Με τον καλύτερο τρόπο γιορτάζει τα έκτα του γενέθλια το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Ένα μουσείο στολίδι που από την ημέρα των εγκαινίων του, το 2016, μέχρι και το 2019 φιλοξένησε πολλές εκδηλώσεις – εικαστικές, μουσικές – αλλά η πανδημία ανέκοψε τον προγραμματισμό των καλλιτεχνικών του δράσεων.
Έτσι τώρα, που οι ρυθμοί της κοινωνίας γίνονται κανονικοί, το Μουσείο προσπαθεί να βρει τα βήματά του στο ρυθμό της επιστήμης, της γνώσης αλλά και της τέχνης “γιατί τι άλλο είναι η τέχνη από μια ανώτερη δομή που κρατάει μόνη της τη γραφή και το όνειρο της ίδιας της ιστορίας…”, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης.
Γιορτάζει λοιπόν με δυο γεγονότα. Με την έκθεση “Στόλα” – Ένδυμα ψυχής” του Βαγγέλη Κυρη και του Ανατόλι Γκεοργκίεφ και την συναυλία «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα» με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό που θα ακολουθήσει μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο θεατράκι “ατενίζοντας το λίκνο του Δία κάτω από τις υπώρειες του Ψηλορείτη, εκεί δηλαδή που γεννήθηκε ο ύψιστος θεός για να τον προστατεύσουν οι Κουρήτες, δηλαδή οι Κρήτες, χτυπώντας τις ασπίδες τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο Κρόνος και τον φάει”, όπως με έμφαση τόνισε ο κ. Σταμπολίδης.
“Ο Κρόνος όμως δεν είναι τίποτα άλλο από τον χρόνο ο οποίος τρώει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους ίδιους τους θεούς. Επομένως τι είναι αυτό που μας σώζει; Το αποτύπωμά μας, αυτό που αφήνουμε για τις επόμενες γενιές, είτε αυτό είναι υλικό είτε είναι άυλο. Υλικό είναι οτιδήποτε συγκρατεί την μνήμη, ενώ άυλο είναι αυτό που δεν φαίνεται κι όμως το χουμε μέσα μας, όπως είναι η μουσική και αυτό θα απολαύσει ο κόσμος την Παρασκευή”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό τη ημέρα των εγκαινίων, για υγειονομικούς λόγους επειδή είναι μικρό το μουσείο, η συναυλία όμως είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη είσοδο, με χορηγό την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ την όλη διοργάνωση στηρίζει ο όμιλος Grecotel. Ο κ. Σταμπολίδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν τη διοργάνωση.
“Την έκθεση την έχει χορηγήσει η Μαρία Εμπειρίκου η οποία θα έρθει με τη φίλη μου Παλόμα Πικάσο, τη πριγκίπισσα Τορλονι από τη Ρώμη, τη Ναζάν Ολτσέρ, διευθύντρια Μουσείου Σαμπαντζί από την Κωνσταντινούπολη, φίλοι από τη Γένοβα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μαζί με τους εργάτες μας, τους φοιτητές μας, τους φίλους μας από όλη την Κρήτη θα απολαύσουν την εκδήλωση.
Για όλη αυτή την οργάνωση θα πρέπει από καρδιάς να ευχαριστήσω από καρδιάς την Grecotel, τη Μάρι Δασκαλαντωνάκη και τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη που πάντα μας επιδαψιλεύουν όλες αυτές τις δικές τους ψυχικές και υλικές αρετές και φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει η διοργάνωση αλλιώς χωρίς την αγαστή συνεργασία της αρχαιολογικής μας υπηρεσίας, της Διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη. Έχουμε μαζί μας επίσης τον πρόεδρο του Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ελεύθερνας Δημήτρη Καλαιτζιδάκη, τον Παναγιώτη Κολοβό, τη Μαρία Λουλούδη-Τζανιδάκη.
Στις τοπικές κοινωνίες η ανάπτυξη αυτής της ανθρώπινης σχέσης είναι πάρα πολύ σημαντική. Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο, τόλμησα να του πως ότι είναι πολύ ωραίο το Μουσείο αλλά ακόμη και πάνω από τα αρχαία για μένα το πιο σημαντικό είναι ο άνθρωπος. Είναι αυτοί που δημιούργησαν εκείνο τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Αυτό είναι πολιτισμός”.
