Οι μέχρι σήμερα 36 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της μεγάλης νίκης του συνδυασμού μας είναι με αλφαβητική σειρά:
1) ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ – Ιδιοκτήτρια Κομμωτηρίου
2) ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – Αγρότης
3) ΑΣΠΡΟΜΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – Λιμενεργάτης
4) ΒΑΚΙΡΤΖΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Νηπιαγωγός
5) ΒΑΜΒΟΥΚΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ-Μηχανικός Αεροσκαφών-Επιχειρηματίας
6) ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – Απασχολούμενος στον τουριστικό τομέα
7) ΒΟΣΚΑΚΗ-ΠΑΓΩΝΗ ΕΡΑΣΜΙΑ-Συνταξιούχος
8) ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ-Απόστρατος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας-Λαογράφος
9) ΓΑΒΑΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Ιδιωτικός Υπάλληλος
10) ΔΑΝΔΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-Ηλεκτρονικός στην ΕΡΤ
11) ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης
12) ΔΟΓΑΝΗ-ΠΕΡΠΥΡΑΚΗ ΜΑΙΡΗ – Οικιακά
13) ΔΡΑΜΙΤΙΝΟΣ ΜΑΝΟΣ – Οικονομολόγος
14) ΔΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ – Ξενοδοχοϋπάλληλος
15) ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΣΟΦΙΑ – Διαδικτυακό Μάρκετινγκ
16) ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Εκπαιδευτής Οδηγών Αυτ/των κ Μοτ/των
17) ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ-Ιδιωτικός υπάλληλος
18) ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Ελεύθερος Επαγγελματίας
19) ΚΑΣΣΑΠΑΚΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ – Ιδιωτική υπάλληλος
20) ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ – Τουριστικός οδηγός
21) ΚΡΥΟΒΡΥΣΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – Κτηματομεσίτρια
22) ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Λογίστρια
23) ΛΟΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης
24) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Συνταξ/χος Ναυπηγός Μηχ/γος Μηχανικός Τ.Ε.
25) ΜΙΧΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Ιδιωτικός Υπάλληλος
26) ΜΠΑΡΚΑΤΣΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Ιδιωτικός Υπάλληλος
27) ΜΠΕΜΠΗ ΚΥΡΙΑΚΗ-Ραδιοφωνική Παραγωγός
28) ΠΑΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Τεχνολόγος Γεωπόνος-Παραγωγός αβοκάντο
29) ΠΑΧΟΥΝΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Ξενοδοχοϋπάλληλος
30) ΠΕΡΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ-Ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου
31) ΠΟΛΟΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΙΑ – Εργαζόμενη στον τουριστικό τομέα
32) ΣΤΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου
33) ΤΣΙΓΔΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ – Δικηγόρος
34) ΤΣΙΛΕΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Ελεύθερος επαγγελματίας-Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ρέθυμνου
35) ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ-ΝΟΥΚΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ –Φιλόλογος
36) ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ-ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΕΛΕΑΝΝΑ – Ιδιωτική Υπάλληλος – Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχ/σεων
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
Στο πρόγραμμα μας έχει γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και διατυπώνονται με σαφήνεια ρεαλιστικές προτάσεις αντιμετώπισης τους.
Είναι θεμελιωμένο σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
1) Στην στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου με την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, νερό κλπ) τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς με στοχευμένες παρεμβάσεις.
3) Στην τοπική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο μια βιώσιμη τοπική οικονομία που θα εκμεταλλεύεται τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ταυτόχρονο σεβασμό στον άνθρωπο, στο φυσικό περιβάλλον και στις επόμενες γενιές.
4) Στην λήψη μέτρων στήριξης της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς.
1. Κοινωνική Πολιτική-Οικονομική Διαχείριση-Διαφάνεια
- Κοινωνική Πολιτική
Το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Παράταξης για την Κοινωνική Πολιτική προβλέπει:
- Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών στα άτομα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, καθώς και στις λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως στους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια .
- Μείωση του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στο κατώτατο ποσοστό που προβλέπει ο Ν.2130/93 δηλαδή στο 0,25 τοις χιλίοις ανά τετραγωνικό μέτρο
- Πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλα τα δημοτικά κτήρια
- Εγκατάσταση και χρήση δωρεάν δημοτικής ψηφιακής εφαρμογής για Smart Phone προκειμένου οι δημότες με ένα απλό κλικ να καταχωρούν το αίτημα τους προς τον Δήμο και να τους έρχεται αυτόματα ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης στο κινητό τους. Επίσης, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν σε ποια φάση βρίσκεται το αίτημα τους, ποιος υπάλληλος το διαχειρίζεται, κ.λπ.
- Δωρεάν δημόσιο Wi-Fi για να υπάρχει η δυνατότητα γενικευμένης χρήσης κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους δημότες.
