Πανεργατικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 18:30 το απόγευμα στο Δημαρχείο.
Την κινητοποίηση οργανώνουν η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕΡ, το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ρεθύμνου, ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε κοινό ψήφισμά τους τα σωματεία αναφέρουν:
«Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων σε όλη τη χώρα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- «έκτρωμα» του Χατζηδάκη.
Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:
- να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία,
- να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες,
- να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων,
- το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη,
- τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες.
Δεν πάει άλλο!
Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:
- Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
- Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ
- Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
- Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
- Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
- Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.
Καλούμε τα συνδικάτα σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.
- Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.
- Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή Δ.Σ. και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.
- Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
- Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
- Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
- Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
- Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο «προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών».
- Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
- Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
- Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας» που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.
Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 4 του Νοέμβρη στις 06:30μ.μ. στο Δημαρχείο.
Οι Υγειονομικοί ΕΣΥ Ρεθύμνου θα δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο με τα επιμέρους κλαδικά τους αιτήματα:
- Στήριξη – ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων για ένα καθολικό, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας. Καταδικάζουμε το «νέο ΕΣΥ» της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της απαξίωσης του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων, των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και των εργολάβων, των συγχωνεύσεων κλινικών – καταργήσεων νοσοκομείων – δημόσιων μονάδων υγείας.
- Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ΠΦΥ. Όχι στη πολύπλοκη και πολύμηνη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας.
- Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων. Όχι σε πρακτικές αναστολών εργασίας και απολύσεων εργαζομένων στη δημόσια υγεία.
- Άμεσα θέσπιση γενναίου πλαισίου κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες- νησιωτικές περιοχές.
- Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση όλου του επιστημονικού προσωπικού.
- Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό. Όχι στις μετακινήσεις υγειονομικών – Όχι στις εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις – Όχι στα «μπαλώματα» στον χώρο της δημόσιας υγείας.
- Νέο Νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού με σύγχρονες υποδομές – ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναβαθμισμένο σύγχρονο Οργανισμό και σύνδεση με παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.
- Ανάπτυξη – αναβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού σε όλους τους τομείς καθώς αποτελεί εξαιρετικής σημασίας αυτόνομο παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ρεθεμνιωτών συμπολιτών μας αλλά και βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας. Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
- Ένταξη υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Άμεση εφαρμογή της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης του ΣτΕ επαναφοράς των μισθών στα επίπεδα προ κρίσης και καταβολή των αναδρομικών διαφορών – αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών – αυξήσεις στις αποζημιώσεις υπερωριών/εφημεριών. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από το 2020, όπως και στους ιδιώτες ιατρούς. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ξεχωριστά από τον μισθό. Κατάργηση νόμου Χατζηδάκη.
- Αναγνώριση νόσου Covid-19 ως επαγγελματική νόσος των υγειονομικών. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση νόμου Χουλιαράκη.
- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
Όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ με τα επιμέρους κλαδικά τους αιτήματα:
- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Ξήλωμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κεραμέως.
- Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης – Λέμε ΟΧΙ στο σχολείο-επιχείρηση και τους διευθυντές – μάνατζερ.
- Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, επαρκείς προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, εξασφάλιση απολύμανσης στα σχολεία με ανθρώπινες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για το προσωπικό καθαριότητας».
Τα σχόλια είναι κλειστά.