Ρέθυμνο:Επίσκεψη της Υποψήφιας βουλευτού με την ΝΔ Ιατρού κ.Δέσποινα Παπαδάκη στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου
ΕΠΙΣΚΕΨΗ της ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ με την ΝΔ, ΙΑΤΡΟΥ κας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΗΛΙΟΥ
Σε συνέχεια της προεκλογικής περιοδείας της, η ιατρός κα Δέσποινα Παπαδάκη την Πέμπτη 13 Μαίου 2023 επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σπηλίου, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ευθύνης δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια του Ρεθύμνου. Αρχικά, η κα Δ. Παπαδάκη επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά για το ζεστό καλωσόρισμα, την αναλυτική ενημέρωση και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε με την Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας και Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σπηλίου κα Μαρία Αντωνοπούλου καθώς και με τους συναδέλφους ιατρούς Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής των Περιφερειακών Ιατρείων και του Κέντρου Υγείας και το λοιπό προσωπικό. Επίσης, να ευχαριστήσει από καρδιάς τον συνάδελφο ιατρό Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Συντονιστή Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νομού Ρεθύμνης κο Κων/νο Χλιβερο για την διαχρονικά πολύτιμη και πολυδιάστατη υποστήριξη.
Η υποψήφια βουλευτής και ιατρός ενημερώθηκε διεξοδικά από την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σπηλίου για τα χρόνια προβλήματα τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κεντρικού πυλώνα του Συστήματος Υγείας, την Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε επίπεδο στελέχωσης με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό είτε λόγω μη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων λόγω αποχωρήσεων, είτε εξαιτίας των μετακινήσεων όπως συμβαίνει διαχρονικά με τους ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου που μετακινούνται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και Γενικών/Οικογενειακών ιατρών του Κέντρου Υγείας Σπηλίου που υποστηρίζουν άλλες δομές δημόσιας ΠΦΥ όπως το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου και το Κέντρο Υγείας Ανωγείων και λοιπού προσωπικού όπως την Μαία του ΚΥ Σπηλίου προς το ΚΥ Αστικού Τύπου Ρεθύμνου και την περίπτωση του οδηγού ασθενοφόρου του ΚΥ Σπηλίου με μετακίνηση στην Πελοπόννησο!
Για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των Οργανισμών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων αλλά και για τα μείζονα ζητήματα γνωστά στην τοπική κοινωνία, όπως το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου που στεγάζει τα ιατρεία και τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Σπηλίου και προκαλεί καθημερινά δυσλειτουργία και ασφυξία με τη συρρίκνωση ζωτικών χώρων και λειτουργιών, ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για τη ασφάλεια επισκεπτών, ασθενών και προσωπικού. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η προαναγγελθείσα ένταξη του Κέντρου Υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναμένεται να φέρει την επίλυση του ζητήματος της στατικότητας, της απαιτούμενης ενεργειακής κτιριακής αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό.
Συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα των διακομιδών ασθενών από ιατρούς των Περιφερειακών και των Κέντρων Υγείας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διακομιδή και η ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου ασθενοφόρου. Απρόσμενη ήταν η χαρά όταν πληροφορήθηκε ότι εντός της επόμενης περιόδου αναμένεται να παραδοθεί το πολυπόθητο νέο σύγχρονο ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Ωστόσο οι διακομιδές αποτελούν χρόνιο “αγκάθι” για την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς οι συνάδελφοι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί εξαναγκάζονται να παρέχουν Προνοσοκομειακή φροντίδα για οποιοδήποτε περιστατικό υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ αποτελεί υποχρέωση του ΕΚΑΒ.
Στο σημείο αυτό, αναδείχθηκε η αδήριτη ανάγκη αναδιοργάνωσης εκ βάθρων του ΕΚΑΒ, στελέχωσής του με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρούς αναισθησιολόγους, διασώστες) και πλήρους ανάπτυξης του με σταθμούς και σύγχρονα ασθενοφόρα μονάδες σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού προνοσοκομειακά, την μείωση του χρόνου απόκρισης στα επείγοντα περιστατικά και την ασφαλή διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών διανοσοκομειακά, που αποτελούν ευθύνη του.
Σε ό,τι αφορά τα Περιφερειακά Ιατρεία, οι διαχρονικές παθογένειες και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές είναι σημαντικές, ιδίως στα κοινοτικά ιατρεία που αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων για την λειτουργία τους και που η κατάσταση είναι τραγική ακόμη και σε πολυπληθείς κοινότητες όπως στην κοινότητα του Ατσιπόπουλου όπου ο ειδικός ιατρός Γενικής/Οικογενεικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου παρέχει κλινικό έργο και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου που δεν διαθέτει τις προδιαγραφές ενός τυπικού ιατρείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρίς να προσφέρει την απαιτούμενη ιδιωτικότητα του ασθενούς κυρίως σε γυναίκες.