- Συνεργασία του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου, για την έκδοση ειδικής κάρτας εκπτώσεων 20% για όλο τον χρόνο, σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ευπαθείς ομάδες , από τα καταστήματα της πόλης μας.
- Ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσθήκη καθηκόντων και σε νέες αρμοδιότητες. Ο «Κλεισθένης» προβλέπει την επανασύσταση της δομής της Δημοτικής Αστυνομίας, από την 19η Ιουλίου του 2018 όπου η βουλή ψήφισε το Νόμο 4555/2018.
- Δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου Δημοτικού Κτηνιατρείου που θα λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο. Ο Δήμος θα συμβληθεί με Έλληνα κτηνίατρο ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του επιστημονικού υπευθύνου με καθήκοντα την τήρηση όλων των κανόνων που επιβάλλονται από τον νόμο και την κτηνιατρική επιστήμη .
- Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σύμφωνα με τον Ν.4235/14 .Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ιδιοκτήτης εκατομμυρίων τ.μ. έκτασης. Ειδική επιτροπή από φιλοζωικά σωματεία, εθελοντές, κτηνίατρους κ.λ.π. θα εγκρίνει τον κατάλληλο χώρο έξω από την πόλη ο οποίος θα περιφραχθεί και θα πληροί όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
- Αγορά μεγάλου λεωφορείου 50 θέσεων για τις ανάγκες των μετακινήσεων των ομάδων των αθλητικών μας συλλόγων, των ΚΑΠΗ, των σχολείων μας, κ.λπ.
- Οργάνωση και εκτέλεση πλήθους εκδηλώσεων για ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους ως δημότες. Οι εκδηλώσεις αυτές ονομάζονται: Μαθαίνω – συνυπάρχω – σέβομαι τον συνάνθρωπο και ως στόχος είναι να ενημερωθεί ο Πολίτης για πλήθος ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά του.
- Εκσυγχρονισμός του Κοινωνικού Μαγειρείου (Δομής Παροχής Συσσιτίου) με μεταφορά του σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με δυνατότητα σερβιρίσματος των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (σάλα),πρωί – μεσημέρι – απόγευμα. Το έργο αυτής της δομής υλοποιείται με τη σύμπραξη του Δήμου Ρεθύμνης και της ΑμΚε Ξένιος Ζευς και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».Σήμερα η Δομή εξυπηρετείται από τα Ενοριακά Συσσίτια Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
- Δημιουργία ομάδας εκτάκτων αναγκών για την άμεση επίλυση σοβαρών προβλημάτων του Δήμου με διάρκεια 24ώρης επέμβασης σε συνεργασία, με την ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου.
- Στήριξη και διεύρυνση δομών όπως οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με προσωπικό σταθερό, καταρτισμένο και επαρκές αριθμητικά και με υλικοτεχνική υποδομή και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
- Αναβάθμιση του συστήματος λειτουργίας της δημοτικής δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και με την καθιέρωση του «Κόκκινου Κουμπιού» SOS
- Σύσταση ειδικής επιτροπής στο Δήμο η οποία θα μελετήσει όλες τις παράνομες κλήσεις με σκοπό να αποδοθεί δικαιοσύνη στους δημότες μας.
- Δημιουργία γραφείου νομικής στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της προσωπικής περιουσίας των συμπολιτών μας από κατάσχεση. Το γραφείο αυτό θα προσφέρει ενημέρωση στους επιχειρηματίες της πόλης μας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Διαμεσολάβησης και δωρεάν νομικές συμβουλές και συνδρομή.
- Τέλος βασικό μέλημα και κύριο αίτημα μας ως «ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» είναι και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ και η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν διαπραχθεί σε βάρος τους. Είναι αδιανόητο να γινόμαστε μάρτυρες σε εβδομαδιαία βάση αντιδικιών στα δικαστήρια του Ρεθύμνου μεταξύ του Δήμου και των ίδιων των εργαζομένων του για αδίκως παρακρατηθέντες μισθούς ή εν γένει αποζημιώσεις. Ο Δήμος και οι πρεσβευτές του πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους που απασχολούν και όχι να τους θέτουν συνεχώς σε δικαστικούς αγώνες για την διεκδίκηση των αυτονόητων. Πρέπει ο Δήμος να κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην αντιμετώπιση του κάθε εργαζόμενου του και όχι να λειτουργεί σαν κακός εργοδότης.
- Οικονομική Διαχείριση
Η οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία που πλήττει την χώρα μας είναι δυσμενής για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βρισκόμαστε σε μια πολύπλευρη κρίση η οποία έχει επηρεάσει βαθιά όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Οι Δήμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πιέζονται να μετακυλήσουν το κόστος λειτουργίας τους στις πλάτες των δημοτών.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η δραστική μείωση πόρων των ΟΤΑ και η μη απόδοση τους από το κεντρικό κράτος δημιουργούν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων και στερούν από αυτούς την αναπτυξιακή προοπτική.
