Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με θεατρική παράσταση στο Σπίτι του Πολιτισμού
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Cinematherapy: The Healing Power of Therapeutic Tools», που φιλοξενήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη του Ρεθύμνου από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2024.
Η συνάντηση συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές από πέντε χώρες – την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τον Άγιο Μαρτίνο, την Τουρκία και την Τσεχία – με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης νέων μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στην τέχνη του κινηματογράφου.
Το πρόγραμμα «Cinematherapy» αξιοποιεί την κινηματογραφική τέχνη ως μέσο θεραπείας και έκφρασης, με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων και την ενίσχυση της κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Όπως ανέφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κώστας Καρράς, «μέσω του Cinematherapy, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την ουσιαστική κοινωνική ένταξη των νέων και να συμβάλουμε στην αλλαγή των αντιλήψεων γύρω από την αναπηρία και τη διαφορετικότητα στην κοινωνία».
Η κορύφωση της συνάντησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, με την θεατρική παράσταση «Cinematherapy: Meet the superhero in you» («Γνωρίστε τον υπερήρωα μέσα σας»), η οποία έλαβε χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού, παρουσία πλήθους μαθητών από σχολεία του Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ρεθύμνου, το οποίο είχε ενεργή συμμετοχή στο έργο. Η παράσταση, που ήταν το αποκορύφωμα της εβδομαδιαίας προετοιμασίας των συμμετεχόντων, ανέδειξε τις δημιουργικές ικανότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις συνεργαζόμενες χώρες, ενώ προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία έκφρασης μέσα από τη θεατρική τέχνη.
Στο τέλος της παράστασης, ο κ. Καρράς ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους και συμμετέχοντες για την αφοσίωση και τη συνεισφορά τους, ενώ απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι οι εμπειρίες και οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές συνέργειες και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα με την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το πολιτιστικό και φυσικό τοπίο της Κρήτης, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και σημεία φυσικού κάλλους τόσο στο Ρέθυμνο, όσο και στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Αυτές οι εξορμήσεις παρείχαν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς συνεργασίας μέσα από την πολιτισμική ανταλλαγή.