Ρέθυμνο:Ο υψηλός πληθωρισμός ψαλίδισε τα κέρδη των ξενοδοχείων

Σε χρονιά-ρεκόρ αναδεικνύεται για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Ειδικότερα, τα 18 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,2% έναντι του αντίστοιχου 9μήνου του 2022 και κατά 11,3% έναντι του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το εφετινό 9μηνο έφτασαν τα 17,92 δισ. ευρώ, έναντι 15,6 δισ. ευρώ πέρυσι και 16,1 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019.

Οι αφίξεις, εξάλλου, μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν στο 9μηνο κατά 17,3% έναντι του 2022.

Αυξητικά κινήθηκε και ο Σεπτέμβριος με έσοδα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,88 δισ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση 14,6%. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυτό το μήνα αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ωστόσο όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, η αύξηση αυτή που καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας αφορά στους τζίρους των επιχειρήσεων και όχι στα καθαρά κέρδη τα οποία και σημείωσαν μείωση της τάξεως του 10%. Η αύξηση αυτή όπως λέει είναι πληθωριστική, τονίζοντας ότι: «Εμείς σαν ξενοδόχοι χάσαμε χρήματα. Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας δείχνουν αύξηση η οποία όμως οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός είναι άνω του 25%. Θα έπρεπε λοιπόν η αύξηση να είναι αντίστοιχη για να έχουμε κέρδος. Άρα τώρα έχουμε μείωση στα καθαρά κέρδη, άλλωστε εμείς στο Ρέθυμνο είχαμε τις ίδιες διανυκτερεύσεις (λίγο λιγότερες 0,29%), παρότι ο αφίξεις ήταν περισσότερες».

Όπως προσθέτει μάλιστα σε τοπικό επίπεδο οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ήταν σαφώς περισσότερες από πέρυσι, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις διανυκτερεύσεις οι οποίες είναι στα ίδια επίπεδα, καταγράφοντας μια ανεπαίσθητη μείωση της τάξεως του 0.8%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη η εικόνα για τη σεζόν του 2024 κρίνοντας από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους τουρ οπερέιτορς χαρακτηρίζεται θετική και ίσως καλύτερη από τη φετινή. Όμως όπως υπογραμμίζει είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, με δεδομένη και την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τη ευαλωτότητα του τουριστικού κλάδου που επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες.

Ενστάσεις για τις ρυθμίσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Εν τω μεταξύ αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στη βραχυχρόνια μίσθωση οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ενστάσεις, τονίζοντας ότι δεν επαρκούν αφού επί της ουσίας αν και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης προσφέρουν φιλοξενία σε επισκέπτες όπως κάνουν και τα ξενοδοχεία, εν τούτοις οι κανόνες που τα διέπουν διαφέρουν σε βάρος των ξενοδοχείων όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, οι ξενοδόχοι ζητούν και επιμένουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαθέτουν ακριβώς τις ίδιες άδειες όπως τα ξενοδοχεία (πυρασφάλειας κτλ.) για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα ζητούν να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας, έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. «Δεν μπορούν να επικρατούν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία με τα airbnb κάνουν την ίδια δουλειά θα πρέπει να διέπονται από την ίδια νομοθεσία, την ίδια φορολογία και να απαιτούνται και για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ότι ακριβώς αδειοδοτήσεις απαιτεί και η λειτουργία ενός ξενοδοχείου» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων.

Οι ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Υπενθυμίζεται ότι για τη βραχυχρόνια μίσθωση το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινώσει τα εξής:

– Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

– Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

– Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

– Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων.

– Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

Παραμένουν οι αντιδράσεις για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
Τις λεπτομέρειες του «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» καταγράφει το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα ορίζει:

1Α. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:

Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

1-2 αστέρων 1,50 ευρώ.
3 αστέρων 3,00 ευρώ.
4 αστέρων 7,00 ευρώ.
5 αστέρων 10,00 ευρώ.
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το τέλος είναι 1,50 ευρώ, ενώ σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης επίσης 1,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ.

Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) το ποσό είναι επίσης 10 ευρώ.

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο τα ποσά ορίζονται ως εξής:

Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

1-2 αστέρων 0,50 ευρώ.
3 αστέρων 1,50 ευρώ.
4 αστέρων 3 ευρώ.
5 αστέρων 4,00 ευρώ.
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 0,50 ευρώ, όπως και σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τέσσερα ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες).

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν τονίζοντας ότι το τέλος θα πρέπει να επιβάλλεται ανάλογα με τον τζίρο κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.https://rethnea.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.