Ρέθυμνο: Στο έλεος του Θεού και των… ανέμων ο πυρόπληκτος νότος
Στα λόγια φαίνεται έμειναν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, που είναι ένας από τους πρώτους πυρόπληκτους δήμους πανελλαδικά
Ρέθυμνο: Στο έλεος του Θεού και των… ανέμων ο πυρόπληκτος νότος
Κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στο Ρέθυμνο, οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του Αγίου Βασιλείου, δεν έκρυψαν την αγωνία τους και για την προστασία του φοινικόδασους του Πρέβελη, που όλα δείχνουν ότι «σκοντάφτει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Την ώρα που οι φορείς του Ρεθύμνου «σηκώνουν τα μανίκια» για προετοιμαστούν για το δύσκολο -αντιπυρικά- καλοκαίρι που έχουν μπροστά τους κυρίως στο νότο που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η ίδια η Πολιτεία εξακολουθεί να κλείνει ερμητικά τα αφτιά της, στην έκκληση της τοπικής κοινωνίας για την αναβάθμιση σε Δ’ τάξη του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά του δήμου Αγίου Βασιλείου.
Και ενώ βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής ο δήμος Αγίου Βασιλείου είναι από τους πρώτος πυρόπληκτικους δήμους της Ελλάδας, καθώς δοκιμάζεται από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, η Πολιτεία κατάφερε και φέτος να αφήσει εκτός του σχεδιασμού της την αντιπυρική θωράκιση του Αη Βασίλη. «Δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2022», ειπώθηκε εμφατικά στην συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στο Ρέθυμνο.
Πυροσβεστική, αντιπεριφέρεια και δήμοι βρίσκονται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει καλοκαιριού για την πρόληψη των πυρκαγιών. Στον Αη Βασίλη μάλιστα η εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε, φέτος θα έχει στην διάθεση της 40 πυροσβεστικά οχήματα εθελοντών, ώστε μόνοι τους οι ίδιοι οι κάτοικοι να προστατεύσουν την περιοχή τους.
Σε ότι αφορά δε στην προστασία του φοινοκόδασους του Πρέβελη, που σκοντάφτει στην γραφειοκρατία, αναμένεται νέα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει και να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την μελέτη, βάσει της οποίας θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την πυροπροστασία και του φοινικόδασους, αλλά και του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, με την ελπίδα πως μέχρι τότε οι δύο αυτές περιοχές φυσικού κάλλους του νότου, δεν θα παραδοθούν στις φλόγες.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.