Αναφερόμενος στην έκθεση είπε πως πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών μορφών τέχνης. “Είναι ο ιστός, το ύφασμα, που ξεκινάει από την 5η τουλάχιστον χιλιετία π.Χ γιατί μέσα σε αυτό ενδυόμεθα, βυθιζόμαστε μέσα στο ρούχο για να φανεί το σώμα με έναν άλλο τρόπο και με αυτόν τον τρόπο ενεδύθησαν τα μοντέλα στολές από το ιστορικό μουσείο της Αθήνας και από τα άλλα μουσεία τη χώρας και φυσικά για πρώτη φορά και της Κρήτης, στη συνέχεια ήρθε το “κλικ” του Βαγγέλη Κύρη που είναι καλλιτέχνης φωτογράφος και με έναν καραβατζικό τρόπο αναδεικνύει το φως και το σκοτάδι όχι μόνο του ενδύματος αλλά και της ψυχής μας. Για αυτό είναι ένδυμα ψυχής. Πάνω σε αυτό κέντησε ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ αυτά τα σημάδια που άλλοτε είναι λουλούδια της άνοιξης και άλλοτε είναι χρυσοποίκιλτες στολές”.
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, ευχαρίστησε τον Νίκο Σταμπολιδη και όλους τους συντελεστές για τις εκδηλώσεις και επεσήμανε ότι “οι όμορφες συνεργασίες δίνουν πάντα ποιοτικά και ποιητικα αποτελέσματα, όπως αυτό που θα απολαύσουμε την Παρασκευή”.
Σταμπολίδης: Πολιτισμός είναι οι ανθρώπινες σχέσεις
Ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε στη φιλία του με τους καλλιτέχνες Βαγγέλη Κυρή και Ανατόλι Γκεοργκίεφ, όπως επίσης και με τους δεσμούς φιλίας που έχει με τη Μαρία Φαραντούρη, τονίζοντας ότι πολιτισμός είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. “Αναπτύχθηκε μια μεγάλη φιλία με τον Βαγγέλη Κυρή και τον Ανατόλι Γκεοργκίεφ και χάρη σε αυτή τη φιλία πραγματοποιείται η έκθεση. Την Μαρία Φαραντούρη επίσης μπορεί να την ξέρω προσωπικά τον τελευταίο χρόνο αλλά είναι ό,τι αντιπροσωπεύει η δική μου η γενιά”.
Ο ίδιος μίλησε με γλαφυρότητα και συγκίνηση για την σπουδαία ερμηνεύτρια. “Ο Πλάτωνας συνηθίζει να λέει ότι ένας σωστός άνθρωπος – άνδρας έλεγε γιατί ήταν ανδροκρατούμενη κοινωνία- πρέπει να έχει μέσα του ένα παιδί για να παίζει, έναν έφηβο για να ερωτεύεται και έναν άντρα για να κάνει κουμάντο στους άλλους δυο. Επομένως η Μαρία για μένα είναι όλα αυτά. Και τα παιδικά μου χρόνια και οι έρωτές μου και όλο το υπόλοιπο κομμάτι της ζωής μου… Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα, είναι πραγματικά μέσα της η ποίηση και του Σεφέρη και του Ελύτη και του Γκάτσου με τραγούδια αθάνατα από την άυλη μας κληρονομιά, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη και άλλων συνθετών(.…);Oλο το σύμπαν είναι μια πραγματική μουσική, η οποία πως μεταφράζεται; Στο ανθρώπινο είδος ερμηνεύεται όχι μόνο με τον ουρανό αλλά με την αντήχηση της πνοής στον ουρανίσκο. Και επομένως η φωνή σου Μαρία με συγκινεί πάντα”.
“ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”
“Τύχη αγαθή είναι αυτό που βιώνουμε χάρη στη φιλία μας με τον Νίκο Σταμπολίδη. Είναι τιμή μας να παρουσιάσουμε το έργο μας σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μουσείο”, είπε ο φωτογράφος Β. Κύρης.
“Δεν είναι εύκολο οι τέχνες – εκτός των αρχαίων – να παρουσιάζονται σε έναν αρχαιολογικό χώρο Και αυτό είναι για εμάς εξαίρετη τιμή.
Η δουλειά μας στηρίζεται στην ανθρώπινη σχέση, Ο Ανατόλι κι εγώ είμαστε δυο σε ένα, κάνουμε δυο τέχνες και την παρουσιάζουμε ως μια και αυτό δεν θα πετύχαινε ποτέ αν οι σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας δεν ήταν αυτό που είναι. Ευχαριστώ από ψυχής όλους όσοι βοήθησαν αλλά και τον ίδιο τον Νικο Σταμπολίδη. Είναι μέρος ενός ταξιδιού και την Ιθάκη μας δεν την έχουμε εντοπίσει ακόμα”.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ είπε σε δήλωση του ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ και τόνισε πως “είμαστε ευγνώμονες καθώς με τον τρόπο μας μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο που με έναν μοναδικό τρόπο μας εμπνέει και μας “ταξιδεύει”.
