Ρέθυμνο:Με επιτυχία η εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
«Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά και μετά την έλευση των προσφύγων»
Εσπερίδα του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια θερινή εσπερίδα του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης. Η φετινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να αφορά στην συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, με ειδικότερο θέμα την εκπαίδευση των μικρών προσφυγόπουλων μετά την έλευση τους στο Ρέθυμνο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου του Μουσείου και Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του με αφορμή την επέτειο, τόνισε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τη σημασία της ως παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος. Στη συνέχεια, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κανακάκης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμνάτου και Υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και ο κ. Βασίλης Βαμβακάς, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου.
Οι τέσσερις ομιλητές της εσπερίδας προσέγγισαν με ιδιαίτερη επιμέλεια και ευαισθησία μια ξεχασμένη σελίδα του μικρασιατικού προσφυγικού ζητήματος, η οποία δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, αυτή της εκπαίδευσης. Ο κ. Χάρης Στρατιδάκης, επιμελητής του Σχολικού Μουσείου, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του διδακτηριακού προβλήματος που προέκυψε με την άφιξη των προσφύγων στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια ο κ. Νίκος Δερεδάκης, δάσκαλος- ιστορικός ερευνητής, παρουσίασε τα προσφυγικά σχολεία της Σοχώρας και του Πλατανέ Ρεθύμνου, τα οποία ιδρύθηκαν και λειτούργησαν μετά την έλευση των προσφύγων στο Ρέθυμνο. Ο ιστορικός κ. Παναγιώτης Παρασκευάς παρουσίασε στοιχεία για την εκπαίδευση των προσφύγων στα ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου, μέσα από την μελέτη των σωζόμενων αρχείων και τέλος ο κ. Γιώργος Φρυγανάκης, φιλόλογος, καθήλωσε το κοινό, αφού ζωντάνεψε εικόνες μνήμης του πατέρα του από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο Ρέθυμνο, ως Μικρασιάτης πρόσφυγας του 1922.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το Σχολικό Μουσείο τίμησε στο πρόσωπο της αείμνηστης δασκάλας Αμφιθέας Ουγιάρογλου το σύνολο των διδασκάλων και διδασκαλισσών μικρασιατικής καταγωγής, που ερχόμενοι στο Ρέθυμνο, παρά την ψυχολογική πίεση από την καταστροφή και τον ξεριζωμό, συνήλθαν γρήγορα και ανταπέδωσαν πολλαπλά την αγάπη στον τόπο που τους υποδέχτηκε. Η εμβληματική δασκάλα Αμφιθέα Ουγιάρογλου, που έφυγε από κοντά μας το 2002 σε ηλικία 101 ετών, ερχόμενη στο Ρέθυμνο από τη μακρινή Καππαδοκία ακολουθώντας το προσφυγικό κύμα, υπηρέτησε με αφοσίωση και καινοτόμο πνεύμα σε σχολεία του νομού μας. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, στον γιο της κ. Μιχάλη Πολυχρονάκη, Πολιτικό Μηχανικό και στον ανιψιό της κ. Νίκο Βεργάκη, Ιατρό.
Την βραδιά πλαισίωσαν μουσικά δύο νέα παιδιά, η Μαργαρίτα Άντη, μαθήτρια Β΄ Λυκείου στο τραγούδι και ο Στέφανος Γεωργόπουλος, φοιτητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πιάνο, με τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο Γ.Γ. του Δήμου Ρεθύμνου κ. Μαρίνος Ρουσιάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Σκορδίλης και Γιώργος Γεωργαλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης, Μποτόνης Μποτονάκης, Πέτρος Στεφανάκης και Γιώργος Φανουργάκης, ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Ρεθύμνης κ. Λάμπρος Καρβούνης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και αρχών αλλά και φίλοι του Σχολικού Μουσείου.
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα και Γραμματέας του Εφορευτικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου, παρουσιάζοντας την τελευταία έκδοση του Μουσείου με τίτλο «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά και μετά την έλευση των προσφύγων». Επίσης, εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Δήμο Ρεθύμνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμνάτου, τον Βαγγέλη Χατζηκωνσταντίνου, την Ταβέρνα «Καπηλειό», τον Βασίλη Βαμβακά, τον Κυριάκο Κατιμερτζόγλου, τη Μυρσίνη Γαλλιού και την Αναστασία Μαντζουράνη. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα για τους παρευρισκόμενους.
Για το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Στέλιος Σπανουδάκης Δέσποινα Μαυράκη
Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης Δασκάλα
Τα σχόλια είναι κλειστά.