Διαδικτυακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοέμβρη μεταξύ μελών των ΔΣ των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης και των Τριμελών Επιτροπών Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους. Παρόντα στη σύσκεψη ήταν και μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Κρήτης. Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η απεργία στις 9 Νοέμβρη καθώς και η υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, που ήταν σε διαβούλευση μέχρι τις 3 Νοέμβρη, ομόφωνη ήταν η απόρριψή του από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης. Εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση των Ενώσεων στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ που προωθείται, η οποία θα επιφέρει επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και θα ωθήσει τους γιατρούς σε περισσότερες ώρες εργασίας και τους ασθενείς σε περισσότερες πληρωμές για υπηρεσίες υγείας. Ομόφωνη ήταν και η εναντίωση των Ενώσεων και του συλλόγου φοιτητών ιατρικής στην αξιοποίηση αποφοίτων ιατρικής για το «μπάλωμα» κενών στα νοσοκομεία, με την καθιέρωση εξάμηνης προκαταρκτικής άσκησης πριν το αγροτικό και την ειδικότητα.
Συζητήθηκαν επίσης οι ελλείψεις προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς και τη συνεχή επιβάρυνση γιατρών άσχετων ειδικοτήτων με πρόσθετα αλλότρια καθήκοντα, όπως με τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών (στο ΓΝ Ρεθύμνου). Ανησυχία εκφράστηκε για το κύμα παραιτήσεων γιατρών (εξαιτίας των συνθηκών εργασίας), που έχουν ως συνέπεια να υπολειτουργούν και να κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα αναφοράς, όπως οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας παιδιών και το κέντρο πήξης του Βενιζελείου. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει τάση υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής (λιγότερο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου) καθώς και τάση συγχώνευσης τμημάτων κοντινών νοσοκομείων.
Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης θεωρούμε ότι τα σχέδια για το «νέο» ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση εξυπηρετούν την προσαρμογή της λειτουργίας του στους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς και τη μετακύλιση ολοένα μεγαλύτερου κόστους στους ίδιους τους ασθενείς. Τα σχέδια αυτά οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, περιορίζοντας τις παροχές του στα στοιχειώδη.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν:
• Απόρριψη του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στο σύνολό του.
• Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις
• Συνελεύσεις ανά νοσοκομείο με ενημέρωση συναδέλφων για το νομοσχέδιο και την απεργία
• Ανάληψη δράσεων για ανάδειξη στην κοινωνία των επιπτώσεων του νομοσχεδίου και των σχεδίων για το νέο ΕΣΥ στην περίθαλψη των ασθενών
• Παγκρήτια κινητοποίηση υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ ενάντια στο νομοσχέδιο και το «νέο» ΕΣΥ
• Κείμενο υπογραφών συναδέλφων, με περιεχόμενο την απόρριψη των προωθούμενων αλλαγών και τα κύρια αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις και αύξηση μισθών
• Στήριξη των φοιτητών στη διεκδίκηση της αναβάθμισης του πτυχίου σε μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής.
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης θα καταβάλουμε προσπάθειες συντονισμού και οργάνωσης της δράσης μας, από κοινού με άλλα εργατικά σωματεία, για τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και στελέχωσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτει καθολικά απολύτως δωρεάν τις ανάγκες των ασθενών σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.
Ρέθυμνο:Ενημέρωση,συζήτηση από τους γιατρούς του ΕΣΥ για το νέο νομοσχέδιο στην υγεία
Ημερομηνία:
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text