Ρέθυμνο:«Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας τον Αύγουστο, αν δεν κάνουμε συνετή χρήση νερού»

Ημερομηνία:

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Ο.Α.Κ. Β. ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΑ «Ρ.Ν.»
Μονόδρομος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί η αξιοποίηση του νερού από το Φράγμα Ποταμών

Υποχωρεί η στάθμη της λίμνης του Κουρνά, μονόδρομος η εγκατάσταση και λειτουργία τρίτου διυλιστηρίου στον Πλατανιά για υδροδότηση και του δυτικού τμήματος της πόλης από το Φράγμα Ποταμών

Οριακή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Ρεθύμνου αναφορικά με την ύδρευση, καθώς οι δυο βασικές πηγές υδροδότησης του δήμου, λίμνη Κουρνά και Πηγές Αργυρούπολης, από τις οποίες υδρεύεται σε ποσοστό 65% η πόλη έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Οι ποσότητες του νερού που μπορούν να φτάσουν στην πόλη έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με τους διαχειριστές του νερού να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τους επόμενους μήνες επισημαίνοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης νερού άρδευσης αλλά και ύδρευσης.

Σε διαφορετική περίπτωση το Ρέθυμνο σε δυο μήνες θα διψάσει. Καλύτερη είναι η εικόνα της υδροδότησης στο ανατολικό τμήμα της πόλης που γίνεται από το Φράγμα των Ποταμών, το οποίο συνεισφέρει στην ύδρευση σε ποσοστό 35%. Όμως επειδή το Φράγμα Ποταμών αποτελεί αυτή την στιγμή την καλύτερη πηγή ύδρευσης και μπορεί οι ποσότητες νερού του να κατανεμηθούν και στο δυτικό κομμάτι της πόλης είναι αναγκαία η εγκατάσταση και λειτουργία ενός ακόμα διυλιστηρίου -τρίτου- από την Δ.Ε.ΥΑ.Ρ., καθώς και η τοποθέτηση των συνδέσεων, ώστε το νερό από τον Πλατανιά να φτάνει στις δεξαμενές του Γάλλου και να υδροδοτεί την πόλη, εξασφαλίζοντας συνολικά 9.000 κυβικά νερού ημερησίως από το Φράγμα Ποταμών.

Σήμερα το Ρέθυμνο λαμβάνει 4.500 κυβικά νερού από την Αργυρούπολη (πηγές), 6.500 κυβικά από την λίμνη του Κουρνά και 6.000 κυβικά από το Φράγμα των Ποταμών.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος περιγράφει την δραματική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων του Ο.Α.Κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης
«Αυτή τη στιγμή η υδροδότηση της πόλης γίνεται από την Αργυρούπολη, τη λίμνη Κουρνά και το Φράγμα Ποταμών σε αναλογία 25% από Αργυρούπολη, 40% από λίμνη Κουρνά και 35% από Φράγμα Ποταμών. Δεν μιλάμε για τα χωριά, μιλάμε για την πόλη, τον πολεοδομικό ιστό του Ρεθύμνου. Οι πηγές της Αργυρούπολης είναι περίπου στο μισό και χαμηλότερα από πέρυσι, η λίμνη του Κουρνά είναι σε επίπεδα του 2018, τα οποία ήταν τα χειρότερα της εικοσαετίας (λίγο καλύτερα από το 2018). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τις ποσότητες που θέλουμε σε ένα δίμηνο. Από την άλλη το Φράγμα Ποταμών πάει πολύ καλά.

Δίνει νερό μέσα από τα πηγάδια και τα ταχυδιυλιστήρια του Πλατανιά στο ανατολικό Ρέθυμνο. Εάν όμως τεθεί ανάγκη και έχουμε έλλειμμα από τη δυτική πλευρά σε ό,τι αφορά την υδροδότηση θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νερό του Φράγματος Ποταμών για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δυτικά της πόλης. Αυτό αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ενός τρίτου διυλιστηρίου. Σήμερα υπάρχουν δυο που αντλούν 6.000 κυβικά ημερησίως και με την λειτουργία του τρίτου θα έχουμε 9.000 κυβικά από το Φράγμα Ποταμών.

Βλέπουμε ότι σύντομα θα υπάρξει ανάγκη και για αυτό πρέπει το σύστημα να είναι έτοιμο με τα δίκτυ, ώστε να φτάσει το νερό του φράγματος και δυτικά. Για αυτά θα μεριμνήσει πολύ σύντομα η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού για να καλύψουμε τις ανάγκες, αφού φαίνεται ότι θα περιοριστούν και άλλο οι ποσότητες νερού από τη λίμνη του Κουρνά». Σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα οι ανάγκες του Ρεθύμνου είναι 17.000 ημερησίως εκ των οποίων λαμβάνονται 4.500 από την Αργυρούπολη, 6.500 από λίμνη Κουρνά και 6.000 από το Φράγμα Ποταμών. «Εμείς σαν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης τροφοδοτούμε με αυτές τις ποσότητες την πόλη με νερό. Οι ανάγκες μπορεί να είναι πιο μεγάλες και καλύπτονται με γεωτρήσεις συμπληρωματικά τις οποίες λειτουργεί η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.».

