Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι διήμερες εκδηλώσεις της ένωσης AREPO στη Λάρισα οι οποίες περιελάμβαναν: τη 2η Γενική Συνέλευση, και τις Τεχνικές Συναντήσεις.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 33 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, μέλη της ένωσης AREPO. Στην έναρξη της ολομέλειας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας Δημήτριος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Περιφερειών τονίζοντας το σημαντικό χαρακτήρα της συνάντησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς τη χαρακτήρισε εμβληματική συνάντηση για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία ενώ επεσήμανε τον κυρίαρχο ρόλο τω προϊόντων προέλευσης στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και παρουσίασε τις δράσεις που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προώθηση και πιστοποίηση νέων των προϊόντων προέλευσης.
Στο καταστατικό μέρος της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Laurent Gomez, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης AREPO παρουσίασε το πρόγραμμα των συναντήσεων και τον οικονομικό απολογισμό ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της Γενικής Συνέλευσης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο απολογισμός της απερχόμενης Προεδρίας της Περιφέρειας Εξτρεμαδούρας (Ισπανία) από τον εκπρόσωπο της προέδρου κας Mercedez MORAN ALVAREZ Περιφερειακής Υπουργού Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις οποίες αναδείχθηκε ομόφωνα νέο ΔΣ με Πρόεδρο τον κ. Alessandro Beduschi, Υπουργό Γεωργίας της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, μια περιφέρεια με 14 ΠΟΠ και 20 ΠΓΕ προϊόντα που επιτυγχάνουν συνολικό ετήσιο τζίρο 18 δις €.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την ένωση AREPO. Ειδικότερα: Αναπτυχθήκαν οι προτάσεις της ένωσης AREPO για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα προϊόντα Προέλευσης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πρόταση για καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Προϊόντα Προέλευσης. Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου να επιβάλλεται σε δημόσιες συμβάσεις να χρησιμοποιούνται ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα (π.χ διανομή τροφίμων σε σχολεία). Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα ΠΟΠ/ΠΓΕ τρόφιμα. Ανάδειξη της θετικής επίπτωσης των ΠΟΠ/ΠΓΕ στην βιοποικιλότητα και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ανάπτυξη στενότερης σχέσης με τα τουριστικά δίκτυα. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και τέλος συμμετοχή στις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα ΚΑΠ.
Στο θεματικό μέρος παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη Πολιτικής της ένωσης AREPO κα Francesca Alampi οι ευρωπαϊκές δράσεις που υλοποιεί η ένωση AREPO όπως τα προγράμματα «GI Smart» και «MOVING» στο οποίο συμμετείχε και η Περιφέρεια Κρήτης ως η μοναδική Περιφέρεια στην εταιρική σύνθεση 23 εταίρων, μελετώντας την αλυσίδα αξίας του Χαρουπιού και τη συμμετοχή της στη βιωσιμότητα της υπαίθρου της Κρήτης.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον κ. Πίτερη Χαράλαμπο-Νικόλαο, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης στην ένωση AREPO, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο με τίτλο: «Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές για βιώσιμα συστήματα τροφίμων» με ακρωνύμιο «rEdESIGN» που υλοποιεί το τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του προγράμματος Single Market Program. Το έργο είναι διάρκειας δύο (2) ετών και συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα (4) σχέδια που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης:
SMP-COSME-2023-RESILIENCE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα σε περιοχές της Κρήτης (Ελλάδα), της Σικελίας (Ιταλία) και της Ανδαλουσίας (Ισπανία), μέσω της οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού δικτύου περιφερειακών και τοπικών αρχών με συγκλίνουσες προτεραιότητες για την κοινωνική οικονομία και τη δημιουργία χώρου και ευκαιριών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μάθηση και συνεργασία.
Στο πλαίσιο των τεχνικών συναντήσεων οι 65 εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και ελληνικών περιφερειών μελών της ένωσης AREPO είχαν την ευκαιρία, να επισκεφθούν το Διαχρονικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα, καθώς επίσης και ένα τυροκομείο στο οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή Φέτας ΠΟΠ και Μανούρι ΠΟΠ καθώς και ένα οινοποιείο στην περιοχής του Τυρνάβου το οποίο παράγει κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.