) που θα εμπλουτίσει το διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ της Προϊσταμένης του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ηρακλείου Δρ. Αγάπη Βασιλείου, τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης και τον Δρ. Μάνο Χατζάκη κατά την οποία επισημάνθηκαν οι δυσκολίες αλλά και η αναγκαιότητα υιοθέτησης νέων μεθοδολογιών προσέγγισης των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας και η προοπτική αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του έργου προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα σχόλια είναι κλειστά.