Συστάσεις στους δημότες: «Αν όλοι δεν προσέξουμε δεν θα έχουμε νερό τον Αύγουστο»
Οι συστάσεις στους πολίτες είναι ισχυρές από πλευράς Ο.Α.Κ. επισημαίνει ο κ. Μαμαγκάκης που τονίζει ότι: «πολλοί σπαταλούν το νερό. Δεν τους ενδιαφέρει. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι σε λίγο δεν θα έχει κανείς νερό. Γιατί νομίζουν ότι δεν αφορά η έλλειψη νερού κάποιους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μας αφορά όλους. Όλους. Είτε αγρότες είτε ξενοδόχους είτε απλούς πολίτες.

Πρέπει όλοι να κάνουμε οικονομία. Πρέπει όλοι να κάνουμε συνετή χρήση και διαχείριση του νερού, διαφορετικά δεν θα έχει κανείς νερό. Δυστυχώς με μεγάλη μου απογοήτευση βλέπω ότι ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει. Όταν έγινε η ζημιά της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και η μισή πόλη δεν είχε νερό ξεσηκώθηκαν πολίτες. Πολύ φοβάμαι το επόμενο διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι και τέλος Αυγούστου, εάν δεν προσέξουμε, θα βρούμε μπροστά μας τα χειρότερα. Πρέπει οι πολίτες να το καταλάβουν αυτό. Υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που είναι σε χειρότερα επίπεδα. Εμείς έχουμε το Φράγμα που μας επιτρέπει να έχουμε μία σημαντική ανάσα νερού. Αν δεν είχαμε αυτή την εναλλακτική λύση τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι σήμερα», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

Ο φυσικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητος
Η μείωση των φυσικών πόρων είναι δραματική και δυσανάλογη με την αύξηση των αναγκών.

Τα αριθμητικά στοιχεία μιλούν μόνα τους.

Το 2006 οι ανάγκες του δήμου Ρεθύμνης καλύπτονταν από Κουρνά και Αργυρούπολη με 2.087 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως.

Το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο αριθμός αυτός έφτασε τα, 4,551 εκατομμύρια κυβικά νερού.

Δηλαδή καταγράφηκε μεγαλύτερη της διπλάσιας αύξησης των ποσοτήτων που χρειάζονται για την υδροδότηση του δήμου Ρεθύμνης από τα δυτικά.

Παράλληλα οι πηγές της Αργυρούπολης, τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούσαν ημερησίως τον δήμο Ρεθύμνου με 12.000 κυβικά νερού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πηγές της Αργυρούπολης στερεύουν, καθώς σήμερα οι ποσότητες αυτές έχουν μειωθεί στο μισό.

Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που χρειάζονται για να καλυφθούν ανάγκες, συμπληρώνονται από την Κουρνά κάτι που συνεπάγεται επιβάρυνση για τη λίμνη, με ορατό τον κίνδυνο να στερέψει και αυτή από τις υπεραντλήσεις.

«Οι πηγές της Αργυρούπολη μας τροφοδοτούσαν με 20.000 κυβικά ημερησίως, σήμερα παίρνουμε μόλις 5.000. Το σύστημα έχει πιεστεί. Η λίμνη του Κουρνά αποτελεί πηγή υδροδότησης για πολλούς φορείς, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, αντλούμε περισσότερο νερό από όσο αντέχει για αυτό χαμηλώνει η στάθμη. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Το 2006 το Ρέθυμνο ήθελε 2.2 εκ. κυβικά από Αργυρούπολη και Κουρνά και σήμερα είμαστε στο 4.7 εκ., έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ποσότητες που χρειάζεται κάποιος και ο φυσικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητος. Το πρόβλημα εντείνεται και μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Όχι κάποιον πολίτη ή ένα φορέα, αφορά όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης.https://rethnea.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του...

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Ρέθυμνο:5η Συνάντηση Σχολής Γονέων για τους Τρεις...

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 5η Συνάντηση – Τετάρτη 22/01/2025,...

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του...

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Ρέθυμνο:5η Συνάντηση Σχολής Γονέων για τους Τρεις...

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 5η Συνάντηση – Τετάρτη 22/01/2025,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...