Ρέθυμνο:Στα ύψη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ως και τις 20 Οκτωβρίου

ΕΝΩ Ο ΥΨΗΛΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η φετινή τουριστική περίοδος για τον νομό Ρεθύμνου με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων να παραμένει ανοιχτά ως το τέλος του Οκτωβρίου και μάλιστα με υψηλές πληρότητες. Το τελευταίο δίμηνο της σεζόν, δηλαδή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων είναι υψηλότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με αυξημένες αφίξεις και αυξημένες εισπράξεις. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός της δρομολόγησης πτήσεων μέσα στον Νοέμβριο από αρκετούς τουρ οπερέιτορς. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοιχτά ή οι επισκέπτες του νομού θα είναι πολλοί σε αριθμό, ωστόσο κάθε τέτοιες προσπάθειες χαρακτηρίζονται ως ένα θετικό βήμα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που επί σειρά ετών αποτελεί μεγάλο ζητούμενο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη γενικότερα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), Μανόλης Τσακαλάκης, αφίξεις και εισπράξεις θα είναι αυξημένες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο για τα έσοδα του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία θα είναι μειωμένα και αυτό, όπως λέει, είναι συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού και της γενικότερης οικονομικής κρίσης:

«Ο Σεπτέμβρης καλά πάει και από ό,τι φαίνεται θα αρχίσουν να κλείνουν τα ξενοδοχεία μετά τις 20 του Οκτώβρη. Φέτος θα μπούμε και στον Νοέμβριο δυναμικά. Κάποια tour operator έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τα προγράμματά τους και μέσα στον Νοέμβριο. Άλλος για μια βδομάδα, άλλος για δύο, άλλος για τρεις και άλλος για τέσσερις βδομάδες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και δείχνει μια τάση. Δεν θα μείνουν πολλά ξενοδοχεία ανοιχτά, θα μείνουν πολύ λίγα. Κάποιες πτήσεις θα γίνονται από tour operators, όμως ο Σεπτέμβρης θα έχει σίγουρα θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι και πιθανολογώ και ο Οκτώβριος. Όταν λέω θετικό πρόσημο εννοώ ότι θα είναι ποσοστιαία πιο πολλοί οι πελάτες.

Από την αρχή είχα πει ότι φέτος συνολικά θα δούμε παραπάνω αφίξεις και παραπάνω τζίρο. Αυτό τελικά επικυρώνεται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο. Και οι αφίξεις των ξενοδοχείων αυτά δείχνουν, όπως και οι τζίροι μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, είχα πει ότι παρόλο που θα έχουμε παραπάνω αφίξεις και παραπάνω τζίρο, τα καθαρά έσοδα των εταιριών θα είναι λιγότερα από πέρυσι και πολύ λιγότερα από το 2019 και αφορά γενικά όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και όλους αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως είναι τα rent a car, οι tour operators, τα τουριστικά γραφεία, τα μαγαζιά, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια. Άλλωστε, είναι γνωστή η δυσαρέσκεια του κλάδου της εστίασης για τους επισκέπτες, ότι ο κόσμος δεν βγαίνει στα καταστήματα, ότι δεν ξοδεύει και είναι κακοί πελάτες. Δεν είναι κακοί οι πελάτες. Οι ίδιοι πελάτες που ήταν αυτά τα χρόνια, οι ίδιοι είναι και τώρα. Απλούστατα έχουν πληγεί και αυτοί, όπως έχουν πληγεί και οι Έλληνες με τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός τους ροκάνισε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοραστικής τους αξίας, το οποίο αναγκαστικά δεν το έχουν πλέον. Η αύξηση της ενέργειας συμπαρέσυρε την αύξηση όλων των προϊόντων, επομένως είναι πολύ πιο φειδωλοί, επειδή δεν έχουν να ξοδέψουν. Το ίδιο και οι Έλληνες», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, επισημαίνοντας ότι η κρίση αυτή έχει επιπτώσεις σημαντικές στον κλάδο και είναι πολύ πιθανό η ίδια εικόνα να επικρατήσει και την επόμενη σεζόν:

«Φοβάμαι ότι και για την επόμενη χρονιά θα έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί απλούστατα οι άνθρωποι δεν θα διαθέτουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, σαν αυτή που διέθεταν τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτοι από όλους οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι οι πρώτοι πελάτες αριθμητικά στην Κρήτη και αυτό μας επηρεάζει καταλυτικά. Διότι είναι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης και αυτήν τη στιγμή κλυδωνίζεται, δέχεται πλήγμα. Επομένως, τα καθαρά μας έσοδα θα φανούν όταν θα κάνουμε ταμείο στο τέλος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα το διαπιστώσουν περίτρανα και αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν τις ανακαινίσεις τους. Θα δουν ότι δεν θα τους φτάνουν τα χρήματα και θα καταλήξουν σε δανεισμό. Ο δανεισμός όμως έχει πάρει την ανιούσα. Από εκεί που είχαμε περιθώριο τραπέζης 0,2 έχει πάει στο 4 και το σημαντικό κόστος ενός δανεισμού οσονούπω υπερβαίνει το 7%» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλάκης.

Τα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν με τους τουρ οπερεϊτορς έχουν ήδη κλειστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και μάλιστα με νέα αύξηση της τάξεως του 4-5%, που έρχεται να προστεθεί στην φετινή, που ήταν της τάξεως του 8-10%. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, οι επιχειρηματίες δεν έχουν κέρδους, καθώς με τις αυξήσεις αυτές ουσιαστικά καλύπτουν τις αυξήσεις του πληθωρισμού:

«πέρυσι που δώσαμε μια αύξηση της τάξεως του 10% μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς δεν δούλεψε. Την πήραμε πίσω με τις προσφορές που κάναμε και όχι μόνο δεν εισπράξαμε το 10%, αλλά δώσαμε και εκπτώσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερέβαιναν το 15%. Οπότε την αύξηση του κόστους από τον πληθωρισμό, την επιβαρύνθηκαν όλοι οι ξενοδόχοι. Αυτήν τη στιγμή ο επίσημος καταγεγραμμένος πληθωρισμός που ανακοινώνεται μέχρι στιγμής είναι της τάξεως 3,5%, που σημαίνει ότι ανεπίσημος είναι κάτι παραπάνω. Εμείς αυτήν τη στιγμή πάμε να πάρουμε μόνο την τιμαρυθμική προσαρμογή, την αύξηση του πληθωρισμού. Έχουμε χάσει όλο το κόστος, το έχουμε απορροφήσει εμείς και το βάζουμε από την τσέπη μας. Δεν έχουμε όμως πολλά περιθώρια. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να βάλουμε αύξηση, αλλά είναι ότι δεν θα μπορεί ο πελάτης να πληρώσει» είπε.

Οι ξενοδόχοι ζητούν επανασχεδιασμό του πράσινου τέλους
Οι ξενοδόχοι ικανοποιούνται μεν ως προς το πάγιο αίτημα της σταδιακής ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο θέτουν θέμα ανταγωνιστικότητας εν όψει της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, με το δεδομένο ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι περισσότερο επιβαρυμένο σε επίπεδο φορολογίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου. Ζητούν μάλιστα τον επανασχεδιασμό του «πράσινο τέλους» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στην Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με πράσινο τέλος 10 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ θα επιβαρύνεται με πράσινο τέλος 1,5 ευρώ).

Παράλληλα επισημαίνουν, ότι το πράσινο τέλος θα μπορεί να δίδεται ανταποδοτικά στους δήμους. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλάκης, ανέφερε:

«Πρόστιμο ίσον πληρωμή φόρου για κάτι κακό που έκανες, ενώ τέλος είναι το πρόστιμο γιατί τα κατάφερες. Αφού λοιπόν επιβιώσαμε εδώ στην Ελλάδα εμείς οι ξενοδόχοι με το υψηλότερο Φ.Π.Α. στη διανυκτέρευση σε όλη την Ευρώπη, με τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη, με τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές και με τις πλέον προβληματικές έως και ανύπαρκτες υποδομές, «ώρα Β.Ο.Α.Κ., ώρα αεροδρόμιο Ηρακλείου που είναι το χειρότερο της Ευρώπης» και αφού καταφέραμε και συμπαρασύραμε προς τα πάνω όλη την εθνική οικονομία και από την άλλη πλευρά κάναμε επενδύσεις πέντε δισεκατομμυρίων την περίοδο της επταετούς κρίσης στη χώρα μας -που κανένας άλλος κλάδος δεν στάθηκε όρθιος, γιατί απλούστατα εμείς από τη φύση μας είμαστε εξαγωγικές εταιρίες και έχουμε να κάνουμε με ξένους, τιμωρία είναι ότι μας αφαιρούν ανταγωνιστικότητα σε τόσο δύσκολο περιβάλλον και ανταγωνιστικό αυτήν τη στιγμή, με την εν δυνάμει αδυναμία των καταναλωτών μας. Έρχεται τώρα η χώρα μας, δια του πρωθυπουργού, να μας επιβάλει ένα άλλο χαράτσι που είναι 10 ευρώ στα πεντάστερα. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σαν τουριστικός κλάδος και σαν ξενοδόχοι, απλούστατα θα μπορούσαν αυτόν τον φόρο να τον βάλουν επί τις εκατό, ποσοστιαίο. Πολλά εισπράττεις, πολλά πληρώνεις. Λίγα εισπράττεις, λίγα πληρώνεις. Εμείς είπαμε να μην πληρώνουν μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά να πληρώσουν όλοι. Όλοι χρειάζεται να βάλουμε πλάτη και δεν χρειάζεται να το πληρώσει ο πελάτης. Δεν φταίει ο Ευρωπαίος που εμείς πληγήκαμε και μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν θα πληρώσει αυτός τα δικά μας τα σπασμένα, να τα πληρώσουν οι δικές μας επιχειρήσεις σωστά. Να μπει ένα επί τις εκατό των εισπράξεων τέλος. Ο φόρος της διανυκτέρευσης ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για τότε έναντι των δανειστών μας, για να εισπράξει και να πληρώσει. Τώρα βγήκαμε από τα μνημόνια, οπότε αυτή η μνημονιακή υποχρέωση δεν υφίστανται πλέον. Η πάγια θέση των ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων είναι αυτός ο φόρος, αφού καταργηθεί, να μπει ένας δημοτικός φόρος όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο, το οποίο θα εισπράξουν οι δήμοι και θα είναι ανταποδοτικός για να μπορούν να κάνουν όλα αυτά που χρειάζεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα καλό βήμα, όμως, πρέπει σύμφωνα με τους ίδιους η φορολογία να είναι οριζόντια για όλους, «γιατί να επιβάλλεται από το τρίτο κατάλυμα και μετά η διαδικασία αυτή στα airbnb και στη βραχυχρόνια μίσθωση και να μην επιβάλλεται από το πρώτο κατάλυμα. Δηλαδή αυτός που έχει ένα ή δύο καταλύματα κάνει διαφορετική διεργασία από αυτόν που έχει τρία; Αυτοί που έχουν τρία και τέσσερα καταλύματα, αυτοί οι ίδιοι είναι που έχουν κάνει εταιρίες γιατί θέλουν και το Φ.Π.Α., αλλά και τα έξοδα να μπαίνουν» διερωτάται ο κ. Τσακαλάκης και επισημαίνει ότι: «Αυτοί είναι κατά κανόνα στην πρωτεύουσα και σε πολύ μεγάλες πόλεις. Στην επαρχία οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δραστηριότητα έχουν ένα, το πολύ δύο καταλύματα. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το μέτρο, αλλά πρέπει να το ενισχύσουμε. Πρώτα από όλα να τηρηθούν οι 60 μέρες που λέει η κυβέρνηση. Ότι δεν μπορείς δηλαδή να το νοικιάσεις πάνω από 60 μέρες στην πλατφόρμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να βρίσκονται και σπίτια για τα νέα ζευγάρια, για τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται από κάπου αλλού και δεν βρίσκουν. Οπότε ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται και σε αυτούς που έχουν ένα κατάλυμα και να πληρώνουν Φ.Π.Α. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, λογικό είναι ότι θα πρέπει να τηρούν και όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Να έχουν και από την πυροσβεστική το σήμα τους και όλες τις άδειες που απατούνται για τη λειτουργία τους, όπως έχουν τα ξενοδοχεία που κάνουμε την ίδια δουλειά».https://rethnea.gr/author/elarist/

Τα σχόλια είναι κλειστά.