Προτεραιότητες της Δημοτικής μας Παράταξης για την οικονομική διαχείριση και διαφάνεια του Δήμου είναι:
1) Η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και η αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
2) Η εξασφάλιση ανοικτών και διαφανών διαδικασιών σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαχείρισης.
3) Η εγκατάλειψη πρακτικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή χρήση των ιδίων πόρων. Τέτοιες πρακτικές είναι η έλλειψη προγραμματισμού και οι αστοχίες των μελετών.
4) Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας με παράλληλη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δημότες.
- Διαφάνεια
Μια από τις βασικές αρχές της Δημοτικής μας Παράταξης είναι και η διαφάνεια στην λειτουργία του δημοτικού συστήματος.
Για να διασφαλισθεί η διαφάνεια πρέπει:
1) Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου τόσο του Δήμου όσο και των Νομικών του Προσώπων να μην έχει αδυναμίες και να είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις διαχειριστικές και λογιστικές ανάγκες λειτουργίας τους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου διότι από 1/1/2019 σταμάτησε ο προληπτικός έλεγχος από τον Επίτροπο.
2) Οι κανονισμοί εσωτερικής υπηρεσίας δηλαδή οι εσωτερικοί οργανισμοί των Νομικών Προσώπων του Δήμου θα πρέπει να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τον νόμο και να εφαρμόζονται.
3) Για τις δαπάνες του Δήμου θα πρέπει να γίνονται διαγωνισμοί και όχι απευθείας αναθέσεις. Οι απευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές και σε εργολάβους πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στην λειτουργία του Δήμου και των Νομικών του προσώπων. Επιπλέον οι απευθείας αναθέσεις έργων πρέπει να γίνονται όχι επιλεκτικά αλλά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων σύμφωνα με την κατάσταση των μελών.
4) Οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων πρέπει να συντάσσονται και να υποβάλλονται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος.
Αν η δημοτική αρχή είχε εφαρμόσει αυτούς τους τέσσερις κανόνες τότε δεν θα είχε συμβεί το σκάνδαλο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στην ΚΕΔΗΡ.
- Χωροταξικός – Πολεοδομικός Σχεδιασμός
Το πολεοδομικό κλίμα στο Ρέθυμνο είναι ασφυκτικό. Τον Οκτώβρη του 2018 έληξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αλλά δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή δεν είχε στις προτεραιότητες της τον πολεοδομικό σχεδιασμό ο οποίος απουσιάζει παντελώς στο Ρέθυμνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικιστική ανάπτυξη και να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγης στην πόλη μας.
Για την επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος η Δημοτική μας παράταξη προβλέπει στο πρόγραμμα της την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρεθύμνου.Το νομικό πλαίσιο του 2014 και μετά (Ν.4269/14, Ν.4325/14, Ν.4447/16,ΠΔ 90/18 κλπ) μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία .Μόνο με την κατάρτιση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) μπορούν να επιλυθούν οριστικά χρονίζοντα προβλήματα, όπως η Πολεοδομική ενότητα «Περιβολίων» και ο καθορισμός ορίων οικισμών που εγκρίθηκαν με διοικητικές πράξεις από αναρμόδια όργανα.
- Χωροταξικός – Πολεοδομικός Σχεδιασμός και δευτερογενής τομέας παραγωγής
Στοχεύοντας στην πράσινη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας, προτείνουμε:
- Επέκταση του πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου και Νικ. Φωκά, με διαβούλευση και συνεργασία και με τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, όπου θα καθοριστούν οι χρήσεις γης για όλους του τομείς, όπως και για το δευτερογενή τομέα παραγωγής (βιοτεχνία – βιομηχανία).
- Αναβάθμιση του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου με εξωτερικά έργα υποδομής, για να γίνει πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, κυρίως ως προς το οδικό δίκτυο πρόσβασης και σύνδεσης του με το ΒΟΑΚ.
- Σχεδιασμός μελλοντικού οργανωμένου χώρου μέσης όχλησης (π.χ. νέου Επιχειρηματικού Πάρκου), σε χώρο που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) του Δήμου.
Ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια(ΤΧΣ) και το “Ταμείο Υποδομών” για την οργάνωση των Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) και ειδικές δράσεις ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
- Ακτοπλοϊκή σύνδεση και λιμάνι Ρεθύμνου
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου είναι μια από τις επιβεβλημένες προτεραιότητες για κάθε θεσμική αρχή του τόπου μας και ιδιαίτερα για την αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει αναδειχθεί από την παρούσα δημοτική αρχή σαν θέμα προτεραιότητας για την ανάπτυξη του Νομού και την ανθρώπινη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Πάντα αυτή η γραμμή τύχαινε του ακτοπλοϊκού ενδιαφέροντος όπως και των συνεταιριστικών προσπαθειών, όμως δεν τύχαινε της απόλυτης στήριξης των εκάστοτε Δημοτικών αρχών. Ναυτιλιακές εταιρείες όπως η ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ που ήταν βιώσιμη και κερδοφόρα (μέχρι που συγχωνεύτηκε με την ΑΝΕΚ για τους γνωστούς λόγους) και η ΚΡΕΤΑΝ ΛΑΙΝΣ δυστυχώς δεν επιβίωσαν γιατί παρόλο που είχαν την στήριξη των Ρεθεμνιωτών ,δεν είχαν μπροστάρηδες την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σήμερα το Ρέθυμνο παρότι παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη και σημαντική ανάγκη σε μετακινήσεις επιβατικού κοινού λόγω και του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύει στην πόλη μας, είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που στερείται σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά. Η απουσία σύνδεσης έχει επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του Νομού μας και έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο. Η πύλη εισόδου του Ρεθύμνου παραμένει κλειστή.
Έχουμε ένα πιστοποιημένο λιμάνι, μέσα στην καρδιά της πόλης, που πάντα δημιουργούσε προϋποθέσεις για μια βιώσιμη εξυπηρέτηση και το οποίο μπορεί να δέχεται πλοία με ασφάλεια μέχρι και 160 μέτρα.
Το Ρέθυμνο έχει εγκλωβισθεί σε μία ουσιαστική ομηρία από γειτονικές εταιρείες με Δεσπόζουσα Θέση όπου απαγορεύουν πρακτικά την δρομολόγηση ενός πλοίου στην γραμμή ΡΕΘΥΜΝΟ – ΠΕΙΡΑΙΑ.
Γνωρίζουμε ότι η υπόθεση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα κράτους και Ελλήνων ακτοπλόων χάριν της άοκνης προσπάθειας μερικών αγωνιστών συμπολιτών μας χωρίς όμως να έχουν την διαχείριση και την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.
Το Ρέθυμνο μπορεί και πρέπει να έχει δικό του Καράβι, γι’ αυτό και η δημοτική μας παράταξη θα προσπαθήσει με πράξεις και όχι με λόγια, να δώσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό του Λιμανιού μας, να δώσει τη χαρά σε όλους τους συμπολίτες μας.
Το πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» προβλέπει για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και το λιμάνι του Ρεθύμνου τα εξής:
1) Δημιουργία Δημοτικής ή Διαδημοτικής Ναυτιλιακής Επιχείρησης με σκοπό την αγορά και εκμετάλλευση επιβατικού πλοίου. Η αγορά βασίζεται σε επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που υπάρχει ήδη ,καλύπτει τις σημερινές ανάγκες του τόπου μας και περιγράφει ακριβώς ποιό θα πρέπει να είναι το κατάλληλο πλοίο για την βιωσιμότητα της γραμμής και της Επιχείρησης. Οι Νόμοι που επέτρεπαν και επιτρέπουν στους Δήμους να ιδρύσουν Ναυτιλιακή Επιχείρηση ή να συμμετέχουν με ποσοστό πάνω από 51% στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων ΑΕ που έχουν συστήσει ιδιώτες ,είναι : α) Νόμος 3463/2006 περί Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Δ.Κ) στο άρθρο 265 παρ.1,2,3 β) Νόμος 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης στο άρθρο 107 παρ.2 και γ) Νόμος 4555/2018 πρόγραμμα Κλεισθένης Ι στο άρθρο 182 παρ.3. Επομένως υπάρχουν όλα τα εργαλεία για να παίξει ο Δήμος Ρεθύμνου ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.
2) Ανάπτυξη της κρουαζιέρας με την συνεργασία του Δήμου με εταιρίες που διαθέτουν κρουαζιερόπλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους (έως 160μέτρα) τα οποία μπαίνουν χωρίς πρόβλημα και με ασφάλεια στο λιμάνι μας. Η θέση του λιμανιού μας ,μέσα στην καρδιά της πόλης ,είναι κατάλληλη για να επισκέπτονται οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Επιπλέον μπορούμε να διαφημίσουμε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας ,προσελκύοντας αρκετό κόσμο από τα κρουαζιερόπλοια.
3) Ανάδειξη του Παλιού Λιμανιού με τον ελλιμενισμό μόνο αλιευτικών και παραδοσιακών τουριστικών πλοίων
4) Προστασία του προσήνεμου Μώλου με ειδικού τύπου μπλόκια (ογκόλιθων) ,ώστε να αποφεύγονται κάθε χρόνο τα φαινόμενα πλημμύρας και καταστροφής του Μώλου.