Η καντάδα πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας γύρω στα 1863 και ήταν ένα πραγματικό πολιτιστικό γεγονός που έφεραν μαζί τους τα Επτάνησα όταν ενώθηκαν με την Ελλάδα. Τα μελωδικά αυτά ακούσματα ξεκίνησαν να ηχούν στα σοκάκια πόλεων. Εκεί όπου άλλοτε οι νυχτερινοί περιπατητές κατάφερναν με τις μουσικές τους να τα μετατρέπουν σε μια ρομαντική παλέτα εικόνων, κάτω από το βραδινό ημίφως. Οι άνθρωποι μέσω των φωνών τους και των ήχων των μουσικών οργάνων εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.
Διαχρονικά η καντάδα αποτέλεσε το είδος της μουσικής το οποίο περισσότερο από κάθε άλλο συνδέθηκε με τον έρωτα και την αγάπη αφού με αυτό το είδος του τραγουδιού οι νεαροί σε ένα ξέφρενο ερωτικό παραλήρημα στέκονταν κάτω από το παραθύρι και τραγουδούσαν στην καλή τους τον έρωτά τους.
Η πόλη μας έχει ευτυχίσει τα τελευταία χρόνια να ζει το μεγαλείο των κανταδόρων με εκδηλώσεις, ακούσματα και μελωδίες, που μοιάζουν ουσιαστικά σαν μουσική υπόκρουση αναρίθμητων ιστοριών και γεγονότων, που κάποιοι είχαν τη θέληση να την αποτυπώσουν μέσα από στίχους και μουσική, ταυτίζοντας τις μελωδίες τους με μια ολόκληρη εποχή και την κουλτούρα των ανθρώπων που την υπηρετούν. Ένα έθιμο που προσφέρει αισιοδοξία και χαμόγελα σε πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου.
Αυτή την πολιτιστική κουλτούρα θέλουμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε στη μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Οι Καντάδες στον τόπο μας» την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη (Βερνάδου 1). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Με συνοδοιπόρους τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης μας, τους μαθητές μας και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου ανυπομονούμε για άλλο ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι! Παράλληλα θα παρουσιαστούν ιστορικά γεγονότα περί καντάδων από την εξαιρετική συναδέλφισσα και εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου κα. Μάρθα Τριποδιανάκη και θα υπάρξουν ιδιαίτερες τοπικές αναφορές για τις καντάδες της εποχής από την κα. Όλγα Πλαϊτη.
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ειδική βράβευση στον Ανδρέα Πλαϊτη, ως εμπνευστή και υπεύθυνο των καντάδων τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια όπως: Για εμάς κελαηδούν τα πουλιά – Εγώ θα κόψω το κρασί – Κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια – Γιαλό Γιαλό – Άστα τα μαλάκια σου κ.ά.
Τα τραγούδια της εκδήλωσης θα ερμηνεύσει η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου υπό τη συνοδεία της ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου, αποτελούμενη από: Βιολί: Φοίβη Κουνδουράκη – Ελένη Ιωαννίδου. Φλάουτο: Εύα Παπαπαδοπούλου – Ελένη Κότουγλου. Φαγκότο: Καρολάϊν Φωτοπούλου. Τρομπέτα: Ιωάννα Αγιουτάκη. Κόρνο: Ιωάννης Φωτόπουλος. Τρομπόνι: Αλέξανδρος Σκέμπι – Ευάγγελος Δρουλίσκος. Τούμπα: Χαράλαμπος Παλιός. Πιάνο – Φωνή: Νικόλαος Γερακιανάκης & Κρουστά: Αντώνης Ζαχαράκης.
Επιμέλεια Προγράμματος – Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας: Αντώνης Μαυράκης.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνου.
Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού
Αντώνης Μαυράκης