Για τρίτη συνεχή χρονιά, επίλεκτο σώμα εκπροσώπων του Δήμου Μυλοποτάμου και της δημοτικής κοινότητας Λιβαδίων συνόδευσαν το Δήμαρχο, κ. Γεώργιο Κλάδο στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Μάνη την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, για να τιμηθούν τα 203 χρόνια από την ιστορική συνάθροιση των Μανιατών επαναστατών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Η επέτειος αυτή αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία προς την ελευθερία από την Οθωμανική Κυριαρχία, οι εκδηλώσεις ενίσχυσαν τη συλλογική μνήμη και την εθνική μας ταυτότητα. Οι τελετές περιελάμβαναν έπαρση της Σημαίας, Δοξολογία, αναπαράσταση της έναρξης της επανάστασης, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση, με τη συμβολική παρουσία των Ένοπλων Δυνάμεων και τιμητική διέλευση μαχητικών αεροσκαφών F-4E. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, και των ένοπλων δυνάμεων αναδεικνύοντας την εθνική σημασία της επετείου.
Ο Δήμαρχος κ. Κλάδος μετά την κατάθεση στεφάνου μίλησε με λόγια εμπνευσμένα, καθώς τόνισε τη σπουδαιότητα της ενότητας και της αναβίωσης των ιστορικών γεγονότων, επισημαίνοντας πώς αυτές οι στιγμές συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον και ενισχύουν τις γέφυρες μεταξύ των γενεών. Στις εκδηλώσεις εκφράστηκε μεστά το πολιτιστικό αποτύπωμα της Κρήτης μέσα από συμβολικές μαντινάδες και τραγούδια. Συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε το τραγούδι «Από Κρήτη για Μάνη», μια δημιουργία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιου Κιαγιά. Το τραγούδι αυτό, γεμάτο συναισθηματικό φορτίο, μετέφερε ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, ενώνοντας τις δύο περιοχές με έναν αόρατο αλλά ακλόνητο δεσμό αδελφοποίησης Κρήτης και Μάνης. Το παρόν δήλωσαν επίσης ο αντιδημάρχος πολιτικής προστασίας κ. Εμμανουήλ Καλυβιανάκης, ο δημοτικός συμβούλος κ. Φανούριος Χνάρης, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίων κ. Γεώργιος Βάμβουκας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Λιβαδιωτών κ. Καλυβιανάκης Νικόλαος. Στην εκδήλωση βρέθηκαν επίσης και οι δάσκαλοι του Δημοτικού σχολείου Λιβαδιών ενισχύοντας τους δεσμούς αδελφοποίησης που διατηρούν με το δημοτικό σχολείο και Αρεόπολης. Δεν έλειψαν οι χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου “Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης” με τη μουσική συνοδεία του συγκροτήματος του κ. Γεώργιου Βάμβουκα (Φλασκή).
Κρητικοί και Μανιάτες αντήλλαξαν συμβολικά δώρα μεταξύ τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη επέτειο, σε ένα κλίμα αλληλοεκτίμησης και φιλίας, σφραγίζοντας μια παράδοση που συνεχίζεται αδιάλειπτα και ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο περιοχές.