Δ. ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ: ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κρήτη και συμμετέχει στην εκδήλωση της Παρασκευής, εξέφρασε ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ενώ εξήρε την προσωπικότητα και το λόγο του κ Σταμπολίδη τονίζοντας πως “μου έδωσε μια αισιοδοξία για τις εποχές που ζούμε, ότι υπάρχουν Έλληνες που προχωράνε τα πράγματα”.
Συνέχισε λέγοντας πως “είμαι πολύ συγκινημένος που είμαστε μαζί με την Μαρία Φαραντούρη με την οποία με συνδέει ένας μεγάλος θαυμασμός. Θα βρεθούμε μαζί στη σκηνή και μαζί με τα σπουδαία τραγούδια που θα πει η Μαρία, θα ακουστούν στίχοι από τους πολύ σημαντικούς μας ποιητές, όπως ο Καβάφης, ο Κάλβος, ο Ελύτης και νιώθω πολύ ωραία που μέσα από τη δική μου φωνή σε αυτό το χώρο θα ακουστούν οι σπουδαίοι ποιητές”.
Δ. ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΑΚΗΣ: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Ο νέος πρόεδρος του σωματείου Φίλων του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, Δημήτρης Καλιτζιδάκης τόνισε: “Μετά από ένα διάλειμμα δυο ετών λόγω covid, δεν μπορούσαμε να γιορτάσουμε με καλύτερο τρόπο την επέτειο των 6 ετών από τα εγκαίνια του Μουσείου, με δυο πολύ ξεχωριστές εκδηλώσεις και με την παρουσία τόσο σημαντικών ανθρώπων που θα τιμήσουν το χώρο και το έργο του καθηγητή Σταμπολίδη.
Από τη μεριά μας ευχαριστούμε τον καθηγητή για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και την καθοδήγηση όλα αυτά τα χρόνια, καθώς παρόλο τον τεράστιο φόρτο του ως διευθυντής στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν μπορεί να αποκοπεί από το “παιδί” του. Ευχαριστώ όλα τα μέλη και να επισημάνω ότι το νέο Δ.Σ. αποτελείται από άτομα με μεγάλη όρεξη και εμπειρία στο χώρο αυτό. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για να στηρίξουμε το έργο, τις δράσεις και τις δραστηριότητες του Μουσείου. Οι εκδηλώσεις θα βάλουν πάλι το Μουσείο στο χάρτη της Ελλάδας”.
Μ. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Θαύμα χαρακτήρισε το χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας η Μαρία Φαραντούρη, τονίζοντας πως είναι καταπληκτική η συνύπαρξη της ποίησης και της μουσικής με τις αρχαιότητες.
“Είμαι σίγουρη πως θα βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία στο χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας όπου ο καθηγητής με τη μοναδική του σκαπάνη, με το έργο του, την εμπειρία, τη δημιουργική του διάθεση και την ποιητική του ευαισθησία κατάφερε και μας φανέρωσε αυτό το καταπληκτικό έργο. Το ότι ερχόμαστε εμείς να τραγουδήσουμε αυτό το “θαύμα” και να συνυπάρξει η ποίηση μας, το τραγούδι μας, αφού έχουν καταβολές και οι ποιητές από την αρχαιότητα στο έργο τους, είναι κάτι καταπληκτικό. Είναι μεγάλη τιμή για μένα επίσης να συνεργάζομαι με τον κ. Καταλειφό, τον κορυφαίο μας ηθοποιό του θεάτρου”.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ώρα έναρξης της συναυλίας: 20:30 (προσέλευση 20.00)
Η Μαρία Φαραντούρη έχει καταθέσει τη σύγχρονη ελληνική πνευματική δημιουργία στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, ενώ από το ρεπερτόριό της δεν λείπει και ο διεθνής ποιητικός λόγος.
Για τον Δημήτρη Καταλειφό η ποίηση αποτελεί, μαζί µε τη μουσική, την ύψιστη μορφή τέχνης. Και η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό µια μορφή ερμηνείας αντίστοιχη µε τον θεατρικό ρόλο.
Μαζί τους ο εξαιρετικός Βασίλης Γισδάκης.
Συµμετέχουν οι μουσικοί:
Μιχάλης Πορφύρης | βιολοντσέλο
Τεό Λαζάρου |κοντραμπάσο
Αχιλλέας Γουάστωρ |πιάνο
David Lynch | σαξόφωνο & φλάουτο
Ηρακλής Ζάκκας | μπουζούκι & µαντολίνοhttps://goodnet.gr/