Στην ισπανική πόλη Murcia, ξεκίνησαν (24/9/2019) οι εργασίες της τελευταίας συνάντησης των εκπροσώπων πόλεων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CASTWATER, στο οποίο ,ως γνωστόν μετέχει ο Δήμος Ρεθύμνης ως συντονιστής του Προγράμματος.
Το Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησαν η κα Πέπη Μπιρλιράκη/ Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Δ. Ρεθύμνης, τα Μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης: κ. Γιάν. Πολυχρονάκης/ Σύλλογος Ξενοδόχων, κ. Μαν. Χλιαουτάκης/ Σύλλογος Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων «Ξένιος Ζευς» και τα στελέχη Τμήματος Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δ.Ρ κ. κ. Ν. Βώβος, Β. Μυριοκεφαλιτάκης και Μ. Δρετουλάκης.
Η κα Μπιρλιράκη έκανε την εναρκτήρια ομιλία της συνάντησης (επισυνάπτεται η ομιλία στ’ Αγγλικά) , ενώ οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα του έργου και στις πρωτοβουλίες προώθησης των καλών πρακτικών, των γνώσεων και των πρακτικών λύσεων που υιοθετήθηκαν στον τομέα διαχείρισης των υδάτων, στον τουριστικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το CASTWATER είναι το πρώτο έργο Interreg MED που υποστηρίζει βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές για την πιο αποδοτική χρήση του νερού στις παράκτιες τουριστικές περιοχές της Μεσογείου.
Στο εταιρικό σχήμα συμμετείχαν 10 ευρωπαίοι εταίροι που εκπροσωπούν 9 περιφέρειες της ΕΕ (Εμίλια Ρομάνια, Βένετο, Λεμεσσός, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Μούρθια, Κροατία, Βαλένθια, Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν, Μάλτα) με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Ρεθύμνης. Στόχος του ήταν να συμβάλει στην αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης για τη μείωση του αντίκτυπου των τουριστικών δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον και να παρέχει υποστήριξη στους φορείς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με την δημιουργία ενός καινοτόμου διαδικτυακού εργαλείου το οποίο θα τους βοηθήσει να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού που χρησιμοποιούν. Με το εργαλείο αυτό, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων και των μεθόδων που εφαρμόζουν σε σχέση με την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ενθαρρύνθηκαν αι να αυτό-αξιολογήσουν την αποδοτικότητα τους και να εντείνουν τις προσπάθειες τους πετυχαίνοντας την ιδανική ισορροπία στη σχέση κόστους – οφέλους της κατανάλωσης νερού
Τα σχόλια είναι κλειστά.