Με την εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας επιφορτίστηκαν υποχρεωτικά και επιπλέον της διαχείρισης των εκτάκτων περιστατικών, εμβολιασμών, διακομιδών, φροντίδα κατ’ οίκον, εφημέρευσης, προσυμπτωματικό ελέγχο του πληθυσμού, ενημερωτικές δράσεις αγωγής & προαγωγής της υγείας κ.α. με την διαχείριση έως και 2.000 ασθενών ανά ιατρό -χωρίς νοσηλεύτρια και γραμματειακή υποστήριξη για τους ιατρούς που υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία- όπου πολλοί εκ των ασθενών κατοικούν μόνιμα εκτός της περιοχής ευθύνης του ΚΥ Σπηλίου -κυρίως στην πόλη του Ρεθύμνου- και εξαναγκάστηκαν να εγγραφούν σε αυτούς λόγω έλλειψης προσφοράς προσωπικών ιατρών στην πόλη, την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου και της επιβολής αντικινήτρων.
Οι στρεβλώσεις αυτές προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία καθημερινά, δυσχεραίνοντας το κλινικό έργο των Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών και επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία πολιτών και ασθενών.
Τονίστηκε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνιστά βασικό πυλώνα όλων των Συστημάτων Υγείας. Είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με τις μονάδες υγείας, παρέχει το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης και θεραπείας, ενώ κατέχει κομβικό ρόλο στην πρόληψη. Η σωστή λειτουργία της μειώνει το κόστος, αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης του ασθενή και συμβάλλει τόσο στην εύρυθμη λειτουργία και αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων μονάδων, όσο και στην αποτροπή εμφανίσεως νέων κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό.
Τόσο στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου όσο και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, η ιατρός κα Δ. Παπαδάκη διαπίστωσε για ακόμη μία φορά την αναγκαίοτητα για ουσιαστική υποστήριξη από την Πολιτεία των συναδέλφων της Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών (επαναφορά μισθών μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτοτελή φορολόγηση εφημερίων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κρατική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης, διοικητικά-επιστημονικά-οικονομικά κίνητρα σε άγονες νησιωτικές περιοχές, αναστροφή της μετανάστευσης των νέων ιατρών, προπτυχιακή-μεταπτυχιακή εκπαίδευσης νέων ιατρών προσανατολισμένη στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στην Κοινότητα κ.α.) που με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλους τους κατοίκους ακόμη και του πιο απομακρυσμένου οικισμού και χωριού του νομού, καθώς και την αναντικατάστατη αξία των στενών δεσμών και της αγαστής συνεργασίας με τους τοπικούς Φορείς που στηρίζουν το έργο των Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών της δημόσιας ΠΦΥ και κατ’ επέκταση την υγεία των κατοίκων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Δήμαρχο Αγ. Βασιλείου, κο Ιωάννη Ταταράκη για την πολυεπίπεδη βοήθεια που προσφέρει διαχρονικά στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου, με πρόσφατη την ολική ανακατασκευή του κτιρίου που στεγάζεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Γαλήνης, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Εν συνεχεία, συζητήθηκαν αναλυτικά οι παθογένειες του Συστήματος Υγείας αναφορικά με την προστασία των εργαζόμενων και την 24ωρη φύλαξη του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, τις ελλείψεις σε ιατρούς και λοιπό προσωπικό με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού από Παιδίατρο και Οδοντίατρο, την επαναλειτουργία του Φυσικοθεραπευτηρίου και την επαναφορά της λειτουργικότητας του Μικροβιολογικού εργαστηρίου που σήμερα λειτουργεί μόνο ως κέντρο αιμοληψίας 2 φορές εβδομαδιαίως, την ψηφιοποίηση των μηχανημάτων του Ακτινολογικού εργαστηρίου για την αποστολή των ακτινογραφιών σε ψηφιακή μορφή και εν γένει τον εκσυγχρονισμό του λοιπού ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού με μηχανήματα και εργαλεία κατάλληλα για χρήση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επιπροσθέτως, στα πλαίσια της μείωσης των ανισοτήτων, της γραφειοκρατίας και την βελτίωση στην παρακολούθηση των ασθενών συζητήθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, της αναγραφής των ασθενειών βάση του συστήματος ICD-10, του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών σε περιβάλλον φιλικό για τον χρήστη, η χρήση νέων τεχνολογιών όπως των by the patient εξετάσεων, η ενοποίηση των κατακερματισμένων δομών της δημόσιας ΠΦΥ όπως τμήματα Δημόσιας Υγείας, ΤΟμΥ, προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικά ιατρεία, Κοινωνικά ιατρεία κα, η άμεση εφαρμογή του συστήματος των παραπομπών (gatekeeping), συστήματος προσανατολισμού των πολιτών και ανατροφοδότησης στην δημόσια ΠΦΥ από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, η συνέχεια στην Φροντίδα με προσωπικό καταρτισμένο και προσανατολισμένο στην κοινότητα και στην παροχή ΠΦΥ (πρόληψη – διάγνωση – θεραπεία – αποκατάσταση – παρηγορητική) ακολουθώντας κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κοινότητα.
Τέλος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουνίου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.