Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2020.
Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στους ελαιώνες, που ψεκάστηκαν κατά τη διενέργεια του τελευταίου (5ου) δολωματικού ψεκασμού του προγράμματος, μπορεί να ξεκινήσει με ασφάλεια όσον αφορά στην ύπαρξη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο, στις 21 Οκτωβρίου 2020.
Συνιστάται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή, ιδίως στις πρώιμες πεδινές περιοχές, στους αρδευόμενους ελαιώνες και στα μη φορτωμένα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί που θα κάνουν καθυστερημένη συγκομιδή (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα ελαιόδεντρα τους γιατί είναι πιθανό να απαιτηθεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά ο χρόνος που απαιτείται να περάσει από την εφαρμογή του φαρμάκου μέχρι τη συγκομιδή για να μην υπάρξουν υπολείμματα στο ελαιόλαδο.
Γενικότερα όσον αφορά το χρόνο συγκομιδής, οι παραγωγοί καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα εξής:
1. Με χιλιάδες ελαιόδεντρα να μπαίνουν κάθε χρόνο στην παραγωγή σε ελαιοπαραγωγικές χώρες σε όλον τον κόσμο, η ποιότητα είναι η μόνη ελπίδα του κρητικού ελαιολάδου να έχει τιμή στην διεθνή αγορά. Η πρώιμη-κανονική συγκομιδή συνδέεται άμεσα (εξαιτίας καλύτερων χαρακτηριστικών του ελαιολάδου π.χ. γεύση, άρωμα, αντιοξειδωτικές ουσίες) ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ αυξάνει και η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση (δεν οξειδώνεται γρήγορα).
2. Ακόμα κι αν ο σκοπός ενός παραγωγού είναι η παραγωγή όσο το δυνατό μεγαλύτερης ποσότητας ελαιολάδου ανεξαρτήτως ποιότητας, η καθυστερημένη συγκομιδή (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) δεν την εξασφαλίζει: η περαιτέρω συσσώρευση ελαιολάδου στον ελαιόκαρπο, ακόμα κι αν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ασήμαντη μπροστά στην προοπτική ο ελαιόκαρπος να χαθεί (πέφτοντας στο έδαφος) είτε λόγω εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών είτε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι) που υποβοηθούν την φυσιολογική καρπόπτωση. Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η καθυστερημένη συγκομιδή δεν επιτρέπει στο ελαιόδεντρο να ανακάμψει με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά η ανθοφορία και κατά συνέπεια η παραγωγή να είναι μικρότερη από αυτήν που σε περίπτωση πρώιμης-κανονικής συγκομιδής θα ήταν.